Pogačice s posnim sirom i maslinama

Svima nama se ponekad dogodi da u zadnji tren dobijemo goste ili zatrebamo nešto kruhasto, a niti jedna trgovina ne radi. Ove pogačice idealne su za takve situacije. Ne moraju se dizati već se odmah peku, a većina nas koji pazimo na prehranu uvijek kod kuće imamo posnog sira pa ih nije teško zamijesiti.

Pogačice ne morate puniti maslinama, možete ih peći bez ičega, kao klasična peciva. Meni su ovakve odgovarale uz nareske koje smo posluživali tijekom blagdana.

Pripremite:

300g glatkog brašna

250g posnog sira

75g maslaca

1 prašak za pecivo

1 žličicu soli

masline

1 jaje za premaz


Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Dodajte posni ili obični svježi sir i otopljeni maslac. Dobro izmijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Trgajte komade tijesta, oblikujte u loptice i u svaku utisnite maslinu. Malo ih spljoštite pa slažite na tepsiju prekrivenu papirom za pečenje. Masline možete i nasjeckati pa dodati u smjesu, kad mijesite pogačice.


Premažite jajetom. Pecite na 180C 15ak minuta, dok ne pozlate. (Možete ih prije pečenja posipati sjemenkama po želji.)

Kakav ti je post? 
0 Komentara
Zadnji postovi od maja_jduo:
  • Proteinske palačinkice x 7
       Pripremite: 2 jajapola mjerice whey isolata, okus čokoladaoko 80ml vode ili biljnog mlijekažličicu praška za pecivokokosovo ulje u spreju  U blenderu pomiješajte jaja, proteinski prah i vodu ili biljno mlijeko. Teflonsku tavu pošpricajte kokosovim uljem i na njoj pecite palačinkice.  Budući da su ove palačinkice zbog proteinskog praha suhe u odnosu na one klasične u koje ide masnoća ili mlaćenica, prelijte ih nekim zero preljevom. Ja najčešće koristim Zero preljev s okusom karamela.   
  • Polpete od patlidžana x 4
    Jako volim patlidžane i iako ih najradije ispečem narezane na šnite i zatim jedem same ili u salatama, ponekad pripremim i ovakve polpete. Sjemenke, orašaste plodove, brašno, ali i začine možete birati prema vlastitom ukusu. Ja ne volim pretjerivati sa začinima jer volim da se osjeti patlidžan i da ga ništa ne prekriva previše. Možete dodati samo sol i papar, ali ako želite, upotrijebite kurkumu, garam masalu ili neki drugi začin koji volite. Pripremite: 2 veća patlidžana maslinovo ulje so...
  • Chutney/umak od patlidžana i krušaka x 3
    Uz pulled pork često za umak pečem luk, ali i kruške i/ili jabuke pa sam ih ovaj put odlučila kombinirati s patlidžanima. Budući da sam pripremala i polpete od pečenog patlidžana, prethodno sam patlidžane ispekla u pećnici i zatim to "meso" patlidžana naknadno pomiješala s pečenim lukom i voćem. Dio umaka sam upotrijebila za pulled pork, dio poslužila samostalno. Pripremite: 6-8 glavica luka (crveni i ljubičasti) nekoliko režnjeva češnjaka 2 kruške 1 jabuku 1 veći ili 2 manja patlidžana...
  • Prženi luk x 5
    Ovih dana sam dobila iznimno puno upita za prženi luk koji sam podijelila na Instagramu. Često ga radim kao prilog uz pulled pork, hamburgere, roštilj, ali i uz neka jela poput mujaddare. Luk možete uvaljati u brašno po želji, pa odlučite sami, no ja sam ovaj put upotrijebila zobeno brašno. Inače sam ga pripremala i s običnim glatkim brašnom, ali i s heljdinim. Pripremite, za 6 osoba: 4 srednje velike glavice luka 3 žlice brašna suncokretovo ulje za prženje sol   Luk očistite i narežit...