Salata od hobotnice s ukiseljenim motarom

  • 0 komentara
  • 5 x
  • ponedjeljak, 08 siječnja, 2018. u 11:49

Jeste li ikad probali motar? Vjerujem da su mnogi od vas često na plaži ležali pokraj ove biljke, a da ni ne znaju da je jestiva i rado viđen gost na tanjurima diljem Dalmacije.

Može se jesti sirov, ukiseljen, upotrijebiti za pesto, rižota, salate.. Meni se ukiseljen naročito sviđa pa sam ga upotrijebila u ovoj salati od hobotnice, umjesto uobičajenih kapara.

Pripremite, za 4 osobe:

oko 1 kg hobotnice

1 srednju glavicu ljubičastog luka

2 režnja češnjaka

4 krumpira

sol

svježe mljeveni papar

maslinovo ulje

100g crnih maslina

100g zelenih maslina

nekoliko grančica ukiseljenog motara

 

Hobotnicu od oko 1 kg stavite u prazan lonac i u njenom soku kuhajte oko 30-40 minuta. Očistite hobotnicu, narežite je na komadiće i pomiješajte s nasjeckanim lukom i češnjakom.

Dodajte narezan kuhani krumpir, masline i ukiseljeni motar. Posolite, popaprite, dodajte maslinovo ulje i malo kvasine. Dobro promiješajte i ostavite da stoji barem pola sata prije posluživanja. Po potrebi dodajte još malo maslinova ulja.

 

Kakav ti je post? 
0 Komentara
Zadnji postovi od maja_jduo:
  • LCHF tiramisu torta x 30
    Tiramisu ili volite ili ne volite. Znam da mnogima ne paše kava u slasticama, a ukoliko ste takvi, kavu u ovom receptu preskočite i zamijenite je nekim voćnim sokom ili likerom, ako vam to vaša prehrana dopušta. To onda više i nije tiramisu, ali bit će neka vaša varijanta torte sa sirom. U ovoj torti je krema bez jaja, no oni koji se hrane po LCHF principu i htjeli bi kremu s jajima, neka se strpe do idućeg recepta za slasticu s takvom kremom. Za biskvit promjera 20cm, pripremite: 4 srednje ...
  • Teletina iz pećnice i ratatouille x 5
    Teletina je meso za koje me uz piletinu najčešće pitate. Kako je marinirati, peći, s čime je kombinirati. S teletinom se mnogo toga dobro slaže - kadulja i češnjak, ružmarin i limun, timijan, razni "obični", ali i egzotični začini. Ovaj put sam je marinirala na poprilično jednostavan način - u ulju, mješavini soli, papra i dimljene paprike. Dodala sam luk i češnjak te je pekla u pećnici. Kad u pećnici pečete čisto meso, bez kosti, imajte na umu da je vrijeme pečenja kraće. Meso s kosti pecite...
  • Tortille s kuhanom piletinom i povrćem x 13
    Ovo jelo nastalo je prvo kao salata od kuhane piletine, no ponekad je iskoristim kao punjenje za tortille. Smjesu sam povezala Goldessa namazom, koji mi se pokazao kao odlična zamjena za kiselo vrhnje, majonezu i slične umake kakve mnogi najčešće stavljaju u ovakve salate. Pripremite, za 4 osobe: 2 pileća filea pola žličice soli prstohvat svježe mljevenog papra dimljenu crvenu papriku (otprilike 1 ravnu žličicu) 1 crvenu papriku 1 žutu papriku 1 zelenu papriku 1 srednje veliku glavicu...
  • LCHF torta sa šumskim voćem x 15
    Moja prijateljica Antonija hrani se prema LCHF principu. Budući da Antonija voli LCHF kolače, a ja volim Antoniju, onda zbog nje ponekad smišljam različite LCHF slastice. Tijekom jednog našeg druženja i n-te diskusije o kolačima, nastala je ova torta. Ima nekoliko komponenti i radi toga baš i nije jednostavna niti brzo gotova. Naime, žele od šumskog voća mora se dugo stiskati, zbog čega vam preporučam da njega pripremite prvog. Možete čak i dan ranije.  Preporučam da detaljno proučite recep...