Salata od hobotnice s ukiseljenim motarom

  • 0 komentara
  • 5 x
  • ponedjeljak, 08 siječnja, 2018. u 11:49

Jeste li ikad probali motar? Vjerujem da su mnogi od vas često na plaži ležali pokraj ove biljke, a da ni ne znaju da je jestiva i rado viđen gost na tanjurima diljem Dalmacije.

Može se jesti sirov, ukiseljen, upotrijebiti za pesto, rižota, salate.. Meni se ukiseljen naročito sviđa pa sam ga upotrijebila u ovoj salati od hobotnice, umjesto uobičajenih kapara.

Pripremite, za 4 osobe:

oko 1 kg hobotnice

1 srednju glavicu ljubičastog luka

2 režnja češnjaka

4 krumpira

sol

svježe mljeveni papar

maslinovo ulje

100g crnih maslina

100g zelenih maslina

nekoliko grančica ukiseljenog motara

 

Hobotnicu od oko 1 kg stavite u prazan lonac i u njenom soku kuhajte oko 30-40 minuta. Očistite hobotnicu, narežite je na komadiće i pomiješajte s nasjeckanim lukom i češnjakom.

Dodajte narezan kuhani krumpir, masline i ukiseljeni motar. Posolite, popaprite, dodajte maslinovo ulje i malo kvasine. Dobro promiješajte i ostavite da stoji barem pola sata prije posluživanja. Po potrebi dodajte još malo maslinova ulja.

 

Kakav ti je post? 
0 Komentara
Zadnji postovi od maja_jduo:
  • Proteinske palačinkice x 7
       Pripremite: 2 jajapola mjerice whey isolata, okus čokoladaoko 80ml vode ili biljnog mlijekažličicu praška za pecivokokosovo ulje u spreju  U blenderu pomiješajte jaja, proteinski prah i vodu ili biljno mlijeko. Teflonsku tavu pošpricajte kokosovim uljem i na njoj pecite palačinkice.  Budući da su ove palačinkice zbog proteinskog praha suhe u odnosu na one klasične u koje ide masnoća ili mlaćenica, prelijte ih nekim zero preljevom. Ja najčešće koristim Zero preljev s okusom karamela.   
  • Polpete od patlidžana x 4
    Jako volim patlidžane i iako ih najradije ispečem narezane na šnite i zatim jedem same ili u salatama, ponekad pripremim i ovakve polpete. Sjemenke, orašaste plodove, brašno, ali i začine možete birati prema vlastitom ukusu. Ja ne volim pretjerivati sa začinima jer volim da se osjeti patlidžan i da ga ništa ne prekriva previše. Možete dodati samo sol i papar, ali ako želite, upotrijebite kurkumu, garam masalu ili neki drugi začin koji volite. Pripremite: 2 veća patlidžana maslinovo ulje so...
  • Chutney/umak od patlidžana i krušaka x 3
    Uz pulled pork često za umak pečem luk, ali i kruške i/ili jabuke pa sam ih ovaj put odlučila kombinirati s patlidžanima. Budući da sam pripremala i polpete od pečenog patlidžana, prethodno sam patlidžane ispekla u pećnici i zatim to "meso" patlidžana naknadno pomiješala s pečenim lukom i voćem. Dio umaka sam upotrijebila za pulled pork, dio poslužila samostalno. Pripremite: 6-8 glavica luka (crveni i ljubičasti) nekoliko režnjeva češnjaka 2 kruške 1 jabuku 1 veći ili 2 manja patlidžana...
  • Prženi luk x 5
    Ovih dana sam dobila iznimno puno upita za prženi luk koji sam podijelila na Instagramu. Često ga radim kao prilog uz pulled pork, hamburgere, roštilj, ali i uz neka jela poput mujaddare. Luk možete uvaljati u brašno po želji, pa odlučite sami, no ja sam ovaj put upotrijebila zobeno brašno. Inače sam ga pripremala i s običnim glatkim brašnom, ali i s heljdinim. Pripremite, za 6 osoba: 4 srednje velike glavice luka 3 žlice brašna suncokretovo ulje za prženje sol   Luk očistite i narežit...