Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Top 5 voćnih plodova za zdravlje i vitkost

Ljeto nas je obilno nagradilo voćnim plodovima koji organizmu jamče zdravlje, a odlični su saveznici i u borbi protiv viška kilograma. Preporučujemo vam top pet voćnih plodova koji će učiniti čuda za vaše zdravlje, ali i za vašu liniju

Ljeto treba iskoristiti i uživati u svemu što nudi. Ovdje mislimo na voćne plodove kojih ljeti ima u izobilju. Upravo ljetni dani najbolji su za detoksikaciju i mršavljenje jer priroda nudi plodove koji u tome itekako pomažu. Iako je svako voće zdravo i dobro, mi vam ipak donosimo top pet ljetnih voćnih plodova koje nikako ne smijete zaobići.

Lubenica



Lubenica je po mnogima kraljica ljeta. U 100 grama sadržava tek 30 kalorija. Bogata je anktioksidansima poput hvaljenog likopena, ali i vitamina C. Upravo zbog toga lubenica sprečava štetno djelovanje slobodnih radikala na organizam, a to u konačnici znači manji rizik od ozbiljnih bolesti poput moždanih i srčanih te nekih karcinoma. Zbog velike količine vode koju sadržavaju, lubenice su idealne za detoksikaciju organizma. Odlične su i za bubrege jer ih čiste, pa ih se četo preporučuje kod uroinfekcija i bubrežnih problema.

Dinja



Baš kao i lubenica, i dinja obiluje vodom, što je čini vrlo poželjnom namirnicom.
U 100 grama dinje prosječno se nalazi 91 gram vode te samo 34 kalorije. Bogata je vitaminom C te vitaminom A, a sadržava i vrijedne minerale. Dinja je također antioksidans koji štiti od starenja te srčanih i moždanih bolesti. Zbog vode i kalija dobra je za bubrege, a preporučuje se i ljudima koji imaju visoki tlak. Dinja poboljšava probavu i sprečava nadutost, a neka su istraživanja pokazala i da ublažuje bol.

Šljiva




Plavi plod također je ljetni dar prirode. U 100 grama šljiva sadržava 87 grama vode, a bogata je vlaknima, što pomaže probavi. Često se preporučuje onima koji pate od opstipacije jer ubrzava probavu. Bogata je i vitaminima A, C i E te mineralima od kojih je najviše zastupljen kalij. Zbog svoga sastava šljiva se preporučuje srčanim bolesnicima jer snižava kolesterol u krvi, a dobra je i za mršavljenje jer ima nisku energetsku vrijednost.

Smokva



Zbog svoga nutritivnog sastava, smokva je jedna od najzdravijih voćki. Iako se može jesti i suha, organizmu donosi puno više koristi kao svježi plod. Bogata je vlaknima koji kontroliraju razinu šećera u krvi, snižava kolesterol, a iznimno je blagotvorna za pravilan rad crijeva. Zbog tih svojstava odličan je saveznik i u borbi protiv viška kilograma. Smokva je dobra i za probleme s dišnim putovima, a rješava i probleme nečiste kože te iscrpljenosti.

Marelica



Bogata vitaminima i mineralima, marelica je jedan od najzdravijih plodova kojim možete počastiti svoj organizam. Znanstveno je dokazano da marelica poboljšava rad mozga, a preporučuje se i za probleme s grlom i crijevima. Marelice blagotvorno djeluju i na krvni tlak, a dobre su i za vid. Preporučuju se i ljudima koje imaju probleme s koncentracijom i umorom. Neka su novija istraživanja pokazala i da marelice sprečavaju razvoj određenih vrsta karcinoma, a njezini sastojci blagotvorno djeluju na jetru, pa je dobra i kao sredstvo detoksikacije.

tportal.hr

Objavljeno 16.08.2010.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji20komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji20komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija