Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Koje je najbolje vrijeme za vježbanje?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Rijetki su vježbači koji bar jednom u svojem vježbačkom stažu nisu svoga trenera ili prijatelja iskusnijeg vježbača pitali ovo pitanje. Bez obzira je li im cilj izgubiti višak kilograma, steći kondiciju ili dobiti na mišićnoj masi, svi bi to voljeli napraviti u najkraćem vremenu i s najboljim rezultatima, pa se pozornost pridaje i najmanjim detaljima.

No, vjerovali ili ne - zaista postoje studije koje potvrđuju da na rezultate treninga značajno utječe i vrijeme u danu u kojem trening radite, ali i niz osobnih čimbenika poput biološkog ritma i sl!

Mnogi će reći: "Važno je da vježbam, bez obzira u koje vrijeme to radim!" i u toj izjavi ima istine. No, ako zaista želite preuzeti kontrolu u svoje ruke te ako želite do maksimuma iskoristiti svoje vježbačko vrijeme i postići željene rezultate, onda je bitno uskladiti sve faktore (vrsta treninga, intenzitet, trajanje, vrijeme izvođenja, prehrana, san, suplementi) i rezultat neće izostati.

Dakle, s obzirom na željene rezultate studije potvrđuju preporučeno vrijeme za vježbanje, ali naznačuju da i dalje prije svega treba imati na umu osobne preferencije svakog vježbača:

Cilj: Gubitak kilograma

Vrijeme treninga: Rano ujutro

American Council on Exercise je objavio studiju u kojoj stoji da su vježbači koji trening rade ujutro, odmah nakon buđenja, konzistentniji i predaniji cilju i vjernije slijede vježbačku rutinu od onih koji trening rade kasnije u danu.

Druge studije potvrđuju da je 45-minutno vježbanje ujutro pozitivno utjecalo na ublažavanje osjećaja gladi za doručak te sklonost zdravijem odabiru namirnica. Također, jutarnji trening potiče na aktivnije provođenje dana, pa posljedično i veću potrošnju kalorija.

Sve navedeno potiče gubitak kilograma, a i potvrđeni su pozitivni psihološki učinci početka dana treningom: smanjuje se osjećaj tjeskobe i anksioznosti. Ipak, imajte na umu da se za jutarnji trening temeljito trebate zagrijati kako biste izbjegli ozljede.

Cilj: Jačanje

Vrijeme treninga: Kasno poslijepodne ili rana večer

Prirodni pump u mišićima se događa između 14 i 18 sati što je dijelom zbog povišenog testosterona koji, potvrđuju studije, ima najbolji odaziv u treningu u ovom vremenskom periodu, ali i zbog temperature tijela koja je u ovom periodu najviša.

U ovom periodu dana osjećat ćete se jače, fleksibilnije (po nekim studijama su ljudi u ovo vrijeme fleksibilniji čak do 20% nego u drugim dijelovima dana), a pluća će u ovom vremenu raditi na optimalnoj razini što omogućava trening boljeg intenziteta. Studija koja je 2012. godine provedena na tuniskim nogometašima je potvrdila da sportaši imaju najbolje rezultate u testovima brzine i izdržljivosti provedenima u 17h.

Cilj: Bolji san

Vrijeme treninga: Rano ujutro

National Sleep Foundation potvrđuje da će vježbanje u bilo koje doba dana pozitivno utjecati na spavanje, ali studije dodaju da najbolji učinak na spavanje ima rani jutarnji trening. Stručnjaci za spavanje potvrđuju da izloženost dnevnom svjetlu nedugo nakon buđenja (bez obzira radi li se o treningu na otvorenom ili samo putovanju prema teretani ili nekoj drugoj vježbačkom dvorani) ima pozitivne utjecaje na funkcije mozga: daje signale o podizanju razine energije ujutro, te snižavanju u kasnim večernjim satima. Znanstvenici sa Appalachian Sveučilišta su potvrdili da jutarnje vježbanje snižava krvni tlak te za čak 25% utječe na čvrstoću noćnog spavanja.

Cilj: Postaviti osobni rekord u sportu kojim se bavite

Vrijeme treninga: Uvijek u isto vrijeme!

Postoje treninzi u kojima se osjećate slabo i nemoćno, te oni u kojima imate snage i motivacije i postižete najbolje rezultate. To je ono kako se želite osjećati na svakom treningu, ali i na natjecanju (ako se natječete).

Pratite vlastiti ritam i pronađite vrijeme kad se najbolje osjećate na treningu, nekima je to u 6 ujutro, nekima u 21 navečer. Kada pronađete "svoj" termin, držite ga se, svaki dan, svaki trening i na taj način ćete postići najbolje rezultate i najbolje performanse. Osluškujte reakcije svoga tijela na niz faktora: količinu spavanja, namirnice koje jedete, vrijeme obroka u odnosu na vrijeme treninga te složite najbolji mogući raspored za najbolje moguće rezultate.

Slušajte svoj bioritam

Vaš bioritam će vam reći odgovara li vam više rani jutarnji trening, neki dnevni ili kasnovečernji. Na njega utječe niza faktora, od izmjena dana i noći do vaših životnih navika. Istovremeno, bioritam utječe na tjelesne funkcije poput krvnog tlaka, tjelesne temperature, razine hormona, broja otkucaja srca, a koje utječu i na spremnost vašeg organizma na trening. Stoga, koristite vlastito tijelo kao sat (pokazatelj) kad trebate raditi kardio trening, kad je vrijeme za gym, a kada treba odmarati.

Dakle, postoji li odgovor na pitanje kada je najbolje vježbati?

Postoji, ali ga morate pronaći sami! Nemojte očekivati da ćete taj odgovor naći za tjedan dana, jer morate osluškivati više faktora koji utječu na vaš trening te naći optimalnu mjeru svih! Kad pronađete svoje „savršeni termin i uvjete“ držite ga se i rezultati će biti tu!

Objavljeno 11.03.2022.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!