5 pilates vježbi na prostirci s raznim rekvizitima
Vježbe

5 pilates vježbi na prostirci s raznim rekvizitima

Pilates vježbama istovremeno jačamo i istežemo mišiće, a korištenjem pojedinih rekvizita možemo otežati ili olakšati svaku vježbu.

Slijedi prikaz 5 pilates vježbi na prostirci s raznim rekvizitima koje možete izvoditi zasebno ili ih uklopiti u planirani trening.

Ovisno o nivou treniranosti napravite 2 serije po 10 do 20 ponavljanja svake vježbe.

Vježbe

Iskorak na mjestu s flexi – barom

Iskorak na mjestu s flexi – barom

Rekviziti:

Uobičajena vježba: iskorak, dodatno je otežana primjenom rekvizita flexi - bar.

U širokom raskoračnom stavu, s prednjim stopalom na podlozi a stražnjom petom od poda, primiti flexi-bar u suprotnu ruku (od prednje noge) i držati ga okomito s podlogom.

Nekoliko puta protresti rukom flexi - bar u smjeru naprijed-nazad te ga nastaviti pomicati iz središta tijela bez pokreta ruke koja ga drži. Istovremeno se spuštati u iskorak (potkoljenica i natkoljenica su pod pravim kutom) na udah, te se vratiti u početni položaj na izdah.

Ponoviti vježbu sa suprotnom prednjom nogom i flexi - barom u suprotnoj ruci.

Istezanje obje noge s elastičnom trakom

Istezanje obje noge s elastičnom trakom

Rekviziti:

U ležećem položaju na leđima postaviti traku oko stopala i primiti suprotni kraj trake u suprotni dlan s nadlakticama paralelnima uz trup. Prsna i vratna kralježnica je u fleksiji na donjim dijelovima lopatica a koljena su podignuta u liniju kukova pod pravim kutem.

Istovremeno istezati obje ruke i noge od čvrstog središta tijela na izdah, te kontrolirano vraćati ruke i noge u početni položaj na udah.

Rolanje preko glave s velikom loptom

Rolanje preko glave s velikom loptom

Rekviziti:

Ukoliko ovu vježbu niste savladali bez rekvizita, na početku ne koristite veliku loptu dok ne savladate osnovnu varijantu vježbe.

U ležećem položaju na leđima dlanovi su oslonjeni na podlogu, a bedra podignuta u dijagonalan položaj od središta tijela (potkoljenice drže veliku loptu iznad poda).

Udahnuti za pripremu, prebaciti loptu preko glave kralježak po kralježak kroz izdah, zadržati paralelan položaj bedara s podlogom bez pritiskanja vratnih kralježaka na udah, te spuštati kralježak po kralježak u početni položaj na izdah.

Zakretanje kralježnice s pilates obručem

Zakretanje kralježnice s pilates obručem

Rekviziti:

U sjedećem položaju na sjednim kostima sa stopalima širine kukova i koljenima u fleksiji podići pilates obruč iznad glave u odgovarajući položaj.

Kroz izdah rotirati kralježnicu u stranu, a kroz udah vratiti u sredinu i izdužiti položaj tijela. Naizmjenično ponavljati rotaciju u suprotne strane.

Bicikl u izdržaju na foam rolleru

Bicikl u izdržaju na foam rolleru

Rekviziti:

Na sve četiri u liniji ramena i kukova, s osloncem potkoljenica na roller, podići koljena 2 cm od podloge i zadržati neutralnu kralježnicu. Ispružiti jednu nogu prema nazad u liniju s pripadajućim kukom.

Kroz izdah istovremeno povući ispruženu nogu u fleksiju koljena i kuka prema središtu tijela, a potkoljenicu na rolleru ispružiti od središta tijela . Kroz udah ponovno vratiti nogu u zraku u ekstenziju od središta tijela, te povući potkoljenicom roller prema središtu tijela.

Ponoviti vježbu sa suprotnom nogom u zraku.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
 • Stott Pilates® vježbe na prostirci - 1 .dio x 86
  Stott Pilates® je certificirani sustav vježbi za tijelo i um izgrađen na suštini i principu rada osnivača Josep H. Pilatesa. Sastoji se od više od 500 sistematskih vježbi na prostirci i sa opremom, ko...
 • Video: Koordinacijske pilates vježbe x 19
  Većina će se složiti da je kod vježbanja najteže zadržati stalnu motivaciju, nešto što nas iznova tjera da nastavimo trenirati, bez obzira što danas možda nije naš dan. Kroz članak ću opisati tri koor...
 • Video: Pilates izdržaji za snažan core x 20
  Pilates metoda prvenstveno polazi od snaženja i stabilizacije mišića središta tijela, kako bi se tijelo pripremilo na veće trenažne zahtjeve, pa je kao takva, sastavni dio treninga ne samo rekreativac...
 • Stott Pilates® vježbe na prostirci - 2 .dio x 52
  Stott Pilates® je certificirani sustav vježbi za tijelo i um izgrađen na suštini i principu rada osnivača Josep H. Pilatesa. Donosimo vam drugi dio članka i još 7 zanimljivih vježbi.
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova