Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Hrvati među 15 najdebljih nacija na svijetu

Prema rezultatima istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), muškarci u Hrvatskoj šesti su po debljini na svijetu (67,7 posto). Prosjek izvlače Hrvatice koje su po debljini na 22. mjestu



Hrvati, ali ne i Hrvatice, su među deset najdebljih u svijetu. Čak 61,4 posto hrvatske populacije ima prekomjernu težinu, a zbog toga poraznog podatka našli smo se u grupi 15 najdebljih. U istraživanju koje je Svjetska zdravstvena organizacija provela od 2000. do 2008. godine među deset najdebljih naroda našli su se i naši susjedi Bosanci i Hercegovci. Kod nas muškarci imaju većih problema s pretilošću nego Hrvatice, a što su stariji to su i deblji.

Prema najnovijim podacima Svjetske zdravstvene organizacije u svakom pogledu najdeblji su stanovnici Samoe, dok su muškarci iz Hrvatske pri samom vrhu svjetskog poretka.

Hrvatsko zdravstvo uskoro bi moglo imati mnogo problema s pretilim ljudima, jer su Hrvati na visokom drugom mjestu po broju odraslih kojima prijeti opasnost od pretilosti s 41,35 posto.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u svojim najnovijim podacima ističe da su muškarci u Hrvatskoj šesti po debljini na svijetu (67,7 posto), a Hrvatice su na 22. mjestu (58,2 posto s prekomjernom težinom). Ukupno smo na 13. mjestu po debljini sa 61,4 posto, a od susjednih zemalja ispred Hrvatske je jedino BiH, koja je na 10. mjestu.

WHO procjenjuje da će se do 2015. godine broj debelih popeti na 2,3 milijarde. U proteklih 50 godina mnogi od nas počeli su odlaziti na posao automobilom umjesto da hodamo, draža nam je brza hrana nego kuhanje i tradicionalna prehrana, a ako možemo birati između dizala i stubišta, biramo – dizalo.

"Alarmantno je to što nije riječ samo o ljudima srednjih godina, već i o djeci te adolescentima. To je novost," rekao je James Hospedales, koordinator za prevenciju i kontrolu kroničnih bolesti u Panameričkoj zdravstvenoj organizaciji, prenosi Večernji list.

A kako se računa indeks tjelesne mase? Tako da se težina podijeli s kvadratom visine tijela u metrima. Formula glasi – težina : (visina)2 = ITM. ITM 18,5 i manje znači pothranjenost, 18,5 - 24,9 je normalna težina, 25 - 29,9 prekomjerna, a 30 i više je pretilost.

Po standardima WHO-a osobe s prekomjernom težinom imaju indeks tjelesne mase 25 i više, a pretili su oni s indeksom 30 ili više. Diljem svijeta indeks tjelesne mase (ITM) služi kao mjera debljine, a računa se na temelju tjelesne visine i težine.

Danas jedna od tri odrasle osobe na svijetu ima prekomjernu težinu, a jedna od deset osoba je pretila.

-----------
izvor:net.hr

Morat ćemo mi malo više Hrvata dovući na fitness.com.hr kako bi ljudi naučili zdravo živjeti! :)

Izračunajte svoj - indeks tjelesne mase . :)

Objavljeno 28.11.2009.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija