Palenta za velike!

palenta

Palenta, žganci, pura zovite je kako hoćete ali svakako je uvrstite u svoj jelovnik. Ovo "siromašno" jelo putuje lijepom našom od davnina i ne postoji kuhinja u kojoj barem jednom nije završila u loncu. Prva sjećanja na palentu vežu me uz mamu i njene prijateljice koje su svakih nekoliko mjeseci razglabale o kilama jedući palentu s malomasnim jogurtom na balkonu našeg stana. Iskreno, tada nisam bila neki fan žute smjese prelivene jogurtom ili mlijekom, ili još gore servirane uz nekakav masni mesni "toć". Bila sam jako mala, ali voljela sam oblačiti mamine cipele na visoku petu i slušati ženske priče, pa su me tako vrlo lako uvukle u priče o kilaži, kalorijama i svim tim blagodatima ženskog mozga punijeg i zbrčkanijeg od ženskih torbi, a znamo koliko nakrcane one znaju biti.

palenta

RECEPT

Palenta

150 ml kokosovog mlijeka + 150 ml vode

Kopar

Maslonovo ulje 

2 žlice meda

3 žlice soja sosa

Matovilac

1 avokado

Češnjak

10-ak gljiva

Sol, papar, kurkuma, chia sjemenke

Palentu skuhati u mješavini kokosovog mlijeka, kopra i vode. Preliti je u kalupe ili male zdjelice te pustiti da se malo ohladi kako bi se oformila u željeni oblik. Gljive marinirati u medu i soja sosu te kratko grilati na tavi. Avokado zblendati sa maslinovim uljem, začinima i češnjakom. Matovilac začiniti po želji i servirati. 

Sada kada sam malo veća ne volim više oblačiti cipele na petu,ruž stavljam sve rjeđe i palenta mi izgleda drugačije. Iako je sve drugačije,balkonske  palenta priče su se ukorijenile u još jedne ženske vijuge. Danas je pripremam malo ozbiljnije, osim kad mi fali mama pa mora biti s jogurtom. Umjesto visokih cipele oblačim palentu u kalupe, stavljam joj ruž od raznih umaka, a često nosi i veo od povrća. Kad prvo pojedeš očima i želucu treba manje.

Kakav ti je post? 
Prekrasan tekst! Mislim, i recept! <3
ZorroRi
29.08.18. u 14:34
line
ekstra ukusno, maštovito I duhovito:)
jadruchi
12.09.18. u 20:20
line
Izgleda jako primamljivo, obavezno moram probati :)) Hvala za recept!
Sannyy
13.09.18. u 15:23
line
3 Komentara
Zadnji postovi od sit_nica:
  • Patlidžan kojeg ćete obožavati! x 9
    Patlidžan sigurno nije prvi izbor povrća za kojim posegnemo na tržnicama ili u dućanima, uz svo to šarenilo i laku pripremu ostatka biljnog svijeta nekako ga nepravedo zapostavljamo. To debeljuškasto, ljubičasto jajasto čudo često zna prevariti svojom gorčinom,  možda smo zato tako lako odustali od njegove učestalije pripreme.  Vjerujte mi, ako mu postvetite samo malo pažnje, kao i svemu u životu, dat će vam više no što ste ikad očekivali. Za početak kada odabirete idealan komad za pripremu p...
  • Keksi za goste! x 10
    Nedavno sam bezglavo otišla u kupovinu namirnica, zapravo mi ništa nije ni trebalo ali me ponijelo vrijeme blagdana i prije nego što je zapravo počelo. Odavno sam otišla iz Splita, zapravo i dok sam živjela dolje smatrala sam kako nikada neću biti tipična žena, imati posuđe i pribor za jelo za goste, praviti paprenjake za Božić ili pince za Uskrs. Bilo mi je smiješno majčino i bakino cjelonoćno bdjenje nad  kuhinjskim stolovima prije tih velikih dana, malo sam se čak i rugala tim njihovim naučen...
  • Naopaki muffini x 10
    Većinu stvari u životu uzimamo zdravo za gotovo, bez da smo previše svjesni dok to činimo. Usputne stvari i ne doživljavamo, stablo nikad ne zagrlimo i ne zahvalimo mu što dišemo, sunce je žuto jer ga tako vidimo, zrak ne možemo opipati i umrli bi bez vode. I pčela, al ne volimo da nas ubodu pa ih isto tako ne doživljavamo. Cikla je crvena i mrkva narančasta, povrće uglavnom zeleno dok ga ne ogulimo pa je bijelo. Treba uvijek malo zagrebati po površini ako želimo vidjeti pravo stanje stvari. Atm...
  • Brzač - super brzi kolač x 26
    Koliko vas misli da je "crnac bez jaja" sasvim blesavo ime za kolač? Nedavno smo objavljivale fotku veganske verzije tog kolača na našem Instagram profilu i zapravo po prvi put osvijestile kako je naziv skroz neprikladan, pomalo rasistički  i zasigurno smiješan većini ljudi koja ga čuje po prvi put. Vodile smo žustru raspravu o tome je li etički napisati u opisu slike "crnac bez jaja postao je vegan", i iako se radi o kolaču odlučile smo da nije uopće zabavno. Od tada stalno zamišljam kako bi bi...