LCHF torta sa šumskim voćem

  • 4 komentara
  • 14 x
  • četvrtak, 31 svibnja, 2018. u 11:04

Moja prijateljica Antonija hrani se prema LCHF principu. Budući da Antonija voli LCHF kolače, a ja volim Antoniju, onda zbog nje ponekad smišljam različite LCHF slastice. Tijekom jednog našeg druženja i n-te diskusije o kolačima, nastala je ova torta.

Ima nekoliko komponenti i radi toga baš i nije jednostavna niti brzo gotova. Naime, žele od šumskog voća mora se dugo stiskati, zbog čega vam preporučam da njega pripremite prvog. Možete čak i dan ranije. 

Preporučam da detaljno proučite recept, kako ne biste imali problema s koracima pripreme. Prvo morate napraviti žele i kad vidite da se stisnuo, ispecite i ohladite tijesto. Zatim napravite ganache, prelijte ga po tijestu i ohladite. Na kraju stavite žele i prekrijte ga mousseom od mascarponea.

Ako se slučajno zapitate zašto mi je biskvit ovako žut - od domaćih jaja!

Pripremite, za biskvit:

4 srednje velika jajeta

60g erythritola u prahu (možete upotrijebiti xylitol, sladilo ili steviju)

prstohvat soli

100g mljevenih lješnjaka

2 žlice otopljenog maslaca

 

Pećnicu zagrijte na 180C. Kalup za tortu promjera 24cm obložite papirom za pečenje. 

Odvojite žumanjke i bjelanjke. Žumanjke tucite s erythritolom u prahu, dok ne dobijete pjenastu smjesu. Dodajte otopljeni maslac. 

Bjelanjke istucite s prstohvatom soli, lagano spatulom pomiješajte sa žumanjcima, a zatim dodajte mljevene lješnjake. Pecite 15 minuta i ohladite.

za čokoladni ganache:

100g čokolade

100ml slatkog vrhnja

 

Zagrijte slatko vrhnje i prelijte po natrganoj čokoladi. Miješajte, da dobijete glatku smjesu.

 

za žele od šumskog voća:

400g šumskog voća

2 žlice erythritola ili sladilo

1 mljevenu želatinu (otprilike 1 žlica praha)

 

Pripremite duboki tanjur ili prikladnu pliću zdjelicu. Obložite je prozirnom folijom. U posudu debljeg dna stavite šumsko voće. Ako je zamrznuto, nemojte dodavati tekućinu. Ako je svježe, možete dodati par žlica vode.  Dodajte sladilo i miješajte. Sa strane želatinu namočite s par žlica vode. (Ja želatinu otopim u odvojenoj džezici i zatim je umiješam u šumsko voće.)

Izlijte u tanjur i ostavite da se ohladi, zatim stavite u hladnjak na nekoliko sati ili preko noći.

za mousse od mascarponea:

250g mascarponea

200ml slatkog vrhnja

prstohvat vanilije u prahu

erythritol ili sladilo prema ukusu

 

Istucite slatko vrhnje sa sladilom u šlag. Dodajte vaniliju i mascarpone. 

Na dno kalupa stavite biskvit. Izlijte na njega ganache, zatim stavite u hladnjak da se stisne. Kada vidite da je površina čvrsta, stavite na nju žele od šumskog voća. Prekrijte mousseom od mascarponea i stavite na par sati u hladnjak.

Ukrasite po želji. Ja sam upotrijebila svježe borovnice.

