Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Kako ti se da?

Kako je hrana česta tema mojih razgovora, i među svojim sam prijateljima postala „ona koja jede zdravo“(ne pomaže ni činjenica da neki od nas naslikavaju i dijele jedni s drugima što kuhaju, pa sam se i ja uključila, but mute point) jako često dobijem pitanje kako se to meni da svaki dan kuhati, točka, a kamoli jesti „zdravo“ i planirati obroke i tako iz dana u dan.

Ne bih ja bila ja da na isto takvo pitanje s jednakim čuđenjem(nikako osuđivanjem) ne odgovorim(u svojoj glavi, naravno) „A kako se tebi, pobogu, ne da“, ali to prešutim,  i samo pomislim na sve one koji se iz dana u dan, kad čitaju blogove, dođu ovdje, gledaju recepte i slušaju priče drugih, pitaju isto.

Bilo da imate nekih zdravstvenih problema pa morate ili već dulje vrijeme pokušavate uvesti neke promjene ali ne ide,evo kako se točno meni dalo kad sam krenula i kako mi se da i dan danas. Možda i vas potakne na nešto slično.

  1. Ponašajte se kao da ste bolesni.

 Ovo je jedna možda…. malo kontroverzna taktika, ali djeluje, pa možda upali i za one koji misle da su već sve isprobali.

Zamislite ovo: Upravo ste se nedavno  vratili od doktora koji vam je rekao da vas, ako ne promijenite navike i ne počnete se kretati i kvalitetnije jesti čekaju-LIJEKOVI I BOLNICE. Što biste onda napravili? Odugovlačili i govorili „A joj, a ne mogu ja to, ne da mi se.“ ili bez obzira na sve uveli potrebne promjene? Vjerujem da bi većina vas barem u nekoj mjeri odabrala drugu opciju. A zašto to ne napraviti i ako vam voda, hvala Bogu, još nije došla do grla? Sad... bilo da vas  je ovo malo osvijestilo ili ste zaključili da vam uopće ne treba:

  1. Krenite polako

Postoje neke stvari koje bih mogla jesti iz dan u dan bez obzira na sve. Tu najčešće spadaju razne vrste kaša na slatko, sa sirom, jajima…., ali i razno meso i  povrće, posebno salatno. I upravo u ovome leži jedan razlog moje dugogodišnje ljubavi prema ovom načinu života.

Međutim, ova promjena niti izdaleka nije došla preko noći. Da ste me znali prije 10 godina, čudili biste se kako netko može jesti toliko sendviča i slatkog. Što se promijenilo? Pa…. poslušala sam vlastiti savjet  i stvarno se ponašala kao da sam već bolesna. Nije tom mindsetu odmoglo niti to što su mi stvarno  priprijetili i usput stavili na lijekove na kojima sam mogla pojesti cijelo pile i kruh i još biti gladna, ali kužite što hoću reći. 

Pa sam si dala vremena, tražila cjelovitije varijante onoga što volim jesti i složila jelovnik koji je meni toliko drag da mi ne pada na pamet jesti prerađevine jer mi doslovno nisu ukusne u odnosu na ovo što jedem.

Tako možete i vi. Nitko ne kaže da morate odmah preokrenuti cijeli jelovnik naglavačke. Ali krenite polako, možda samo i od jednog obroka i nastojte prilagoditi jelovnik i kvaliteti onoga što jedete i svome ukusu.

  1. Polako isprobavajte i nađite svoje favorite

Ako volite kruh i slatko, napravite vlastite muffine, peciva, kaše…. ili si dajte u zadatak svaki tjedan isprobati jednu vrstu povrća ili jela koju inače rjeđe jedete.  S vremenom  ćete sigurno naći nešto kvalitetnije što ćete toliko zavoljeti da jednostavno više nećete htjeti trošiti obroke na nutritivno siromašnu hranu.

