Jedinstvena prilika: do 42% popusta na odabrane trake za trčanje

Najnoviji podaci: Muškarci u Hrvatskoj najdeblji u Europi!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Jučer, 4. ožujka, obilježen je Svjetski dan debljine. Debljina je jedan od najvećih javnozdravstvenih problema suverenog svijeta, a nažalost ni Hrvatska u tome ne zaostaje. Prema podacima Europske zdravstvene ankete (EHIS), svaka druga odrasla osoba u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu, dok je u svijetu, procjenjuje se, 650 milijuna pretilih odraslih osoba, navodi se u objavi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

„Debljina je sasvim logičan odgovor na trenutne društvene uvjete. Zdravi izbori često nisu i lakši izbori, pa je potrebno raditi na stvaranju okruženja u kojem je jednostavnije napraviti zdrav izbor i usvojiti zdrave navike“, kazala je doc.dr.sc. Sanja Musić Milanović, dr.med., spec. epidemiologije, voditeljica Službe za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i voditeljica projekta „Živjeti zdravo“.

debljina

Musić Milanović je dodala i naglasila da je debljina vodeći faktor rizika za razvoj neke od pet vodećih kroničnih nezaraznih bolesti: kardiovaskularne bolesti, šećerna bolest tipa 2, kronična opstruktivna plućna bolest, neka sijela tumora te mentalni poremećaji. Također, dodala je i da se zbog gorućeg problema debljine u Hrvatskoj u narednih 30 godina predviđa pad očekivanog trajanja života od čak 3,5 godine, što nas smješta u sam vrh zemalja OECD-a.

Muškarci u Hrvatskoj imaju imamo najveću stopu debljine u EU, dok udio žena s debljinom pada. No, debljina sve češće pogađa i u dječjoj dobi. Podaci Europske inicijative praćenja debljine u djece za Hrvatsku iz 2015. godine pokazuju da svaki treći osmogodišnjak u Hrvatskoj ima problema s prekomjernom tjelesnom masom.

U borbu protiv pretilosti mora se uključiti multidisciplinarno, ali i na više razina, od edukacije o zdravoj prehrani i važnosti tjelesne aktivnosti do rješavanja drugih društvenih i ekonomskih problema koji doprinose ovom zdravstvenom problemu. 

Objavljeno 05.03.2020.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!