VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Najnoviji podaci: Muškarci u Hrvatskoj najdeblji u Europi!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Jučer, 4. ožujka, obilježen je Svjetski dan debljine. Debljina je jedan od najvećih javnozdravstvenih problema suverenog svijeta, a nažalost ni Hrvatska u tome ne zaostaje. Prema podacima Europske zdravstvene ankete (EHIS), svaka druga odrasla osoba u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu, dok je u svijetu, procjenjuje se, 650 milijuna pretilih odraslih osoba, navodi se u objavi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

„Debljina je sasvim logičan odgovor na trenutne društvene uvjete. Zdravi izbori često nisu i lakši izbori, pa je potrebno raditi na stvaranju okruženja u kojem je jednostavnije napraviti zdrav izbor i usvojiti zdrave navike“, kazala je doc.dr.sc. Sanja Musić Milanović, dr.med., spec. epidemiologije, voditeljica Službe za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i voditeljica projekta „Živjeti zdravo“.

debljina

Musić Milanović je dodala i naglasila da je debljina vodeći faktor rizika za razvoj neke od pet vodećih kroničnih nezaraznih bolesti: kardiovaskularne bolesti, šećerna bolest tipa 2, kronična opstruktivna plućna bolest, neka sijela tumora te mentalni poremećaji. Također, dodala je i da se zbog gorućeg problema debljine u Hrvatskoj u narednih 30 godina predviđa pad očekivanog trajanja života od čak 3,5 godine, što nas smješta u sam vrh zemalja OECD-a.

Muškarci u Hrvatskoj imaju imamo najveću stopu debljine u EU, dok udio žena s debljinom pada. No, debljina sve češće pogađa i u dječjoj dobi. Podaci Europske inicijative praćenja debljine u djece za Hrvatsku iz 2015. godine pokazuju da svaki treći osmogodišnjak u Hrvatskoj ima problema s prekomjernom tjelesnom masom.

U borbu protiv pretilosti mora se uključiti multidisciplinarno, ali i na više razina, od edukacije o zdravoj prehrani i važnosti tjelesne aktivnosti do rješavanja drugih društvenih i ekonomskih problema koji doprinose ovom zdravstvenom problemu. 

Objavljeno 05.03.2020.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!