Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

30 vježbi sa sandbagom, 1.dio

Vreća sa pijeskom (sandbag) je uz girju (kettlebell) moj najomiljeniji rekvizit za trening. Iako je kao trening rekvizit još uvijek dosta nepoznata (što se tiče ovih područja barem), njena učinkovitost, jedinstven način rukovanja i šarolik izbor vježbi čine je svakim danom sve popularnijom i prihvaćenijom u fitness svijetu. Ukoliko tražite rekvizit za jačanje trupa (core), povećanje snage, eksplozivnosti i kondicije, prestanite tražiti jer vreća sa pijeskom je to sve u jednom.

Iako se može i kućnom izradom napraviti, savjetujem kupnju kvalitetne vreće sa pijeskom (sandbag). Ima više razloga zašto to kažem; dobar sandbag ima 3 para drški (2 gumirana i jedan od materijala od kojeg je i sama napravljena) i jednu gumiranu dršku u sredini. Jedan par drški je okomit (koristi se za većinu rotacijskih vježbi) a drugi s druge strane vreće je vodoravan. Treći par se nalazi na krajevima vreće (od istog materijala kao i sama vreća) i on služi za sve vrste potisaka (press) uglavnom. Drška u sredini služi za jednoručne vježbe(turkish get up, one arm row i sl). Vrlo je bitno da su drške jako dobro zašivene i da ne popucaju nakon agresivnijeg korištenja (kod većih kilaža).

Isto tako kvalitetan sandbag ima barem dvije vreće za punjenje (filleri) koje stanu u nju. Na taj način vrlo lako možete promjeniti kilažu same vreće pošto ne možete sve vježbe raditi sa istom kilažom. Novost je i filleri koji se mogu napuniti sa vodom, što čini vježbe još izazovnijima i predstavlja odlično rješenje za ljude koji puno putuju (mogu uzeti praznu vreću i napuniti je vodom i nakon korištenja je jednostavno isprazniti). Uistinu nikad nije bilo lakše održavati formu nego danas sa svim ovim izumima i napretkom u fitness industriji. Naravno bitna je samo volja i motivacija.

Također vrlo je bitno da je vreća napravljena od vrlo čvrstog materijala, da podnese bacanja na pod. Kad sami izrađujete vreću jako je teško sve nabrojano napraviti kako treba, treba se dobro pomučiti i imati barem jednu vreću koju možete koristiti kao uzorak i kopirati je. Ali ako netko ima volje i znanja samo naprijed.

Najkvalitetniji sandbag na tržištu (koliko ja znam) je Ultimate sandbag, kojeg je patentirao Josh Henkin. Nažalost kod nas ga nema za kupiti, najbliže što znam ima ga u Italiji. Cijena mu se kreće od 100-180 eura ovisi koju veličinu uzmete (S, M ili L). Znam da se mnogima to čini puno, ali vjerujte mi za te novce ne možete kupiti ništa ni približno efektivno kao vreća sa pijeskom (podešavanje kilaže po želji). Promislite samo da možete raditi vrlo efektivne treninge bez da izađete iz kuće i cijena vam se onda neće činiti tako strašna. Naravno treba znati i kako se izvode vježbe, upravo zato sam snimio ovih 30 vježbi (2 dijela po 15 vježbi) da bih vam malo približio kako se koristiti ovim rekvizitom.

S vrećom se može raditi stvarno bezbroj vježbi, a njena najveća prednost nad ostalim rekvizitima je nestabilan teret (zbog pijeska koji se stalno pomjera). Zbog toga tijelo koristi puno više mišića da kontrolira to micanje i samim time potrošnja kalorija je puno veća nego kod ostalih rekvizita. Upravo zbog toga mi je obavezan rekvizit kod slaganja fat loss programa.

Ovo je prvi dio (15 vježbi) od ukupno 30 vježbi sa vrećom sa pijeskom koje sam snimio, drugih 15 ću objaviti slijedeći utorak u nastavku ovog bloga. Kompletne treninge sa vrećom sa pijeskom (i svim ostalim funkcionalnim rekvizitima) možete naći na mojem webu.

Video prikaz vježbi

 

Objavljeno 04.12.2012.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji1komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji1komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija