Salata od hobotnice s ukiseljenim motarom

  • 0 komentara
  • 5 x
  • ponedjeljak, 08 siječnja, 2018. u 11:49

Jeste li ikad probali motar? Vjerujem da su mnogi od vas često na plaži ležali pokraj ove biljke, a da ni ne znaju da je jestiva i rado viđen gost na tanjurima diljem Dalmacije.

Može se jesti sirov, ukiseljen, upotrijebiti za pesto, rižota, salate.. Meni se ukiseljen naročito sviđa pa sam ga upotrijebila u ovoj salati od hobotnice, umjesto uobičajenih kapara.

Pripremite, za 4 osobe:

oko 1 kg hobotnice

1 srednju glavicu ljubičastog luka

2 režnja češnjaka

4 krumpira

sol

svježe mljeveni papar

maslinovo ulje

100g crnih maslina

100g zelenih maslina

nekoliko grančica ukiseljenog motara

 

Hobotnicu od oko 1 kg stavite u prazan lonac i u njenom soku kuhajte oko 30-40 minuta. Očistite hobotnicu, narežite je na komadiće i pomiješajte s nasjeckanim lukom i češnjakom.

Dodajte narezan kuhani krumpir, masline i ukiseljeni motar. Posolite, popaprite, dodajte maslinovo ulje i malo kvasine. Dobro promiješajte i ostavite da stoji barem pola sata prije posluživanja. Po potrebi dodajte još malo maslinova ulja.

 

Kakav ti je post? 
0 Komentara
Zadnji postovi od maja_jduo:
  • Huevos rancheros x 11
    Iako je na fitness.com.hr #kraljicajaja Zorana, odlučila sam ipak podijeliti jedan recept s jajima, koji je u posljednje vrijeme jako često na meniju u mojoj kuhinji. Originalno jelo servira se kao rančersko, težačko, obilno, uz rižu, guacamole i narezani avokado. Isprobali smo više varijanti dok nismo došli do ove, sa špekom, sirom i malo kiselog vrhnja, ali vi možete izostaviti te komponente ili Goudu koju sam ja koristila zamijeniti nekim slanim sirom poput fete ili jačim sirom poput kozje...
  • Pogačice s posnim sirom i maslinama x 5
    Svima nama se ponekad dogodi da u zadnji tren dobijemo goste ili zatrebamo nešto kruhasto, a niti jedna trgovina ne radi. Ove pogačice idealne su za takve situacije. Ne moraju se dizati već se odmah peku, a većina nas koji pazimo na prehranu uvijek kod kuće imamo posnog sira pa ih nije teško zamijesiti. Pogačice ne morate puniti maslinama, možete ih peći bez ičega, kao klasična peciva. Meni su ovakve odgovarale uz nareske koje smo posluživali tijekom blagdana. Pripremite: 300g glatkog brašn...
  • Zapečeni grah x 11
    Zapečeni grah, na ovim prostorima poznat još i kao gravče na tavče, obično se priprema od graha tetovca, no budući da je njega sve teže nabaviti, uzmite bilo koji grah iz konzerve. U receptu je navedena svježa rajčica, ali i alternativa, iz konzerve, za periode kada nema svježih rajčica. Grah možete samo zapeći i ne morate dodavati sir, kajmak ili grčki jogurt. Ako ih izostavite, samo posipajte grah svježim timijanom i poslužite kao prilog. Zapečeni grah odlično se slaže s mesom s roštilja, koba...
  • Kukuruzna zlevanka s tikvicama i umakom od grčkog jogurta x 15
    Ako volite zlevanke, sigurno će vam se svidjeti i ova kombinacija s tikvicama. Prednost ove smjese je što funkcionira i u obliku polpeta. Ako ne želite zlevanku, rukama ili žlicom grabite smjesu i pecite polpete na tavi. S obzirom da je ova zlevanka sama po sebi dosta neutralna, igrajte se začinima. Slobodno dodajte i druge, jače začine, poput garam masale. Pripremite: 300g naribanih tikvica 1 jaje 80ml jogurta ili kefira pola žličice praška za pecivo 100g kukuruznog brašna pola žličice kur...