Palenta za velike!

palenta

Palenta, žganci, pura zovite je kako hoćete ali svakako je uvrstite u svoj jelovnik. Ovo "siromašno" jelo putuje lijepom našom od davnina i ne postoji kuhinja u kojoj barem jednom nije završila u loncu. Prva sjećanja na palentu vežu me uz mamu i njene prijateljice koje su svakih nekoliko mjeseci razglabale o kilama jedući palentu s malomasnim jogurtom na balkonu našeg stana. Iskreno, tada nisam bila neki fan žute smjese prelivene jogurtom ili mlijekom, ili još gore servirane uz nekakav masni mesni "toć". Bila sam jako mala, ali voljela sam oblačiti mamine cipele na visoku petu i slušati ženske priče, pa su me tako vrlo lako uvukle u priče o kilaži, kalorijama i svim tim blagodatima ženskog mozga punijeg i zbrčkanijeg od ženskih torbi, a znamo koliko nakrcane one znaju biti.

palenta

RECEPT

Palenta

150 ml kokosovog mlijeka + 150 ml vode

Kopar

Maslonovo ulje 

2 žlice meda

3 žlice soja sosa

Matovilac

1 avokado

Češnjak

10-ak gljiva

Sol, papar, kurkuma, chia sjemenke

Palentu skuhati u mješavini kokosovog mlijeka, kopra i vode. Preliti je u kalupe ili male zdjelice te pustiti da se malo ohladi kako bi se oformila u željeni oblik. Gljive marinirati u medu i soja sosu te kratko grilati na tavi. Avokado zblendati sa maslinovim uljem, začinima i češnjakom. Matovilac začiniti po želji i servirati. 

Sada kada sam malo veća ne volim više oblačiti cipele na petu,ruž stavljam sve rjeđe i palenta mi izgleda drugačije. Iako je sve drugačije,balkonske  palenta priče su se ukorijenile u još jedne ženske vijuge. Danas je pripremam malo ozbiljnije, osim kad mi fali mama pa mora biti s jogurtom. Umjesto visokih cipele oblačim palentu u kalupe, stavljam joj ruž od raznih umaka, a često nosi i veo od povrća. Kad prvo pojedeš očima i želucu treba manje.

Kakav ti je post? 
Prekrasan tekst! Mislim, i recept! <3
ZorroRi
29.08.18. u 14:34
line
ekstra ukusno, maštovito I duhovito:)
jadruchi
12.09.18. u 20:20
line
Izgleda jako primamljivo, obavezno moram probati :)) Hvala za recept!
Sannyy
13.09.18. u 15:23
line
3 Komentara
Zadnji postovi od sit_nica:
  • Malo drugačiji banana bread x 11
    Crne banane nam često ne izgledaju baš najprivlačnije, a zapravo se iza crne neugledne kore krije prava eksplozija slatkog okusa. Iako se one u originalu, odnosno u zemljama iz kojih potječu beru i jedu malene i zelene u ovom našem društvu navikli smo da su veće i uvijek na policama dućana biramo one najžuće. Kad šećer nije nešto što konzumiraš upravo su te malo crnije banane tvoj najbolji prijatelj za izradu slastica. RECEPT 2 1/2 šalice pirovih pahuljica 1 veća ili 2 manje banane prsto...
  • S ljubavlju, jaja bez logike. x 15
     Prije par godina u nekoj od sezona američkog Masterchefa sudjelovala je slijepa amaterska kuharica. Još tada su mi misli o tome bile vrlo  podijeljene, s jedne strane logično je da su joj okusi zbog nedostatka jednog osjetila izrazito istančani, s druge me jako bunio taj koncept. Kako netko može isporučiti jelo koje ne vidi, čak i ako je u mogućnosti probati ga nema potpunu percepciju finalnog tanjura. Na kraju je showa slijepa kuharica pobijedila, doduše, i dalje se dvoumim je li zasluženo i...
  • Proteinski cheesecake x 15
      Ljeto u Zagrebu, umjesto u moru. Vruće je i stalno mi se jede sladoled, a iz frižidera iskaču samo fit proizvodi i orašasti plodovi iz ladica za međuobroke. Na putu od stana do teretane pozdravljaju me stotine slastičarni koje samo okrznem pogledom da ne padnem s bicikle. Mmmm šećeri… I odjednom se misli o posnom siru i orašidima spajaju u jedno, kao neko “receptno” prosvijetljene. Jedva čekam da prođe sat iskoraka i bugara da se bacim na slatki posao.   Na trenutke mrzim ove prehramben...
  • Voćni tart bez glutena, šećera i mlijeka x 19
    Prije nekoliko dana dobila sam cijelu kilu organski uzgojenih borovnica na poklon, a sa zadnjih par grama odlučila sam napraviti mali eksperiment. Osim što je puno glutena i alergena, kao i kalorija, rafinirano pšenično brašno postaje sve dosadnije i dosadnije pa mu pokušavam pronaći alternativu u gotovo svakom receptu. Svijet slastica prepun je tartova i pita kojima je teško odoliti, naročito ako su kombinirani s voćem za vrijeme ljentih mjeseci, ali jako je teško postići teksturu i prhkost koj...