  1. Razmislite o tome što stavljate u sebe.

Možda mnogi od vas ne uspijevaju povezati totalni umor oko 10 ujutro sa doručkom krcatim šećerom pojedenim oko 7, ili pak preskočenim doručkom i samo dvije kave i 4 vrećice šećera. I to je ok. Niste upoznati s hormonima, biokemijom…, i znate što? Ni ne morate biti. Ne morate imati mix diplome iz nutricionizma i medicine da biste mogli jesti i osjećati se dobro. Dapače, to ostavite nama koji jesmo ludi za tim i zanima nas kako što funkcionira i utječe na organizam.

Ali ono s čime donekle jeste upoznati su kvaliteta sve gotove hrane iz pekare, smrznutih pizza, peciva, narezaka i slatkiša. Razmislite je li vam dugoročno bolje kupiti buhtlu prepunu aditiva, dlaka i ljuski od jaja(i ne šalim se s ovim, samo pitajte bilo kojeg iole savjesnog pekara), ili istu napraviti doma od brašna koje je prepuno nutrijenata i vlakana.  Ne znam za vas, ali mene prođe volja za pekaru samo dok čitam ovo.

  1. I o tome kako se osjećate

Jednom kad polako krenete uvoditi promjene, obratite pažnju na to kako se osjećate kad pojedete recimo slatkiš ili pecivo i dobru salatu ili komad mesa i povrća i šnitu kvalitetnog kruha. Sa kakvim se obrokom osjećate sitije i energičnije? Za ovo će možda trebati malo vremena, ali vjerujem da će većina na kraju ipak presuditi u korist cjelovitih namirnica.  

Pisala sam već i u prijašnjem blogu, a i ranije u tekstu kako sam završila na lijekovima koji otvaraju apetit i o osjećaju kao da nikad, ali NIKAD nemate dovoljno ENERGIJE u sebi, koliko god i čega god pojeli. Ono za što čvrsto vjerujem da me u tom periodu spasilo da ne puknem i time si na postojeće ne navučem dodatne zdravstvene probleme jesu trening i cjelovita i kvalitetna prehrana.

Ne mogu reći da je i uz to bilo idealno niti da sam uvijek prštala od energije, pogotovo kad na to dodate posao i nedostatak sna, ali bojim se i pomisliti što bi bilo da sam krenula mlatiti po raznim prerađevinama.  U kojoj god fazi da jeste, bilo da nešto pokušavate postići s izgledom ili se samo želite osjećati bolje, cjelovita je hrana ono što će vam dati energije i nutrijenata za normalno funkcioniranje i svakodnevne aktivnosti.

  1. Pojednostavnite si stvari.

Ne morate kuhati obroke od pet slijedova za restoran s Michelinovom zvjezdicom i jesti svetu travu s Tibeta svaki dan. Dapače, ne sjećam se kad sam zadnji put stajala nad štednjakom dulje od pola sata, čak i kad mi se jelo nešto na žlicu. Većinu posla kod mene odrade akcije u dućanima,pećnica i svježe povrće na salatu ili nešto što se kuha doslovno  5 minuta dok ja radim za računalom.

 Naravno da vi ne morate točno tako, ali jednom ili dvaput tjedno kupite određenu količinu mesa, jaja,voća, povrća i cjelovitih žitarica i od toga složite obroke za cijeli tjedan. Ispecite muffine od zobenih i sira, ili od jaja,  skuhajte jaja, složite salatu uz nešto krekera ili voćku, složite si u mikrovalnoj zobenu kašu sa sirom i voćem, napecite palačinka ili tortilja pa punite mesom, povrćem, jajima…. napravite dobar složenac od povrća, skuhajte mesni temeljac… mogućnosti je bezbroj. Sve ovo možete  i zamrznuti, pa kad vam zatreba samo izvaditi, i u mikrovalnu dok vi radite nešto drugo. Probajte, isplati se ;)

 

Objavljeno 29.04.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija