LCHF torta sa šumskim voćem

  • 4 komentara
  • 15 x
  • četvrtak, 31 svibnja, 2018. u 11:04

Moja prijateljica Antonija hrani se prema LCHF principu. Budući da Antonija voli LCHF kolače, a ja volim Antoniju, onda zbog nje ponekad smišljam različite LCHF slastice. Tijekom jednog našeg druženja i n-te diskusije o kolačima, nastala je ova torta.

Ima nekoliko komponenti i radi toga baš i nije jednostavna niti brzo gotova. Naime, žele od šumskog voća mora se dugo stiskati, zbog čega vam preporučam da njega pripremite prvog. Možete čak i dan ranije. 

Preporučam da detaljno proučite recept, kako ne biste imali problema s koracima pripreme. Prvo morate napraviti žele i kad vidite da se stisnuo, ispecite i ohladite tijesto. Zatim napravite ganache, prelijte ga po tijestu i ohladite. Na kraju stavite žele i prekrijte ga mousseom od mascarponea.

Ako se slučajno zapitate zašto mi je biskvit ovako žut - od domaćih jaja!

Pripremite, za biskvit:

4 srednje velika jajeta

60g erythritola u prahu (možete upotrijebiti xylitol, sladilo ili steviju)

prstohvat soli

100g mljevenih lješnjaka

2 žlice otopljenog maslaca

 

Pećnicu zagrijte na 180C. Kalup za tortu promjera 24cm obložite papirom za pečenje. 

Odvojite žumanjke i bjelanjke. Žumanjke tucite s erythritolom u prahu, dok ne dobijete pjenastu smjesu. Dodajte otopljeni maslac. 

Bjelanjke istucite s prstohvatom soli, lagano spatulom pomiješajte sa žumanjcima, a zatim dodajte mljevene lješnjake. Pecite 15 minuta i ohladite.

za čokoladni ganache:

100g čokolade

100ml slatkog vrhnja

 

Zagrijte slatko vrhnje i prelijte po natrganoj čokoladi. Miješajte, da dobijete glatku smjesu.

 

za žele od šumskog voća:

400g šumskog voća

2 žlice erythritola ili sladilo

1 mljevenu želatinu (otprilike 1 žlica praha)

 

Pripremite duboki tanjur ili prikladnu pliću zdjelicu. Obložite je prozirnom folijom. U posudu debljeg dna stavite šumsko voće. Ako je zamrznuto, nemojte dodavati tekućinu. Ako je svježe, možete dodati par žlica vode.  Dodajte sladilo i miješajte. Sa strane želatinu namočite s par žlica vode. (Ja želatinu otopim u odvojenoj džezici i zatim je umiješam u šumsko voće.)

Izlijte u tanjur i ostavite da se ohladi, zatim stavite u hladnjak na nekoliko sati ili preko noći.

za mousse od mascarponea:

250g mascarponea

200ml slatkog vrhnja

prstohvat vanilije u prahu

erythritol ili sladilo prema ukusu

 

Istucite slatko vrhnje sa sladilom u šlag. Dodajte vaniliju i mascarpone. 

Na dno kalupa stavite biskvit. Izlijte na njega ganache, zatim stavite u hladnjak da se stisne. Kada vidite da je površina čvrsta, stavite na nju žele od šumskog voća. Prekrijte mousseom od mascarponea i stavite na par sati u hladnjak.

Ukrasite po želji. Ja sam upotrijebila svježe borovnice.

 

 

 

Kakav ti je post? 
Jao živote...divno. Zbilja ispadne ovako visoki biskvit? Voljela bih ovo probati i sa svježim sirom i tamnom čokoladom :)
Gym_girl
31.05.18. u 23:56
line
Ja inace radim vise varijanti s tim biskvitom. Najcesce zapravo s kremom od posnog sira. Ova kombinacija je radi moje frendice, ali biskvit je stvarno fin i iskoristiv za sve moguce torte. Bjelanjke dobro istuci i kad sve spajas nemoj zustro nego lagano, da se ne izbije zrak. Onda super ispadne.
maja_jduo
01.06.18. u 10:36
line
Odlično, hvala ti. Za bjelanjke znam i tu sam extra nježna, uvijek sam pazila na to izbijanje zraka :) Inače, moram priznati da mi treba jako puno da napravim ovako nešto jer sam se skroz odvikla i od nezdravih pa i zdravijih varijanti ovih slastica, jednostavno nemam potrebu, ali za neke posebne prigode izgleda idealno i deifinitivno me zainteresiralo tako da sam sigurna da će jednog dana doći na red - stavljam u ladicu ;)
Gym_girl
01.06.18. u 13:45
line
Ma ja to najčešće pečem za ukućane i frendove. Mene samu slatko nikad nije vuklo. Volim peći, ali rijetko jedem kolače. Ponekad mi netko kaže što bi htio pa ja smislim kolač i to mi je zapravo najdraži dio, kreiranje.:D
maja_jduo
01.06.18. u 14:29
line
4 Komentara
Zadnji postovi od maja_jduo:
  • Šnenokle ili paradižot x 15
    Šnenokle ili paradižot svi smo jeli vjerojatno bezbroj puta u djetinjstvu, no s vremenom su kod većine sve rjeđe na stolu pa tako i kod mene. Doista se ne sjećam kad sam taj desert posljednji put pripremala. Jednostavan je i dosta brzo gotov, samo se treba strpiti da se ohladi. Možete ga poslužiti s nasjeckanom čokoladom ili samo posipanog kakaom, ali ga obogatiti i nekim voćem ili keksima. Pripremite: 4 veća ili 6 manjih jaja 1l mlijeka mahunu vanilije ili malo vanilije u prahu 4-6 žlica...
  • Japanski čokoladni cheesecake x 9
    Ako volite slastice s malo sastojaka i slučajno imate posnog sira, onda je ovo savršen desert za vas. Možete ispeći tortu, u okruglom kalupu ili poput mene, tortice u keramičkim posudicama. Ja sam posudice namastila maslacem i posula kakaom u prahu, zato su rubovi kolača crni - da ne mislite da su zagoreni. :) Pripremite, za 6 ramekina ili kalup od 22cm: 6 jaja 2 žlice šećera ili xylitola 200g tamne čokolade 250g posnog sira   Pećnicu zagrijte na 180C. Pripremite kalup za tortu ili kera...
  • Peach Melba x 8
    Peach Melba, odnosno breskve Melba poznati su desert kojeg je krajem 19. stoljeća osmislio legendarni kuhar Auguste Escoffier, za drugu legendu, sopran Nellie Melba. U originalu, ovaj se desert sastoji od poširanih bresaka, preljeva od malina i/ili sladoleda od vanilije, no ja sam upotrijebila svježe maline, kako bih izbjegla pripremanje pirea od malina sa šećerom ili sladilom. Za one koji žele napraviti preljev, napisala sam kako ga inače pripremam. Pripremite: 6 zrelih bresaka 400g malina...
  • LCHF tiramisu torta x 34
    Tiramisu ili volite ili ne volite. Znam da mnogima ne paše kava u slasticama, a ukoliko ste takvi, kavu u ovom receptu preskočite i zamijenite je nekim voćnim sokom ili likerom, ako vam to vaša prehrana dopušta. To onda više i nije tiramisu, ali bit će neka vaša varijanta torte sa sirom. U ovoj torti je krema bez jaja, no oni koji se hrane po LCHF principu i htjeli bi kremu s jajima, neka se strpe do idućeg recepta za slasticu s takvom kremom. Za biskvit promjera 20cm, pripremite: 4 srednje ...