Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Kad nas emocije natjeraju da jedemo

Kad kad se nađemo u situaciji da se toliko najedemo da toga nismo ni svjesni tek nakon i onog zadnjeg zalogaja osjetimo da ćemo puknuti. Što je razlog tome?

Mnogim osobama hrana predstavlja utjehu, barem kratkoročnu. Stoga nerijetko posežu za hranom kada imaju emocionalni problem, nekada svjesno, nekada podsvjesno. Takvo pogrešno rješavanje problema sprječava ih da spoznaju kako učinkovito riješiti određeni emocionalni problem.Depresija, dosada, usamljenost, ljutnja, anksioznost, frustracija, stres, problemi u međuljudskim odnosima i niska razina samopoštovanja sve su redom stanja koja često leže u podlozi prejedanja.

Situuacije odgovorne za emocionalno prejedanje


Socijalne. Nerijetko jedemo više kada smo u društvu drugih ljudi. Primjerice, jedemo previše kako bi se uklopili u skupinu ljudi koja nas ohrabruje da jedemo više.

Emocionalne. Jedemo previše zbog dosade, stresa, umora, napetosti, depresije, ljutnje, anksioznosti ili usamljenosti. Hranom tako pokušavamo ispuniti ‘prazninu’.

Situacijske. Brojne reklame kojima podliježemo svjesno i nesvjesno tjeraju nas da jedemo više. Odlazak u kino, na sportske utakmice, shopping centre danas ujedno znači i jesti. 

Nedostatak samopouzdanja. Prejedanje kao rezultat niske razine samopouzdanja vrlo je česta pojava. Ideal savršenog tijela koji nameću mediji teško je postići te su mnoge osobe zarobljene u začaranom krugu držanja najrazličiijih dijeta i prejedanja. Nezadovoljstvo vlastitim izgledom ili nedostatkom snage volje najčešći su uzroci prejedanja.

Fiziološke. Prejedamo se i zbog neutažive gladi koja nastaje zbog preskakanja obroka ili zbog boli različitih uzroka.

Riješenje problema

Otkrijte u sebi razloge pretjerivanja i onda prekinite zatvoreni krug. Okrenite glavu od hrane i hladnjaka, od stola i tanjura, i bavite se drugim stvarima i znajte: hrana nije centar svijeta! Otkrijte što vas je tako pritisnulo te ste se osvećivali sami sebi stalnim posezanjima u hladnjak. Je li to iščekivanje, nestrpljenje, usamljenost ili dosada? Pronađite nešto što vas potpuno okupira, promijenite mjesto boravka makar na kratko, upoznajte druge ljude!

Potpuno razumijevanje tog fenomena trebalo bi rezultirati većom empatičnošću stručnjaka i bliže okoline, prihvaćanjem i brigom prema osobi koja se upušta u epizode razuzdanog prejedanja. Za uspješnost tretmanskog procesa od ključne je važnosti da osoba koja je zahvaćena poremećajem shvati kako je prihvaćena, bez obzira na njena spomenuta specifična ponašanja, njen osobni izgled i njenu opaženu nesposobnost da sama sebi pomogne. Ako mislite da imate prijatelja ili člana obitelji s tim poremećajem, recite mu/joj što ste primijetili. Ohrabrite ga /je da potraži pomoć.

Objavljeno 18.12.2009.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji3komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji3komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija