Trening sa rekreativcima (nesportašima)
Vježbe

Trening sa rekreativcima (nesportašima)

Treninzi se ne provode samo sa zdravim sportašima nego i sa rekreativcima koji imaju drugačije ciljeve i potrebe. Većina njih trenira zbog zdravlja ili sa ciljem smanjenja tjelesne težine, a određeni broj ima neke bolesti koje mogu dovesti do kontraindikacija prilikom treninga.

Svaki vježbač bi se trebao prije započinjanja bilo kakvog sustavnog treninga prvo konzultirati sa svojim liječnikom da bi dobio usmjerenja i upute. Također trener koji radi sa tom osobom bi prije planiranja i programiranja treninga trebao dobiti na uvid svu potrebnu dokumentaciju, ako ima mogućnosti razgovarati sa liječnikom i to sve uzeti u obzir.

Upute

Trening starijih osoba (50, 60 i više godina) također zahtijeva posebnu pažnju i drugačiji pristup. Osobama koje pate od bolesti srca i krvožilnog sustava trening će pomoći u oporavku i prevenciji od daljnjeg pogoršavanja. Pozitivno će djelovati aerobni trening, ali i trening sa različitim otporom (gume, utezi i sl.).

Tran (2005) preporučuje tri koraka prilikom praćenja treninga sa otporom kod osoba sa bolestima srca i krvnih žila:

Treba napraviti mjerenje krvnog pritiska (<160/100), tjelesna težine (<1,8 kg promjena u 3 dana), disanja (<30 udaha/min.) i broj otkucaja srca u mirovanju(<100/min.) i zabilježiti podatke. Veće vrijednosti od navedenih sugeriraju da se taj dan ne bi trebao raditi trening. Treba kontrolirati stanje vježbača tijekom treninga (bolovi u prsima, vrtoglavica i sl.), procijeniti napredak vježbača, te ako mu se izvedba pogoršala kroz 3 – 5 dana tada znači da je trening izazvao kontraindikacije, pa se vježbač treba vratiti svojem liječniku da on utvrdi da li trening sa otporom treba biti i dalje dio terapije.

Swank i sur. (2005) preporučuju test za određivanje sigurnosti i podobnosti za sudjelovanje u treningu jakosti (većinom sa utezima) za zdrave osobe kao i za rekovalescente. Dijagnosticira se putem ekokardiograma nakon izvođenja serija vježbi na određenoj spravi.

Literatura:
1. Swank, A. M., Funk, D. C., Manire, J. T., DeGruccio, L. A., Dimitradis, C. K., i Denny, M. (2005). Echocardiographic Evaluation of Stress Test for Determining Safety of Participation in Strength Training. J. Strength Cond. Res. 19(2):389 – 393.
2. Tran, Q. T. (2005). Resistance Training and Safety Considerations for Chronic Heart Failure Patients. Strength Cond. J. 27(6):71 – 72.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Uloga i važnost asistencije prilikom vježbanja sa utezima x 3
    Često smo u fitness centrima svjedoci nepravilne asistencije prilikom izvođenja različitih vježbi. Pogotovo se to dešava kada osobe rade sa velikim težinama. Zbog toga je vrlo bitno da imamo nekog kra...
  • Da li znamo kako naš mišić radi tijekom treninga ? x 15
    Veoma je lako zaključiti da je fitness sport zasnovan na mišićima i sve u vezi njih. Umaramo ih, hranimo, odmaramo, pa opet sve ovo ponovo. Kao što znate, svaki od ovih faktora mora se kombinirati kak...
  • Aktivni i zdravi i u srebrnim godinama x 7
    Je li moguće, kao s dobrim vinom, da s godinama budemo sve bolje ? U neku ruku da, i to održavajući zdravlje i tjelesnu aktivnost. Istraživanja pokazuju da osobe treće životne dobi koje ostaju tjelesn...
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 01.07.2007
Piše:
Marino Bašić, prof. kineziologije