LCHF torta sa šumskim voćem

  • 4 komentara
  • 16 x
  • četvrtak, 31 svibnja, 2018. u 11:04

Moja prijateljica Antonija hrani se prema LCHF principu. Budući da Antonija voli LCHF kolače, a ja volim Antoniju, onda zbog nje ponekad smišljam različite LCHF slastice. Tijekom jednog našeg druženja i n-te diskusije o kolačima, nastala je ova torta.

Ima nekoliko komponenti i radi toga baš i nije jednostavna niti brzo gotova. Naime, žele od šumskog voća mora se dugo stiskati, zbog čega vam preporučam da njega pripremite prvog. Možete čak i dan ranije. 

Preporučam da detaljno proučite recept, kako ne biste imali problema s koracima pripreme. Prvo morate napraviti žele i kad vidite da se stisnuo, ispecite i ohladite tijesto. Zatim napravite ganache, prelijte ga po tijestu i ohladite. Na kraju stavite žele i prekrijte ga mousseom od mascarponea.

Ako se slučajno zapitate zašto mi je biskvit ovako žut - od domaćih jaja!

Pripremite, za biskvit:

4 srednje velika jajeta

60g erythritola u prahu (možete upotrijebiti xylitol, sladilo ili steviju)

prstohvat soli

100g mljevenih lješnjaka

2 žlice otopljenog maslaca

 

Pećnicu zagrijte na 180C. Kalup za tortu promjera 24cm obložite papirom za pečenje. 

Odvojite žumanjke i bjelanjke. Žumanjke tucite s erythritolom u prahu, dok ne dobijete pjenastu smjesu. Dodajte otopljeni maslac. 

Bjelanjke istucite s prstohvatom soli, lagano spatulom pomiješajte sa žumanjcima, a zatim dodajte mljevene lješnjake. Pecite 15 minuta i ohladite.

za čokoladni ganache:

100g čokolade

100ml slatkog vrhnja

 

Zagrijte slatko vrhnje i prelijte po natrganoj čokoladi. Miješajte, da dobijete glatku smjesu.

 

za žele od šumskog voća:

400g šumskog voća

2 žlice erythritola ili sladilo

1 mljevenu želatinu (otprilike 1 žlica praha)

 

Pripremite duboki tanjur ili prikladnu pliću zdjelicu. Obložite je prozirnom folijom. U posudu debljeg dna stavite šumsko voće. Ako je zamrznuto, nemojte dodavati tekućinu. Ako je svježe, možete dodati par žlica vode.  Dodajte sladilo i miješajte. Sa strane želatinu namočite s par žlica vode. (Ja želatinu otopim u odvojenoj džezici i zatim je umiješam u šumsko voće.)

Izlijte u tanjur i ostavite da se ohladi, zatim stavite u hladnjak na nekoliko sati ili preko noći.

za mousse od mascarponea:

250g mascarponea

200ml slatkog vrhnja

prstohvat vanilije u prahu

erythritol ili sladilo prema ukusu

 

Istucite slatko vrhnje sa sladilom u šlag. Dodajte vaniliju i mascarpone. 

Na dno kalupa stavite biskvit. Izlijte na njega ganache, zatim stavite u hladnjak da se stisne. Kada vidite da je površina čvrsta, stavite na nju žele od šumskog voća. Prekrijte mousseom od mascarponea i stavite na par sati u hladnjak.

Ukrasite po želji. Ja sam upotrijebila svježe borovnice.

 

 

 

Kakav ti je post? 
Jao živote...divno. Zbilja ispadne ovako visoki biskvit? Voljela bih ovo probati i sa svježim sirom i tamnom čokoladom :)
Gym_girl
31.05.18. u 23:56
line
Ja inace radim vise varijanti s tim biskvitom. Najcesce zapravo s kremom od posnog sira. Ova kombinacija je radi moje frendice, ali biskvit je stvarno fin i iskoristiv za sve moguce torte. Bjelanjke dobro istuci i kad sve spajas nemoj zustro nego lagano, da se ne izbije zrak. Onda super ispadne.
maja_jduo
01.06.18. u 10:36
line
Odlično, hvala ti. Za bjelanjke znam i tu sam extra nježna, uvijek sam pazila na to izbijanje zraka :) Inače, moram priznati da mi treba jako puno da napravim ovako nešto jer sam se skroz odvikla i od nezdravih pa i zdravijih varijanti ovih slastica, jednostavno nemam potrebu, ali za neke posebne prigode izgleda idealno i deifinitivno me zainteresiralo tako da sam sigurna da će jednog dana doći na red - stavljam u ladicu ;)
Gym_girl
01.06.18. u 13:45
line
Ma ja to najčešće pečem za ukućane i frendove. Mene samu slatko nikad nije vuklo. Volim peći, ali rijetko jedem kolače. Ponekad mi netko kaže što bi htio pa ja smislim kolač i to mi je zapravo najdraži dio, kreiranje.:D
maja_jduo
01.06.18. u 14:29
line
4 Komentara
Zadnji postovi od maja_jduo:
  • Proteinske palačinkice x 7
       Pripremite: 2 jajapola mjerice whey isolata, okus čokoladaoko 80ml vode ili biljnog mlijekažličicu praška za pecivokokosovo ulje u spreju  U blenderu pomiješajte jaja, proteinski prah i vodu ili biljno mlijeko. Teflonsku tavu pošpricajte kokosovim uljem i na njoj pecite palačinkice.  Budući da su ove palačinkice zbog proteinskog praha suhe u odnosu na one klasične u koje ide masnoća ili mlaćenica, prelijte ih nekim zero preljevom. Ja najčešće koristim Zero preljev s okusom karamela.   
  • Polpete od patlidžana x 4
    Jako volim patlidžane i iako ih najradije ispečem narezane na šnite i zatim jedem same ili u salatama, ponekad pripremim i ovakve polpete. Sjemenke, orašaste plodove, brašno, ali i začine možete birati prema vlastitom ukusu. Ja ne volim pretjerivati sa začinima jer volim da se osjeti patlidžan i da ga ništa ne prekriva previše. Možete dodati samo sol i papar, ali ako želite, upotrijebite kurkumu, garam masalu ili neki drugi začin koji volite. Pripremite: 2 veća patlidžana maslinovo ulje so...
  • Chutney/umak od patlidžana i krušaka x 3
    Uz pulled pork često za umak pečem luk, ali i kruške i/ili jabuke pa sam ih ovaj put odlučila kombinirati s patlidžanima. Budući da sam pripremala i polpete od pečenog patlidžana, prethodno sam patlidžane ispekla u pećnici i zatim to "meso" patlidžana naknadno pomiješala s pečenim lukom i voćem. Dio umaka sam upotrijebila za pulled pork, dio poslužila samostalno. Pripremite: 6-8 glavica luka (crveni i ljubičasti) nekoliko režnjeva češnjaka 2 kruške 1 jabuku 1 veći ili 2 manja patlidžana...
  • Prženi luk x 5
    Ovih dana sam dobila iznimno puno upita za prženi luk koji sam podijelila na Instagramu. Često ga radim kao prilog uz pulled pork, hamburgere, roštilj, ali i uz neka jela poput mujaddare. Luk možete uvaljati u brašno po želji, pa odlučite sami, no ja sam ovaj put upotrijebila zobeno brašno. Inače sam ga pripremala i s običnim glatkim brašnom, ali i s heljdinim. Pripremite, za 6 osoba: 4 srednje velike glavice luka 3 žlice brašna suncokretovo ulje za prženje sol   Luk očistite i narežit...