Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Doručkujte jaja i istopite kilograme

Kako prenosi MojDoktor novo istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Nutrition Research pokazalo je koliko je važno da doručak bude bogat proteinima, točnije jajima.

Otkriveno je da jaja, ako ih konzumiramo za doručak, smanjuju osjećaj gladi i potrošnju kalorija tijekom dana.

Istraživači su otkrili da muškarci koji dan započnu jajima za ručak unesu znatno manje kalorija od muškaraca koji za doručak pojedu obrok jednake energetske vrijednosti, no koji se prvenstveno sastoji od ugljikohidrata.

Ispitivanje razlika između dva prosječna američka doručka provela je Maria Luz Fernandez, profesorica na katedri za nutricionističke znanosti pri američkom sveučilištu University of Conneticut. Profesorica Luz objasnila je da 'doručak bogat proteinima pomaže u kontroli osjećaja gladi'.

'Postoji sve veći broj dokaza koji pokazuju koliko su važni visoko vrijedni proteini u prehrani za zdravlje općenito, a osobito se ističe koliko je važno da proteini budu sastavni dio doručka', dodala je.

Ranije provedena istraživanja pokazala su da ljudi prekomjerne tjelesne težine koji su na dijeti gube 65% više težine i osjećaju da imaju više energije nakon što za doručak pojedu jaja, no nakon što pojedu pecivo bogato ugljikohidratima jednake energetske vrijednosti.

Jedno cijelo jaje sadrži 147 kalorija. Proteini jaja visoke su biološke vrijednosti, sadržavaju sve esencijalne aminokiseline pa mogu zadovoljiti potrebe organizma u rastu i razvoju. Biološka vrijednost proteina u hrani mjeri se usporedbom s jajetom, jer ona iznosi 93,7%.

Zahvaljujući ljusci, jaje je jedina prirodna namirnica koja zadržava svu hranjivu vrijednost ako je kuhano, dok je pečenjem gubi.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

(izvor: http://www.net.hr/)

Objavljeno 14.04.2010.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija