Odlučila sam podijeliti s vama recept za keksiće od rogača koji sam dobila od prijateljice.
Sastojci:
- 250 g raženog brašna
- 100 g rogača
- 125 g maslaca ili margarina (otprilike)
- 100 g smeđeg šećera (može i malo manje; umjesto šećera može i med ili neki zaslađivač, npr. stevia, ovisno što inače konzumirate)
- 2 jaja
- 2 vanilina šećera
- prašak za pecivo
- cimet
- limunova (ili narančina) korica
- sušeno voće (brusnice, marelice, grožđice...; po želji namočiti u rumu)
- zobena kaša (1 šalica cca)
- orasi, lješnjaci, bademi (količina prema želji, nasjeckati na komadiće)
Prvo pomiješati suhe sastojke, dodati maslac/margarin, jaja i zobenu kašu. Dodati sušeno voće i orašaste plodove. Što kraće mijesiti, oblikovati 'valjak' promjera cca 4 cm, zamotati u aluminijsku foliju i pustiti u hladnjaku tijekom noći.
Narezati na ploškice debljine cca 1 cm, poslagati na papir za pečenje i peći 15-17 minuta na 180° C (lako izgore pa treba paziti da ih se ne pusti ni minutu dulje nego što treba).
Dobar tek! :)
Moje modifikacije u receptu:
- nisam stavljala apsolutno ništa zobene kaše/pahuljica, a od orašastih plodova stavila sam malo kikirikija (iz ljuske, naravno ;D) i badema
- sušeno voće sam namočila u toploj vodi - ne volim rum i ne pijem alkohol :)
- cimet nisam imala :P
- vanilin šećer isto nisam imala :D
- moja topla preporuka vam je da stavite manje šećera nego što piše (ja sam stavila 90 g smeđeg šećera i bilo mi je mrvicu preslatko iako su keksiće svi nahvalili)
- i još jedna stvar - nisam baš neki ljubitelj smeđeg šećera pa mi malo smeta što u ovim keksićima dominira njegov okus, tako da ću slijedeći put eksperimentirati sa medom :) btw, znam da većina vas zna, ali vrijedi spomenuti još jednom - ono što u kafiću dobijete uz kavu kao smeđi šećer NIJE SMEĐI ŠEĆER :) pravi smeđi šećer ima fina, sitna zrnca, i djeluje kao da je vlažan
Recept modificiran 5. travnja 2012. iako sam keksiće radila prije 2 mjeseca :P :)
Objavljeno 29.02.2012.
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!
Ostali postovi
Postoji0komentara na ovu temu
Komentiraj ovu temu
Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija