Palenta za velike!

palenta

Palenta, žganci, pura zovite je kako hoćete ali svakako je uvrstite u svoj jelovnik. Ovo "siromašno" jelo putuje lijepom našom od davnina i ne postoji kuhinja u kojoj barem jednom nije završila u loncu. Prva sjećanja na palentu vežu me uz mamu i njene prijateljice koje su svakih nekoliko mjeseci razglabale o kilama jedući palentu s malomasnim jogurtom na balkonu našeg stana. Iskreno, tada nisam bila neki fan žute smjese prelivene jogurtom ili mlijekom, ili još gore servirane uz nekakav masni mesni "toć". Bila sam jako mala, ali voljela sam oblačiti mamine cipele na visoku petu i slušati ženske priče, pa su me tako vrlo lako uvukle u priče o kilaži, kalorijama i svim tim blagodatima ženskog mozga punijeg i zbrčkanijeg od ženskih torbi, a znamo koliko nakrcane one znaju biti.

palenta

RECEPT

Palenta

150 ml kokosovog mlijeka + 150 ml vode

Kopar

Maslonovo ulje 

2 žlice meda

3 žlice soja sosa

Matovilac

1 avokado

Češnjak

10-ak gljiva

Sol, papar, kurkuma, chia sjemenke

Palentu skuhati u mješavini kokosovog mlijeka, kopra i vode. Preliti je u kalupe ili male zdjelice te pustiti da se malo ohladi kako bi se oformila u željeni oblik. Gljive marinirati u medu i soja sosu te kratko grilati na tavi. Avokado zblendati sa maslinovim uljem, začinima i češnjakom. Matovilac začiniti po želji i servirati. 

Sada kada sam malo veća ne volim više oblačiti cipele na petu,ruž stavljam sve rjeđe i palenta mi izgleda drugačije. Iako je sve drugačije,balkonske  palenta priče su se ukorijenile u još jedne ženske vijuge. Danas je pripremam malo ozbiljnije, osim kad mi fali mama pa mora biti s jogurtom. Umjesto visokih cipele oblačim palentu u kalupe, stavljam joj ruž od raznih umaka, a često nosi i veo od povrća. Kad prvo pojedeš očima i želucu treba manje.

Kakav ti je post? 
Prekrasan tekst! Mislim, i recept! <3
ZorroRi
29.08.18. u 14:34
line
ekstra ukusno, maštovito I duhovito:)
jadruchi
12.09.18. u 20:20
line
Izgleda jako primamljivo, obavezno moram probati :)) Hvala za recept!
Sannyy
13.09.18. u 15:23
line
3 Komentara
Zadnji postovi od sit_nica:
  • Brzač - super brzi kolač x 24
    Koliko vas misli da je "crnac bez jaja" sasvim blesavo ime za kolač? Nedavno smo objavljivale fotku veganske verzije tog kolača na našem Instagram profilu i zapravo po prvi put osvijestile kako je naziv skroz neprikladan, pomalo rasistički  i zasigurno smiješan većini ljudi koja ga čuje po prvi put. Vodile smo žustru raspravu o tome je li etički napisati u opisu slike "crnac bez jaja postao je vegan", i iako se radi o kolaču odlučile smo da nije uopće zabavno. Od tada stalno zamišljam kako bi bi...
  • Može jedan RAWffaello?! x 16
    Pješčana plaža, kokos, predivno prozirno plavo more koje miluje bijeli pijesak i zgodna žena koja uživa u svemu tome… Svi znamo dobro uhodanu reklamu još poznatije slatke kuglice od kokosa, ukusne bijele kreme, hrskave ovojnice i pre finog badema u sredini. Iskreno, sline mi cure samo dok pišem ovo i ne mogu se odvojiti od misli kako mi je dućan blizu i kako želim taj Raffaello odmah sada. Umjesto da ga jednostavno kupim, odlučila sam počastiti svoje nepce nekim malo drugačijim Raffaellom, bolje...
  • A što kad nam se jedu burgeri?! x 9
    Pobornik sam onoga da treba slušati dijete koje čuči u nama, naročito kad odrastemo i nemamo neke velike ljude koji nam stoje nad glavom i to nam brane ili misle da imaju bolje rješenje, zdraviji obrok, pametniju opciju...Pa što onda kad nam se jede burger, a zdravo se hranimo? Jednostavno pojedemo burger! Recept za oko 5 burgera:100 g kuhanog graha 100 g kuhane kvinoje100 g kuhanog boba1 cikla 1 luk i 2 češnja češnjaka1 žlica lanenih, chia i bučinih sjemenki kumin, kajenski papar, sol, chilli,...
  • Malo drugačiji banana bread x 21
    Crne banane nam često ne izgledaju baš najprivlačnije, a zapravo se iza crne neugledne kore krije prava eksplozija slatkog okusa. Iako se one u originalu, odnosno u zemljama iz kojih potječu beru i jedu malene i zelene u ovom našem društvu navikli smo da su veće i uvijek na policama dućana biramo one najžuće. Kad šećer nije nešto što konzumiraš upravo su te malo crnije banane tvoj najbolji prijatelj za izradu slastica. RECEPT 2 1/2 šalice pirovih pahuljica 1 veća ili 2 manje banane prsto...