LCHF tiramisu torta

Tiramisu ili volite ili ne volite. Znam da mnogima ne paše kava u slasticama, a ukoliko ste takvi, kavu u ovom receptu preskočite i zamijenite je nekim voćnim sokom ili likerom, ako vam to vaša prehrana dopušta. To onda više i nije tiramisu, ali bit će neka vaša varijanta torte sa sirom. U ovoj torti je krema bez jaja, no oni koji se hrane po LCHF principu i htjeli bi kremu s jajima, neka se strpe do idućeg recepta za slasticu s takvom kremom.

Za biskvit promjera 20cm, pripremite:

4 srednje velika jajeta
60g erythritola u prahu (možete upotrijebiti xylitol, sladilo ili steviju)
prstohvat soli
125g mljevenih badema ili lješnjaka


Pećnicu zagrijte na 180C. Kalup za tortu promjera 20cm obložite papirom za pečenje.

Odvojite žumanjke i bjelanjke. Žumanjke tucite s erythritolom u prahu, dok ne dobijete pjenastu smjesu.

Bjelanjke istucite s prstohvatom soli, lagano spatulom pomiješajte sa žumanjcima, a zatim dodajte mljevene bademe. Pecite 15 minuta i ohladite.

Skuhajte kavu, zasladite je sladilom i po želji dodajte malo ruma ili arome ruma.


za kremu:

500g mascarpone sira

200ml slatkog vrhnja za šlag

steviju ili xylitol

prstohvat vanilije u prahu

žlicu kakao praha


Istucite slatko vrhnje i sladilo u šlag, dodajte mascarpone sir i vaniliju. Miksajte da dobijete prozračnu kremu. Kušajte pa po potrebi još zasladite.



Biskvit prerežite, poprskajte kavom. Premažite s pola kreme, poklopite biskvitom. Ponovo poprskajte kavom i premažite kremom. Posipajte kakaom u prahu i ohladite.

Kakav ti je post? 
Moj Tira mi su je bolji. Piškoti, malo otopljene instant kave za namakanje istih, krema od žumanjaka, mascarponea, bourbon vanilije i tučenog sl. vrhnja... poprskajte piškote amarettom i namočite inst. kavom. U posude za posluživanje poredajte piškote pa red kreme itd. Na kraju pospite gorkim kakaom u prahu... eto!! Pazite samo da ne dobijete salmonelu!! ??
Biggi
13.07.18. u 10:44
line
1 Komentara
Zadnji postovi od maja_jduo:
  • Teletina iz pećnice i ratatouille x 5
    Teletina je meso za koje me uz piletinu najčešće pitate. Kako je marinirati, peći, s čime je kombinirati. S teletinom se mnogo toga dobro slaže - kadulja i češnjak, ružmarin i limun, timijan, razni "obični", ali i egzotični začini. Ovaj put sam je marinirala na poprilično jednostavan način - u ulju, mješavini soli, papra i dimljene paprike. Dodala sam luk i češnjak te je pekla u pećnici. Kad u pećnici pečete čisto meso, bez kosti, imajte na umu da je vrijeme pečenja kraće. Meso s kosti pecite...
  • Tortille s kuhanom piletinom i povrćem x 13
    Ovo jelo nastalo je prvo kao salata od kuhane piletine, no ponekad je iskoristim kao punjenje za tortille. Smjesu sam povezala Goldessa namazom, koji mi se pokazao kao odlična zamjena za kiselo vrhnje, majonezu i slične umake kakve mnogi najčešće stavljaju u ovakve salate. Pripremite, za 4 osobe: 2 pileća filea pola žličice soli prstohvat svježe mljevenog papra dimljenu crvenu papriku (otprilike 1 ravnu žličicu) 1 crvenu papriku 1 žutu papriku 1 zelenu papriku 1 srednje veliku glavicu...
  • LCHF torta sa šumskim voćem x 15
    Moja prijateljica Antonija hrani se prema LCHF principu. Budući da Antonija voli LCHF kolače, a ja volim Antoniju, onda zbog nje ponekad smišljam različite LCHF slastice. Tijekom jednog našeg druženja i n-te diskusije o kolačima, nastala je ova torta. Ima nekoliko komponenti i radi toga baš i nije jednostavna niti brzo gotova. Naime, žele od šumskog voća mora se dugo stiskati, zbog čega vam preporučam da njega pripremite prvog. Možete čak i dan ranije.  Preporučam da detaljno proučite recep...
  • Dinamični kvartet, odležani steakovi i zapečena brokula x 5
    Oni koji me prate znaju da mi kuhanje nije struka, već drag hobi pa zato kad god mogu kuham za prijatelje i obitelj. Jedno od takvih druženja obilježili su ovi odležani steakovi i zapečena brokula. S obzirom da dio kvarteta jede LCHF, dio jede normalno, radila sam dva priloga. Uz zapečenu brokulu imali smo i njoke s gorgonzolom, no recept za njih ću podijeliti na blogu nekom drugom prilikom. Nas četvero odlično se zabavilo tu večer i svega je bilo taman dovoljno za četiri prosječno gladne odrasl...