 

 

 

Kakav ti je post? 
Jao živote...divno. Zbilja ispadne ovako visoki biskvit? Voljela bih ovo probati i sa svježim sirom i tamnom čokoladom :)
Gym_girl
31.05.18. u 23:56
line
Ja inace radim vise varijanti s tim biskvitom. Najcesce zapravo s kremom od posnog sira. Ova kombinacija je radi moje frendice, ali biskvit je stvarno fin i iskoristiv za sve moguce torte. Bjelanjke dobro istuci i kad sve spajas nemoj zustro nego lagano, da se ne izbije zrak. Onda super ispadne.
maja_jduo
01.06.18. u 10:36
line
Odlično, hvala ti. Za bjelanjke znam i tu sam extra nježna, uvijek sam pazila na to izbijanje zraka :) Inače, moram priznati da mi treba jako puno da napravim ovako nešto jer sam se skroz odvikla i od nezdravih pa i zdravijih varijanti ovih slastica, jednostavno nemam potrebu, ali za neke posebne prigode izgleda idealno i deifinitivno me zainteresiralo tako da sam sigurna da će jednog dana doći na red - stavljam u ladicu ;)
Gym_girl
01.06.18. u 13:45
line
Ma ja to najčešće pečem za ukućane i frendove. Mene samu slatko nikad nije vuklo. Volim peći, ali rijetko jedem kolače. Ponekad mi netko kaže što bi htio pa ja smislim kolač i to mi je zapravo najdraži dio, kreiranje.:D
maja_jduo
01.06.18. u 14:29
line
4 Komentara
Zadnji postovi od maja_jduo:
  • Tortille s kuhanom piletinom i povrćem x 13
    Ovo jelo nastalo je prvo kao salata od kuhane piletine, no ponekad je iskoristim kao punjenje za tortille. Smjesu sam povezala Goldessa namazom, koji mi se pokazao kao odlična zamjena za kiselo vrhnje, majonezu i slične umake kakve mnogi najčešće stavljaju u ovakve salate. Pripremite, za 4 osobe: 2 pileća filea pola žličice soli prstohvat svježe mljevenog papra dimljenu crvenu papriku (otprilike 1 ravnu žličicu) 1 crvenu papriku 1 žutu papriku 1 zelenu papriku 1 srednje veliku glavicu...
  • Dinamični kvartet, odležani steakovi i zapečena brokula x 5
    Oni koji me prate znaju da mi kuhanje nije struka, već drag hobi pa zato kad god mogu kuham za prijatelje i obitelj. Jedno od takvih druženja obilježili su ovi odležani steakovi i zapečena brokula. S obzirom da dio kvarteta jede LCHF, dio jede normalno, radila sam dva priloga. Uz zapečenu brokulu imali smo i njoke s gorgonzolom, no recept za njih ću podijeliti na blogu nekom drugom prilikom. Nas četvero odlično se zabavilo tu večer i svega je bilo taman dovoljno za četiri prosječno gladne odrasl...
  • Marinirana pileća krilca x 7
    Znam da većina ljudi preferira bijelo meso kad je piletina u pitanju, ali meni su najdraža upravo krilca. Često ih pripremam, u različitim marinadama i s različitim umacima, a kad mi se to uklapa u prehranu, u ovoj marinadi koristim i med. Vama prepuštam da sami odlučite, pa ako želite, u marinadu dodajte i žlicu nekog neutralnog meda. U ovu marinadu možete dodati i soja sos, no u tom slučaju izostavite sol. Pripremite, za 4 osobe: 20ak pilećih krilaca pola žličice dimljene paprike pola žl...
  • LCHF "rezanci" od jaja i sjemenki x 10
    Ovaj recept zapravo je multifunkcionalan. Od ove količine sastojaka dobit ćete tri palačinke ili tortilje, koje možete upotrijebiti za razna jela, a možete ih narezati i dobiti "rezance" za umake. Sjemenke  i začine izaberite prema vlastitom ukusu. Pripremite, za 4 osobe: 3-4 jaja 5-6 žlica mljevenih sjemenki (lan, sezam, suncokret) pola žličice praška za pecivo prstohvat soli malo sjeckanog peršinovog lišća začini po želji (dimljena paprika, kurkuma, đumbir, češnjak u prahu, svježe mlj...