LCHF torta sa šumskim voćem

  • 4 komentara
  • 21 x
  • četvrtak, 31 svibnja, 2018. u 11:04

Moja prijateljica Antonija hrani se prema LCHF principu. Budući da Antonija voli LCHF kolače, a ja volim Antoniju, onda zbog nje ponekad smišljam različite LCHF slastice. Tijekom jednog našeg druženja i n-te diskusije o kolačima, nastala je ova torta.

Ima nekoliko komponenti i radi toga baš i nije jednostavna niti brzo gotova. Naime, žele od šumskog voća mora se dugo stiskati, zbog čega vam preporučam da njega pripremite prvog. Možete čak i dan ranije. 

Preporučam da detaljno proučite recept, kako ne biste imali problema s koracima pripreme. Prvo morate napraviti žele i kad vidite da se stisnuo, ispecite i ohladite tijesto. Zatim napravite ganache, prelijte ga po tijestu i ohladite. Na kraju stavite žele i prekrijte ga mousseom od mascarponea.

Ako se slučajno zapitate zašto mi je biskvit ovako žut - od domaćih jaja!

Pripremite, za biskvit:

4 srednje velika jajeta

60g erythritola u prahu (možete upotrijebiti xylitol, sladilo ili steviju)

prstohvat soli

100g mljevenih lješnjaka

2 žlice otopljenog maslaca

 

Pećnicu zagrijte na 180C. Kalup za tortu promjera 24cm obložite papirom za pečenje. 

Odvojite žumanjke i bjelanjke. Žumanjke tucite s erythritolom u prahu, dok ne dobijete pjenastu smjesu. Dodajte otopljeni maslac. 

Bjelanjke istucite s prstohvatom soli, lagano spatulom pomiješajte sa žumanjcima, a zatim dodajte mljevene lješnjake. Pecite 15 minuta i ohladite.

za čokoladni ganache:

100g čokolade

100ml slatkog vrhnja

 

Zagrijte slatko vrhnje i prelijte po natrganoj čokoladi. Miješajte, da dobijete glatku smjesu.

 

za žele od šumskog voća:

400g šumskog voća

2 žlice erythritola ili sladilo

1 mljevenu želatinu (otprilike 1 žlica praha)

 

Pripremite duboki tanjur ili prikladnu pliću zdjelicu. Obložite je prozirnom folijom. U posudu debljeg dna stavite šumsko voće. Ako je zamrznuto, nemojte dodavati tekućinu. Ako je svježe, možete dodati par žlica vode.  Dodajte sladilo i miješajte. Sa strane želatinu namočite s par žlica vode. (Ja želatinu otopim u odvojenoj džezici i zatim je umiješam u šumsko voće.)

Izlijte u tanjur i ostavite da se ohladi, zatim stavite u hladnjak na nekoliko sati ili preko noći.

za mousse od mascarponea:

250g mascarponea

200ml slatkog vrhnja

prstohvat vanilije u prahu

erythritol ili sladilo prema ukusu

 

Istucite slatko vrhnje sa sladilom u šlag. Dodajte vaniliju i mascarpone. 

Na dno kalupa stavite biskvit. Izlijte na njega ganache, zatim stavite u hladnjak da se stisne. Kada vidite da je površina čvrsta, stavite na nju žele od šumskog voća. Prekrijte mousseom od mascarponea i stavite na par sati u hladnjak.

Ukrasite po želji. Ja sam upotrijebila svježe borovnice.

 

 

 

Kakav ti je post? 
Jao živote...divno. Zbilja ispadne ovako visoki biskvit? Voljela bih ovo probati i sa svježim sirom i tamnom čokoladom :)
Gym_girl
31.05.18. u 23:56
line
Ja inace radim vise varijanti s tim biskvitom. Najcesce zapravo s kremom od posnog sira. Ova kombinacija je radi moje frendice, ali biskvit je stvarno fin i iskoristiv za sve moguce torte. Bjelanjke dobro istuci i kad sve spajas nemoj zustro nego lagano, da se ne izbije zrak. Onda super ispadne.
maja_jduo
01.06.18. u 10:36
line
Odlično, hvala ti. Za bjelanjke znam i tu sam extra nježna, uvijek sam pazila na to izbijanje zraka :) Inače, moram priznati da mi treba jako puno da napravim ovako nešto jer sam se skroz odvikla i od nezdravih pa i zdravijih varijanti ovih slastica, jednostavno nemam potrebu, ali za neke posebne prigode izgleda idealno i deifinitivno me zainteresiralo tako da sam sigurna da će jednog dana doći na red - stavljam u ladicu ;)
Gym_girl
01.06.18. u 13:45
line
Ma ja to najčešće pečem za ukućane i frendove. Mene samu slatko nikad nije vuklo. Volim peći, ali rijetko jedem kolače. Ponekad mi netko kaže što bi htio pa ja smislim kolač i to mi je zapravo najdraži dio, kreiranje.:D
maja_jduo
01.06.18. u 14:29
line
4 Komentara
Zadnji postovi od maja_jduo:
  • Brinirana purica (citrusna marinada) x 4
    U vrijeme blagdana gotovo svi pečemo perad, a najčešće patku ili puricu. Mnogi se žale na suhu puretinu i nedovoljno okusa, a upravo se briniranjem to može izbjeći. O tome sam kratko pisala u prethodnom tekstu o pečenju mesa, ali nisam napisala omjere pa ću o tome detaljnije u ovom postu. Možda će vam to djelovati kao previše posla, ali nećete požaliti.  Kada se purica potopi u marinadu, osmozom će u meso ući sol i začini te će purica biti sočna i bogata okusima koje ste kombinirali u vašoj m...
  • Čokoladne Speculaas kuglice x 10
    Ne znam kako vi, ali ja obožavam Speculaas kekse. Za ove kuglice možete upotrijebiti baš Speculaas, ali i bilo koje kekse s maslacem ili aromom maslaca, a zatim dodati začine koje inače sadrže Speculaas keksi - đumbir, cimet, muškatni oraščić, klinčić.. Pripremite, za 20ak kuglica: 100g tamne čokolade 4-5 žlica slatkog vrhnja 100g Speculaas keksa ili običnih keksa po želji    Čokoladu otopite sa slatkim vrhnjem, na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Kekse sameljite u multipraktiku. Pomiješa...
  • Blagdanska čokoladna torta x 10
    Cimet, klinčić, muškatni oraščić, vanilija, jabuke, naranče, rum... Sve su to arome i okusi koji me podsjećaju na blagdane. Zato sam ih kombinirala u ovoj torti s bogatom čokoladnom kremom. Ako ne želite raditi kremu i hoćete smanjiti kalorije, možete ispeći samo biskvit. On funkcionira kao samostalan kolač jer je aromatičan i sočan. Ne treba mu ništa, ali ja ga ipak malo poškropim rumom ili likerom od naranče. Pripremite, za kalup od 26cm: 5 jaja 120g kokosova šećera 200g fino mljevenih b...
  • Pikantne prokulice x 22
    Prokulice su jedno od onih povrća koje volite ili mrzite. Ja ih jako volim i najčešće ih jedem samo skuhane i prelivene maslinovim uljem ili prepečene s pancetom. Ovaj put radila sam malo drukčiju varijantu, koja se mojim ukućanima jako svidjela. S obzirom da je prilog bio još i krumpir i razne salate, nisam radila veliku količinu prokulica pa to imajte na umu ako su vam prokulice jedini prilog. Za 4 osobe pripremite: 500g prokulica par žlica maslinova ulja svježe mljeveni šareni papar so...