Pogačice s posnim sirom i maslinama

Svima nama se ponekad dogodi da u zadnji tren dobijemo goste ili zatrebamo nešto kruhasto, a niti jedna trgovina ne radi. Ove pogačice idealne su za takve situacije. Ne moraju se dizati već se odmah peku, a većina nas koji pazimo na prehranu uvijek kod kuće imamo posnog sira pa ih nije teško zamijesiti.

Pogačice ne morate puniti maslinama, možete ih peći bez ičega, kao klasična peciva. Meni su ovakve odgovarale uz nareske koje smo posluživali tijekom blagdana.

Pripremite:

300g glatkog brašna

250g posnog sira

75g maslaca

1 prašak za pecivo

1 žličicu soli

masline

1 jaje za premaz


Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Dodajte posni ili obični svježi sir i otopljeni maslac. Dobro izmijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Trgajte komade tijesta, oblikujte u loptice i u svaku utisnite maslinu. Malo ih spljoštite pa slažite na tepsiju prekrivenu papirom za pečenje. Masline možete i nasjeckati pa dodati u smjesu, kad mijesite pogačice.


Premažite jajetom. Pecite na 180C 15ak minuta, dok ne pozlate. (Možete ih prije pečenja posipati sjemenkama po želji.)

Kakav ti je post? 
0 Komentara
Zadnji postovi od maja_jduo:
  • Huevos rancheros x 11
    Iako je na fitness.com.hr #kraljicajaja Zorana, odlučila sam ipak podijeliti jedan recept s jajima, koji je u posljednje vrijeme jako često na meniju u mojoj kuhinji. Originalno jelo servira se kao rančersko, težačko, obilno, uz rižu, guacamole i narezani avokado. Isprobali smo više varijanti dok nismo došli do ove, sa špekom, sirom i malo kiselog vrhnja, ali vi možete izostaviti te komponente ili Goudu koju sam ja koristila zamijeniti nekim slanim sirom poput fete ili jačim sirom poput kozje...
  • Salata od hobotnice s ukiseljenim motarom x 6
    Jeste li ikad probali motar? Vjerujem da su mnogi od vas često na plaži ležali pokraj ove biljke, a da ni ne znaju da je jestiva i rado viđen gost na tanjurima diljem Dalmacije. Može se jesti sirov, ukiseljen, upotrijebiti za pesto, rižota, salate.. Meni se ukiseljen naročito sviđa pa sam ga upotrijebila u ovoj salati od hobotnice, umjesto uobičajenih kapara. Pripremite, za 4 osobe: oko 1 kg hobotnice 1 srednju glavicu ljubičastog luka 2 režnja češnjaka 4 krumpira sol svježe mljeveni...
  • Zapečeni grah x 11
    Zapečeni grah, na ovim prostorima poznat još i kao gravče na tavče, obično se priprema od graha tetovca, no budući da je njega sve teže nabaviti, uzmite bilo koji grah iz konzerve. U receptu je navedena svježa rajčica, ali i alternativa, iz konzerve, za periode kada nema svježih rajčica. Grah možete samo zapeći i ne morate dodavati sir, kajmak ili grčki jogurt. Ako ih izostavite, samo posipajte grah svježim timijanom i poslužite kao prilog. Zapečeni grah odlično se slaže s mesom s roštilja, koba...
  • Kukuruzna zlevanka s tikvicama i umakom od grčkog jogurta x 15
    Ako volite zlevanke, sigurno će vam se svidjeti i ova kombinacija s tikvicama. Prednost ove smjese je što funkcionira i u obliku polpeta. Ako ne želite zlevanku, rukama ili žlicom grabite smjesu i pecite polpete na tavi. S obzirom da je ova zlevanka sama po sebi dosta neutralna, igrajte se začinima. Slobodno dodajte i druge, jače začine, poput garam masale. Pripremite: 300g naribanih tikvica 1 jaje 80ml jogurta ili kefira pola žličice praška za pecivo 100g kukuruznog brašna pola žličice kur...