Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Iz perspektive trenera, četvrti dio

Nakon što sam objasnio neke stvari oko zagrijavanja i glavnog dijela treninga s obzirom na neke uobičajene ciljeve, ovaj post će biti posvećen završnom dijelu treninga.

Osobno, nisam ljubitelj standardnog kardio treninga niti u jednom pogledu. Bilo da vam je želja istopiti masti, razviti izdržjivost, funkcionalne kapacitete ili jednostavno mislite da je to zdravo.Zašto? Prije nego što odgovorim na to pitanje, samo da definiramo što smatram pod kardio treningom. Bilo koji oblik kretanja kroz dulje vrijeme (20+ minuta) sa jednakim intezitetom (55% od maximuma i naviše) smatram kardio treningom (naravno to nisam izmislio nego i znanost na to tako gleda). Svi odgovori se odnose na takvu vrstu treninga.

1. dugotrajni kardio trening negativno utječe na omjer anaboličkih i kataboličkih hormona u tijelu, tj. već nakon 20min omjer kortizola (katabolički hormon/stress hormon) i testasterona (anabolički hormon) je negativan i treba 24-48h da se te vrijednsti vrate u normalu.

2. Da, tijekom treninga trošite energiju iz masti ali zbog hormona navedenih pod brojem 1. također dolazi do opadanja lipolize kroz sljedečih 24-48h ili drugim riječima do usporavanja metabolizma jer tijelo lošije koristi energiju iz masti tijekom tog perioda.

3. Kada se isti pokret izvodi kroz dulji vremenski period, puno stresa stavljate na vaše zglobove, tetivno-ligamentni sustav ali također i na mišiće. Mišići se uspiju oporaviti nakon 36-48h ali ostala dva navedena sustava akumuliraju stress dok jednoga dana ne popuste te se počne javljati kompenzacija u tehnici što opet dovodi do loše biomehanike izvođenja vježbe te time do ozljeda ili posturalnih problema.

4. Energija za kardio dolazi iz masti, da bi se masti pretvorili u energiju dolazi do velike oksidacije, svaka oksidacija kao nusprodukt proizvodi slobodne radikale koji oštećuju stanicu, tj dolazi do ubrzanog starenja stanice. Antioksidansi su potrebni za borbu sa slobodnim radikalima te na taj način smanjuju njihove posljedice unutar stanice, međutim ako radite kardio 3-4 puta tjedno, morate imati jako jako kvalitetnu prehranu kako bi eliminirali ovaj problem.

sada se pitate, a što onda raditi??

U sljedečim postovima ću objasniti neke "modernije",znanstveno priznatije te iz iskustva puno efikasnije metode kao što su: intervalni treninzi i tabata protokoli

lijep pozdrav :)

Objavljeno 04.10.2013.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji7komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji7komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija