Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

'Čudotvorne' kreme, isprike i motivacija

Sjedim ja tako sada uz šalicu zelenog čaja, surfam i slušam radio, kad ono čujem reklamu za još jedan čarobni proizvod za tijelo iz snova - 'ŽELITE LI SE PROBUDITI SA RAVNIM TRBUHOM I OBLIKOVANIM BOKOVIMA? ISPROBAJTE NOVI NOĆNI TRETMAN...'.

Nisam mogla odoliti da se ne nasmijem... Ali i da ne počnem razmišljati - zbog čega smo toliko naivni (prvenstveno žene, iako osobno poznajem jednog muškarca koji je isprobao sa čarobnim juhicama i kremicama i sličnim)? Krema možda može pomoći minimalno, i to zategnuti kožu, malo popuniti vezivo (iako je sve to meni nepotrebno i sumnjivo), ali zbog čega je ljudima draže potrošiti nekoliko stotina kuna na KREMU (?!) umjesto da se osoba posveti pravilnoj prehrani, ili da taj isti novac potroši na, primjerice, članstvo u teretani? Pustiti da netko drugi odradi posao za vas? To me podsjeća na jednu izjavu od prijateljice 'Da, i ja bih imala tijelo kao celebrity da imam osobnog trenera.' Kakva je to izjava?! Pa ne vježba nitko za njih, složit ću ti ja trening pa vježbaj. 'Mah, neda mi se KAD IONAKO NA MENI NIŠTA NE DJELUJE.'

To sad vodi do onih izgovora, zašto 'NE ići' u teretanu. Evo nekoliko izgovora koje sam čula iz prve ruke (znam, ovo su već postale šablone isprika, i sigurna sam da ste i vi čuli iste, pa zašto onda to ponavljam? - zato što pokušavam shvatiti i objasniti te fenomene):

1. 'Nemam vremena za odlaske u teretanu.'

Meni je neshvatljiva ova prva isprika, kako netko može NE IMATI sat vremena na dan tri puta tjedno? Čime se ti ljudi bave, a da je bitnije od zdravlja i toga da se osjećaju dobro u svojoj koži? Na kraju krajeva, ako je nekome baš toliki problem izdvojiti vrijeme za 'doć do teretane, odvježbati svoje i doći doma', zašto se vježbanje ne odradi predvečer, pola sata? Mislim da to apsolutno svatko može stići i da je ovaj izgovor - nevažeći.

Zna Bob Harper ;)

2. 'Osramotiti ću se pred ljudima u teretani, ne znam pravilno izvoditi vježbe, teške su mi vježbe, brzo se umorim...'

Ma kakvo sramoćenje?! Pobijanje ove tvrdnje sam pročitala mali milijun puta, ali eto, osjećam potrebu da ponovim i ja. Nigdje nisam vidjela da se netko nekome smije ili ruga, uostalom zašto bi? Greške se dogode i vježbačima koji treniraju godinama, jednom sam završila na Zumbi (išla sam provjeriti kako izgleda i, najiskrenije, razočarala sam se, ali o tome neki drugi put...) gdje je na kraju treninga djevojka koja je vodila zumbu odlučila napraviti neki mini-trening za trbuh i leđa pogrešno izvodila trbušnjake. Ruku na srce, voditelju se to nebi smjelo događati jer je 20-ak žena radilo trbušnjake na isti način, ali opet - samo smo ljudi... Meni je to pogrešno izvođenje vježbi bolna točka i primjećivanje istih profesionalna deformacija, i uvijek ispravljam ako netko griješi, a opet nikada mi nije palo na pamet da se nekome nasmijem ili upirem prstom.

Uostalom, da se i dogodi da netko prokomentira ili da se podsmjehuje drugoj osobi - vjerujem da bi prije dobio negativan feedback za svoje ponašanje (u teretani ili na kojem god mjestu da vježbate) nego da bi mu se netko pridružio.

I još nešto - osoblje teretane je tamo sa razlogom. Objasnit će vam sve što trebate znati.

Što se tiče vježbi koje su 'preteške' ili koje vas 'brzo umaraju', zar nije poanta u tome da radite nešto što vam je izazov? Primjera radi, u postoperacijskoj rehabilitaciji koljena kod sportaša, jedna od vježbi još nultog dana rehabilitacije je statička kontrakcija m. quadricepsa femorisa, koja je, bez obzira na prijašnje stanje osobe prilično zahtjevna. No, naravno da je poanta vraćanje u prvobitno stanje, pa se intenzitet i vrsta vježbe s vremenom mijenjaju. Možda je tako lakše shvatiti i napredovanje vježbača amatera - u teretani ćete započeti sa jednostavnim vježbama, a one kompliciranije i teže svladati ćete s vremenom.

I, poznata sam po tome da puno pričam, pa ću se i ovdje raspisati. :D Jedna prijateljica mi je rekla da 'ne voli trčati na traci u teretani jer se brzo zapuše'. Da, najbolje je izbjegavati ono što vam je preteško, doći u teretanu, radit tjednima na bedrima sa 10 kg, malo na Chest Pressu i malo sjest na biciklu (a biciklu vozit 'preko k*rca', oprostite na izrazu, ali meni to tako izgleda kada netko vozi biciklu, a koljena mu lamataju k'o blesava - unutra-van, lijevo-desno).  Vjerujte mi, znam o čemu priča, ja sam bila astmatičar i ispustila bih dušu dok bih do drugog kata zgrade došla penjući se uz stepenice, i priznajem, bilo mi je malo neugodno zapuhat se nakon minute trčanja, ali ja nisam odustajala i, kako je vrijeme prolazilo, prošla je i moja astma. :D

3. 'Predebela sam za teretanu.'

Na ovo ne znam što bih napisala.... To mi se čini kao da netko kaže 'Ja neću ići kod frizerke da me ofarba jer imam preveliki izrast, ja se sramim'. Između ostalog, gledam to ovako - zar nije veći gušt krenut sa viškom i doć do prekrasnog tijela, nego ono kad ti malo visi guza (što se dovede u red za čas) pa jedva da netko i primijeti promjenu? Naravno, ne kažem da je izgled jedini razlog za ići u teretanu, Bože sačuvaj. Dapače, čak i onima koji 'dobro izgledaju' savjetovala bih fizičku aktivnost. Ovo je bilo čisto radi nekakve motivacije, meni je bio prekrasan osjećaj ponovno se vraćati u formu i ponovno vidjeti svoju figuru kakvu sam trebala održavati cijelo vrijeme. :)

 

I za kraj, jedna sličica, mene uvijek 'nabrije' :D



 

Objavljeno 01.03.2012.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji5komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji5komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija