Vježbaj kod kuće - pogledaj fitness opremu za kućni trening!

Boxing Pro vs Boxing Fitness - koje su bitne razlike i kako ti treninzi izgledaju?

Image

BOXING PRO je zamišljen kao napredniji program boksa, na kojem će vježbaći usavršiti svoju tehniku i taktiku boksa, te povećati snagu i kondiciju.

Ovaj trening je vrlo sličan klupskim treninzima boksa, ali prilagođen uvjetima prostora u kojem se provodi.

Trening počinje specifičnim boksačkim zagrijavanjem, kojemu su glavni sadržaji trčanje, boksačka gimnastika i gimnastika razgibavanja cijeloga tijela, preskakanje konopa, shadow boxing, te specifične boksačke vježbe u paru.

U glavnom dijelu treninga se puno pažnje posvećuje školi boksa, čiji se program razlikuje po danima. Glavni sadržaji ovog dijela treninga su boksačke tehnike udaraca (direkt, aperkat, kroše), kombinacije udaraca, eskivaže, blokade, te rad nogu. Isto tako se uči i osnovna taktika napada i obrane.

Boxing fitness

Slijedi 9 – 12 rundi rada na vreći i fokuserima, te uvjetovani sparing. Nitko od vježbača nema pritisak kod sparinga, već svaki član boksa sa sebi sličnim protivnikom i pod nadzorom trenera, a sve to tek onda kada osjete da su spremni. Svi vježbaći moraju imati štitnike za zube i primjerene rukavice za sparing, a po potrebi i zaštitnu kacigu.

Jedan od primarnih ciljeva treninga je usvajanje tehnike, a kasnije i taktičkih segmenata boksa, kako bi se stvorili temelji za napredak koji je vezan za složenije strukture kretanja. Bitan segment je individualni pristup kako bi se greške u usvajanju tehnike izbjegle.

Kod ovakve vrste treninga, kondicija vježbača se razvija isključivo specifičnim i situacijskim uvjetima, sa ciljem postizanja prave boksačke forme.

Boxing fitness

Trening završava sa shadow boxing-om, preskakanjem konopa, te istezanjem.

U OrlandoFit Fitness Kaptol centru održavaju se treninzi BOXING FITNESSA koji je namijenjen svim rekreativcima, bez obzira na prethodno iskustvo, spol i godine. Svega nekoliko treninga je potrebno početniku rekreativcu da svlada osnovnu tehniku borilačkih sportova. Osim tehnika boksa, vrlo često se koriste kretne strukture iz drugih borilačkih sportova kickboxinga, tajlandskog boksa, pa čak i MMA.

Uvodno pripremni dio treninga se sastoji od uvijek različitih sadržaja, te se ovisno o broju vježbača provodi različitim organizacijskim oblicima rada (frontalni, rad u parovima, kružni oblik rada, poligon...). Pa će se tako u uvodnom dijelu treninga provoditi sadržaji poput trčanja sa zadacima, opće pripremnih vježbe razgibavanja, kratka škola boksa, dinamičkog istezanje i slično... Dok je pripremni dio treninga rezerviran za vježbe mobilnosti i stabilizacije.

Slijedi glavni dio treninga, koji se najčešće provodi u parovima na vreći ili na fokuserima, kroz ukupno 8 – 12 rundi, isto tako uvijek kroz različite metode rada. Trajanje rundi je  2-3 minute sa 30 – 60 sekundi odmora.

Ovaj dio treninga se uglavnom provodi kružno-intervalnom metodom rada, na način da se kombinira boksački i kondicijski trening. U „pauzi“ između rundi na vreći ili fokuserima, izvode se vježbe snage i izdržljivosti specifične za borilačke sportove. Ponekad se spomenute kondicijske vježbe rade između svake runde. Trening je konstantno promjenjivog karaktera, pa su rekviziti, kombinacije vježbi, broja ponavljanja i dužine odmora uvijek različiti.  Često se u treningu koriste medicinke, girje, TRX i ostali funkcionalni rekviziti.

Boxing fitness

Cilj ovog treninga je optimizacija svih motoričkih i funkcionalnih sposobnosti, kroz konstantno promjenjive metode rada.

U završnom dijelu treninga, cilj je smirivanje organizma vježbama istezanja i opuštanja, te samomasaže.

OrlandoFit Fitness Kaptol

Za više informacija ili probni trening Boxing Fitnessa posjetite OrlandoFit Fitness Kaptol.

Objavljeno 08.02.2016.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!