Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Iz perspektive trenera, treci dio

Tehnika izvođenja vježbi:

Svaka vježba ima svoju tehniku izvođenja i to je normalno svima jasno, nema smisla da sada objašnjavam svaku vježbu ali postoje neke opće zakonitosti koje je bitno znati:

1. Tempo izvođenja vježbe - direktno određuje TUT tj. Time under tension prevedeno na na "naški" to bi bilo vrijeme koje je mišić pod opterećenjem tijekom izvođenja jedne serije/zbroja svih serija u jednoj vježbi. Neki se možda pitaju zašto je to važno? Evo primjer, kada bi ja rekao, radite zgib, 5 serija po 1 ponavljanje, dali bi vi znali što želim od vas, sa kojom težinom, što je cilj treninga i slično? Tempo je bitan kao i svaki drugi parametar određene vježbe kako bi se približili cilju. Tempo je određen kroz Koncentričnu fazu (kada savladavate opterećenje) i kroz Ekscentričnu (kada popuštate/kočite opterećenje). TUT kroz ciljeve:

  • hipertrofija - brzo K , 4 sekune E
  • jakost - maximalno eksplozivno K, 1 sekundu kontrolirano ali ne sporo
  • Napredna hipertrofija - 1 sekunda zadržavanje u položaju prije nego krenemo u koncentričnu fazu

npr. kod čučnja to izgleda ovako:

hipertrofija - 4 sekundi spuštanje, brzo ali kontrolirano vraćanje u početnu pozu

jakost - kontrolirano spuštanje od jedne sekunde, maksimalno eksplozivno vraćanje u početni položaj

napredna hipertrofija - 4 sec spuštanje, 1 sec zadržat u paraleli ili u dubokoj poziciji ali aktivno kontrahirat mišiće, nikako opustit mišiće i "sjest", kontrolirano vraćanje u početni položaj

 

2. Ospeg pokreta - osim ako ste bodibuilder i "ništa" vam nije važno osim izgleda savjetujem da svaki pokret izvodite u punom opsegu pokreta. Osim što time povećavate TUT te time i efikasnost vježbe (što smo naučili u prošlom odlomku), također zadržavate funkcionalnost pokreta tj. stabilnost i mobilnost u zglobnoj čahuri. Ukoliko dugo vremena radite nepotpuni opseg pokreta, tijelo usvoji taj obrazac kao normalan te dolazi do raznih problema sa funkcionalnošću i pokretljivošću.

 

3. sigurnost, iako je na zadnjem mjestu u ovom postu, možemo se složiti da je najvažnija! Ukoliko smatrate da je potrebno ili ne smatrate ali radite 1-3RM,  seriju do otkaza, uvijek je bitno zatražiti spotera koji će vam pomoći ukoliko to zatreba. Ne treba vas biti sram pitati ;)

  •  

Objavljeno 03.10.2013.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija