Vježbaj kod kuće - pogledaj fitness opremu za kućni trening!

Trening sa rekreativcima (nesportašima)

Image

Treninzi se ne provode samo sa zdravim sportašima nego i sa rekreativcima koji imaju drugačije ciljeve i potrebe. Većina njih trenira zbog zdravlja ili sa ciljem smanjenja tjelesne težine, a određeni broj ima neke bolesti koje mogu dovesti do kontraindikacija prilikom treninga.

Svaki vježbač bi se trebao prije započinjanja bilo kakvog sustavnog treninga prvo konzultirati sa svojim liječnikom da bi dobio usmjerenja i upute. Također trener koji radi sa tom osobom bi prije planiranja i programiranja treninga trebao dobiti na uvid svu potrebnu dokumentaciju, ako ima mogućnosti razgovarati sa liječnikom i to sve uzeti u obzir.

Upute

Trening starijih osoba (50, 60 i više godina) također zahtijeva posebnu pažnju i drugačiji pristup. Osobama koje pate od bolesti srca i krvožilnog sustava trening će pomoći u oporavku i prevenciji od daljnjeg pogoršavanja. Pozitivno će djelovati aerobni trening, ali i trening sa različitim otporom (gume, utezi i sl.).

Tran (2005) preporučuje tri koraka prilikom praćenja treninga sa otporom kod osoba sa bolestima srca i krvnih žila:

Treba napraviti mjerenje krvnog pritiska (<160/100), tjelesna težine (<1,8 kg promjena u 3 dana), disanja (<30 udaha/min.) i broj otkucaja srca u mirovanju(<100/min.) i zabilježiti podatke. Veće vrijednosti od navedenih sugeriraju da se taj dan ne bi trebao raditi trening. Treba kontrolirati stanje vježbača tijekom treninga (bolovi u prsima, vrtoglavica i sl.), procijeniti napredak vježbača, te ako mu se izvedba pogoršala kroz 3 – 5 dana tada znači da je trening izazvao kontraindikacije, pa se vježbač treba vratiti svojem liječniku da on utvrdi da li trening sa otporom treba biti i dalje dio terapije.

Swank i sur. (2005) preporučuju test za određivanje sigurnosti i podobnosti za sudjelovanje u treningu jakosti (većinom sa utezima) za zdrave osobe kao i za rekovalescente. Dijagnosticira se putem ekokardiograma nakon izvođenja serija vježbi na određenoj spravi.

Literatura:
1. Swank, A. M., Funk, D. C., Manire, J. T., DeGruccio, L. A., Dimitradis, C. K., i Denny, M. (2005). Echocardiographic Evaluation of Stress Test for Determining Safety of Participation in Strength Training. J. Strength Cond. Res. 19(2):389 – 393.
2. Tran, Q. T. (2005). Resistance Training and Safety Considerations for Chronic Heart Failure Patients. Strength Cond. J. 27(6):71 – 72.

Objavljeno 01.07.2007.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!