Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Za sve buduće mame: Vježbe za lakši i brži porod

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Kakav će biti porod ovisi o mnogo faktora, ali definitivno je to vrlo individualno od žene do žene. Na vanjske faktore možemo utjecati, ali većina stvari ovisi o samoj ženi odnosno o stanju organizma. Vježbanje u trudnoći, naravno ako se radi o normalnoj trudnoći je svakako veliki benefit za samu trudnoću i porod.

Ovaj članak odnosi se na vježbe koje će potaknuti prirodan porod, a mogu vam poslužiti i na samom porodu da bi ga ubrzale i učinile lakšim.

Osobno sam vježbala cijelu trudnoću i dan prije poroda odradila posljednje snimanje i trening s grupom. Na porodu mi je najdraže bilo sjediti na lopti i izvoditi baš ove vježbe koje preporučujem u ovom članku. Naravno da moje osobno iskustvo ne mora funkcionirati na vašem porodu, ali zašto ne biste isprobale i ovaj savjet. Budite realni, porod nije ni malo lagan, ali ga možete sami olakšati. Ono što uvijek kažem kada dijelim savjete o porodu, je da nemate prevelika očekivanja i maštanja o laganom porodu.

Vježbanje kroz cijelu trudnoću, će vaše tijelo učiniti fleksibilnijim, ali i mišićno funkcionalnim što je odlična priprema za porod. Fleksibilnost će pomoći samom izlasku djeteta, a mišićna funkcionalnost da upotrijebite prave mišiće za donošenjedjeteta na svijet.

Ne bih željela da shvatite da je dovoljno samo ove vježbe raditi prije poroda i da ste osigurale sve za lakši porod, svakako kontinuirano vježbanje i prije zadnjih tjedana igra veliku ulogu.

Opis vježbi

1. Kruženje zdjelicom na pilates lopti

Osobno ovo mi je najdraža i najefikasnija vježba koju sam koristila na porodu. Primjerice u slučajevima kada se dijete ne spušta u zdjelicu i sprema u najbolji položaj (što može biti slučaj kod drugog i svakog sljedećeg poroda).

Izvodite kružne pokrete zdjelicom tako da vam je gornji dio tijela u jednom položaju. Izvedite 10 pokreta u jednu i 10 pokreta u drugu stranu. Ako vam ovaj pokret odgovara na porodu možete ga izvoditi neprekidno tijekom cijelog poroda.

2. Podvlačenje zdjelice

Ovom vježbom lijepo ćete istegnuti donji dio leđa i dobiti laganu i dozvoljenu kontrakciju mišića trbuha u trudnoći. Efekt vježbe je kontrakcija mišića trbuha i njihovo održavanje te poticanje djeteta na spuštanje niže u zdjelicu. Ovaj pokretizvodite 10 puta.

3. Pretklon u sjedu

Sjednite na pod i spojite stopala uz flektirana koljena. Izvodite pokret naprijed (pretklon) te laktovima pritisnite koljena prema podlozi. Time ćete postići istezanje aduktora čime ćetepridonijeti njihovoj fleksibilnosti, ali i fleksibilnosti mišića koji se moraju rastegnuti prilikom samog izlaska djeteta pri produ. Ovu vježbu ponovite 10 do 15 puta.

4. Sumo čučanj

Pri dužim porodima i ne otvaranju na porodu, ali i prilikom početnih trudova često se preporučuju čučnjevi i to baš sumo čučnjevi da bi ubrzali porod ili potaknuli tijelo na bolje otvaranje. Možete izvoditi čučnjeve, ali i ostati nekoliko sekundi u položaju čučnja.

Ako niste fizički u mogućnosti podignuti se iz čučnja možete se uhvatiti za partnera koji vam može asistirati prilikom izvođenja čučnja, a naravno možete se i primiti za nešto i pomoći u izvođenju.

Objavljeno 13.06.2019.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!