Može li krivo držanje biti odgovorno za razvoj "računalne šake"?

Image

Sindrom karpalnog kanala naziva se i „računalna šaka“. Uzrok je hipertonus fleksora podlaktice što uzrokuje pritisak na živac medianus. Medianus inervira mišiće palca, kažiprsta i polovicu srednjeg prsta. Zbog povezanosti čitavog lokomotornog sustava problem karpalnog kanala moramo sagledati šire.

Mišići i mišićne skupine koje su fizički i funkcionalno povezane s fleksorima podlaktice su fleksori nadlaktice, prsni mišići i fleksori vrata, što nas navodi na razmišljanje da uzrok problema nije i ne mora biti isključivo oko samog zgloba šake.

Paralelno s rješavanjem sindroma karpalnog kanala mora se uspostavljati i pravilna postura, odnosno pravilno držanje cijelog tijela s posebnim prioritetom koji je uspostavljanja pravilne posture gornjeg dijela tijela. Najčešća i najproblematičnija loša držanja gornjeg dijela tijela, a povezana su sa sindromom karpalnog tunela su

FHP je krivo držanje koje primjećujemo kod 50% populacije. Upotreba mobitela i računala u kombinaciji s općim nekretanjem glavni su i najčešći uzrok. Pri sjedenju ispred računala mozak „želi“ što prije doći do informacija pomičući glavu prema naprijed.

Naša glava teži između 6-10 kilograma, a sa svakim pomakom od 1 cm naprijed težina koju podnose vratni kralješci raste za 10 kilograma. Kompenzatorne kretnje koje dolaze s FHP su rotacija ramena prema naprijed i torakalna kifoza.

Javlja se kombinacija slabosti i prezategnutosti mišića koju vrlo često uočavamo kod ljudi sklonima razvijanju „računalne šake“ tj. sindroma karpalnog kanala.

karpalni tunel

Kod FHP-a se javlja:

Slabost:

  • dubokih fleksora vrata
  • m. seratusa anterior
  • donjeg dijela trapeza

Prezategnutost (skraćenog):

  • gornjeg trapeza
  • m. levatora scapulae
  • m. pectoralisa

U kroničnim slučajevima javlja se i prezategnutost m. biceps brachi i fleksora podlaktice čija je funkcija povezana sa sindromom karpalnog kanala.

Vježbe za istezanje i kineziterapiju možete vidjeti OVDJE. Međutim, primjenom ovih vježbi tek smo na pola puta prema rješavanju problema, pa svakako u cijeli proces je potrebno i uvrstiti vježbe kojima ćemo „otvoriti“ cijelo područje gornjeg prednjeg dijela tijela, odnosno postići mobilnost prsnog koša. Mobilnošću prsnog koša postižemo i kvalitetniju i potpuniju kontrakciju mišića leđa, koju postižemo zbog punog opsega pokreta.

Vježbe pogledajte u videu:

Pojašnjenje vježbi iz videa:

1. vježba

Za izvođenje ove vježbe poslužio mi je foam roller. Legnite na bok i postavite pruženu ruku na ruku. Noga bliže foam rolleru je pružena, dok je gornja noga pogrčena i postavljena na foam roller. S udahom otvorite ruku postavljajući je na podlogu na drugu stranu ne pomičući nogu s foam rollera.

Ovom vježbom postižemo mobilnost gornjeg dijela tijela u prsnom dijelu. Opseg pokreta je zadovoljavajući ako ste u mogućnosti objema lopaticama biti na podlozi prilikom otvorenog položaja u vježbi.

Izdvojeni proizvodi iz webshopa

Foam roller - fitness valjak

Omogućava bezbroj korisnih vježbi za masažu cijelog tijela i razvoj snage. Posljednji hit u fitnessu...

  • 199,00 kn
Grid foam roller

Grid foam roller idealan je za samostalnu masažu prije i poslije treninga, a može poslužiti i za tre...

  • 179,00 kn

2. vježba

Za aktivaciju dubokih mišića vrata uz istezanje prsnog koša gurnite pri izdahu jezik u nepce. Postavite ruke iza glave, udahnite i maksimalno otvorite prsa. Pripazite da s otvaranjem ruku ne kompenzirate uvijanje u donjem dijelu leđa. Izdahnite i pogrbite leđa.

Ponovno udahnite, podignite ruke u zrak i s izdahom otvorenih dlanova spustite ruke dolje, sa završetkom uz tijelo (priručenje). Prilikom spuštanja ruku aktivirajte mišiće između lopatica i osjetite spajanje lopatica prilikom izvođenja pokreta.

disanje

3. vježba

Vrlo česti problem u ispravljanju torakalne kifoze je nemobilnost u području ramena. Uslijed pogrbljenog položaja dolazi do unutarnje rotacije u području ramena. Za ovu vježbu koristit ću disc slidere. Iz položaja sjeda s rukama u zaručenju na podlozi izvedite vanjsku rotaciju rukama da bi maksimalno otvorili prsa i ramena. Vanjsku rotaciju izvodite uz udisaj.

Objavljeno 16.09.2020.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!