Akcija: do 40% popusta na odabrane trake za trčanje

3 razloga zašto je dobro redovno preskakati vijaču

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Kad ste zadnji put preskakali vijaču? Mnogi će vjerojatno odgovoriti – u osnovnoj školi! Ako je to vaš odgovor onda je sad pravo vrijeme da to promijenite i da vam preskakanje vijače postane svakodnevna aktivnost. U nastavku vam donosimo 3 razloga zašto da nabavite i krenete preskakati vijaču:

vijaca

1. Vijača je jeftin rekvizit za aerobni i anaerobni trening

Cijena obične vijače je oko 50 kuna, što je čini jednim od najpristupačnijih rekvizita na tržištu. Kad znate da s ovim jednostavnim rekvizitom možete odraditi i aerobni i anaerobni trening, onda je jasno da se radi o ulaganju koje vrijedi svake kune.

U aerobnom načinu rada, preskakanje vijače je aktivnost izvodi u ujednačenom ritmu kroz dulji vremenski period. Ovo može biti savršena rutina zagrijavanja koja će potaknuti cirkulaciju i podići srčane otkucaje. Ova aktivnost će podići radnu temperaturu tijela i pripremiti vas za trening koji slijedi.

Nakon aerobnog dijela, vijaču možete iskoristiti i za anaerobni dio aktivnosti – povećajte brzinu preskakanja ili frekvenciju ukoliko radite intervale. Isprobajte preskakanje vijače u Tabata načinu rada: odradite 8 krugova u kojima ćete 20 sekundi preskakati vijaču najbrže što možete, nakon čega će slijediti 10 sekundi pauze, pa ponovite. U samo 4 minute odradit ćete trening koji će pozitivno utjecati i na aerobni i na anaerobni kapacitet.

Izdvojeni proizvodi iz webshopa

2. Preskakanje vijače je izvrstan način da zagrijete tijelo

Preskakanje vijače je savršen način da se zagrijete. Prije samog preskakanja odradite vježbe dinamičkog zagrijavanja kojima ćete zagrijati zglobove i mišiće koji će biti aktivirani i najviše pogođeni tijekom glavnog dijela treninga.

Savjetujemo da odradite 10-ak minuta dinamičkog zagrijavanja, a nakon toga 4 minute preskakanja vijače u intervalima 40 sekundi preskakanja i 20 sekundi pauze.

Preskakanje vijače je aktivnost visokog intenziteta, a niskog negativnog utjecaja na zglobove što znači da se intervali preskakanja i pauze mogu izmjenjivati u duljem vremenskom trajanju bez opasnosti od štetnog djelovanja na zglobove, a s velikim pozitivnim utjecajem na mišiće.

vijaca

3. Redovno preskakanje vijače doprinosi boljoj tjelesnoj formi i kondiciji

U 60 minuta preskakanja vijače umjerenom brzinom može se potrošiti, ovisno o težini osobe, od 600 do 1000 kalorija. Stoga, ako ovu potrošnju dodatne svojoj uobičajenoj dnevnoj potrošnji, jasno je da ćete uz vijaču puno lakše doseći kalorijski deficiti, preduvjet za mršavljenje i topljenje masnoga tkiva.

Prilikom preskakanja, pazite na formu, pa vodite računa o sljedećim parametrima pokreta:

  • Ramena i gornji dio leđa su zategnuti kako bi se osiguralo pronalaženje i održavanje minimalne udaljenosti koja je potrebna za preskok vijače.
  • Trbušnjaci su aktivni da ublaže nepotrebnu potrošnju energije.
  • Mišići natkoljenice se aktiviraju i opuštaju kod svakog preskoka, čime učinkovito pokreću tijelo i spremaju se za svaki sljedeći preskok.

Tijekom preskakanja vijače, aktivne su sve mišićne skupine koje sudjeluju u pokretu, ali i troše energiju i kalorije. Savršena aktivnost i trening s ovim jednostavnim, praktičnim i jeftinim rekvizitom, zar ne?

Vijaču možete kupiti u Fitness.com.hr Webshopu i Shopu (Horvaćanska cesta 178, Zagreb).

Objavljeno 20.09.2023.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!