Pirov Tiramisu... pun (probably not) intended :)
Znate ono kad imate navalu energije pa biste 555 stvari odjednom? Da. Kod mene, umjesto da radim nešto što bih u biti trebala onda obično nastaje preuređivanje zamrzivača, ilitiga priprema hrane za cijeli tjedan koju onda samo izvadim, i ili odmrznem, i pečem u pećnici dok ja radim nešto drugo ili držim u frižideru dok mi ne zatreba.
Da stvar bude ljepša, već mi se mjesecima jede tiramisu, a frik sam na cjelovite sastojke. Kod mene nema one "nije to to ako nije u originalu" ilitiga od bijelog brašna i šećera. Meni kad se jede nešto slatko, ako mogu naći cjelovitiju zamjenu, budite sigurni da i hoću, prije ili poslije.
Gledam ja tako taj tiramisu i bi, ne bi, bi, ne bi.... BI. E sad... ok, kava prolazi, žumanjci, rum i mascarpone check, pogotovo ako mi se jede malo masnije, ali šta da pobogu radim s piškotama? To nema Boga da nađem bez bijelog brašna i trans masti, nemam kalup za original, a bez njih nema tiramisua.
Hmmmm.... what's a girl to do?
I sine meni danas: Pa piškote su samo... keks, ne? Nema razloga da i sama jednostavno ne napravim kekse, bez obzira na to jesu li u obliku prstiju ili ne.
Enter: Oni veći i dulji pirovi keksi iz prošlog bloga. A weird one, eh? Might still be a good one? Definitely :)
Pripremite:
5 jaja
2 žličice stevie ili 150 g šećera
20 komada pirovih keksa
500g mascarpone sira
300 ml ohlađene kave
1 čep ruma
kakao za posipanje(po želji
1. Skuhajte kavu, pustite da se ohladi pa joj dodajte rum.
2. Razdvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjcima dodajte 75 g od ukupnog šećera(1 žličicu stevie), izmiješajte, pa ih kuhajte na pari 15-20 minuta. Kad se dobro ohlade, žumanjcima dodajte mascarpone pa sve dobro izmiješajte.
3. U drugoj posudi napravite snijeg od bjelanjaka: miksajte bjelanjke srednjom brzinom i kad ste ih napola izmiksali, malo po malo dodajte šećer (75 g stevie)li 1 žličicu uz stalno miksanje, sve dok ne dobijete čvrsti snijeg. Ako koristite steviu, i ne ispada vam dobar snijeg bjelanjcima možete dodati i 2 žlice sode bikarbone i 2 žlice limunovog soka ili jabučnog octa. Ako vam zbog limuna ili octa bude kiselo, probajte i dodajte još malo sladila.
4. Špatulom malo po malo umiješajte snijeg u žumanjke i mascarpone, polako miješajući smjesu odozdo prema gore, kako ne biste iz bjelanjaka izbacili zrak. Kad ste sve izmiješali, stavite u hladnjak da se krema ohladi.
5. Složite tiramisu: u duguljastu posudu, na kvadratnu tacnu ili pleh za pečenje složite prvi red keksa koje ste umakali u kavu, prekrijte ih slojem kreme, potom na kremu stavite drugi sloj keksa umočenih u kavu pa ih premažite sa završnim slojem kreme. Ako želite, možete sve posuti gorkim kakaom. Stavite kolač u hladnjak da se dobro ohladi (najmanje 2 sata).
Objavljeno 24.04.2020.