Bezglutenski keksi s komadićima čokolade

Nekoliko meni dragih osoba ima problema s intolerancijom na gluten pa se trudim osmisliti recepte koji im mogu poslužiti, pogotovo u situacijama kada žele neke klasične recepte zamijeniti bezglutenskim. Takav je i ovaj recept za svima poznate chocolate chip cookies ili kekse s komadićima čokolade.

Upotrijebila sam Alnavit Bio Saatenbrot bezglutensku mješavinu za kruh, kupljenu u Muelleru, no recept funkcionira i s mješavinom iz Lidla. Znam, recept je specifičan jer zahtijeva to brašno, ali vjerujem da nećete požaliti ako se odlučite na isprobavanje. Ja sam ga kupila jer moje prijateljice upotrjebljavaju najčešće baš tu mješavinu za kruh, a zbog sjemenki keksi ispadnu jako hrskavi i ukusni.

Smjesa je velika i ispadne 40ak keksa, ovisno o veličini, tako da količine slobodno prepolovite.

Pripremite:

500g Alnavit Bio Saatenbrot bezglutenske mješavine za kruh (Mueller)

125g mljevenih lješnjaka

2 žličice sode bikarbone

pola žličice cimeta

pola žličice začina za medenjake

2 jaja

125g kokosova šećera

75g običnog šećera

125 maslaca

2 žlice kokosova ulja

200g tamne čokolade

 

Pomiješajte brašno, lješnjake, sodu bikarbonu i začine. Istucite jaja, kokosov šećer i bijeli šećer. Dodajte omekšali maslac i kokosovo ulje. Spojite suhe i mokre sastojke, dodajte nasjeckanu tamnu čokoladu (može i ona s aromom naranče). Smjesu stavite u hladnjak na 30ak minuta, pećnicu ugrijte na 180C.

Tepsiju od pećnice obložite papirom za pečenje, na nju stavljajte kekse, ali ostavljajte nekoliko cm razmaka između jer se rašire tijekom pečenja. Ja sam radila loptice koje bih zatim malo spljoštila, dobila kekse promjera 5cm pa su narasli par cm u širinu. Ako želite manje kekse, radite kuglice manjeg promjera.

Pecite 15-20min, ovisno o jačini pećnice. Kada se gore formira korica koja ne propada pod pritiskom prsta, vadite van, ohladite, spakirajte u limenu kutiju.

 

Kakav ti je post? 
0 Komentara
Zadnji postovi od maja_jduo:
  • Krem juha od povrća x 12
    Ova lagana krem juha odlična je zamjena za klasične krem juhe, koje se pripremaju sa zaprškama ili zgušnjavaju krumpirom. Ja sam upotrijebila malo zobenog vrhnja i nisam je dodatno zgušnjavala, no vi možete upotrijebiti mljevene zobene pahuljice. Pripremite: 2 srednje velike mrkve 2 korijena peršina 1 glavicu luka 1 manji korijen celera 1 manju glavicu brokule 1 manju glavicu cvjetače himalajsku sol svježe mljeveni papar  majčinu dušicu 100ml zobenog ili običnog vrhnja za kuhanje  ...
  • Spicy zapečena brokula x 8
    Sigurna sam da se i vama ponekad dogodi da vam se brokula "vuče" po hladnjaku i da ne znate što biste s njom. Meni je ovaj kvazi složenac odličan jer se može kombinirati bilo što, šunka, ostatak pečenja, kobasice, špek.. Što god vam se uklapa u način prehrane. Povrće isto možete mijenjati prema vlastitom ukusu - cvjetaču, korabu, tikvice... Pripremite: 500g brokule 2 domaće ljute kobasice za kuhanje 2 jaja 3-4 žlice grčkog jogurta, vrhnja ili posnog sira himalajsku sol papar đumbir u p...
  • Pile na saft s noklicama x 8
    Svi imamo neki comfort food ili najdraže jelo, a jedno od takvih meni je pile na saft s noklicama. Noklice naravno možete preskočiti i pripremiti neki drugi prilog, ali meni je mama ovaj saft uvijek radila baš s noklicama pa ga upravo tako najčešće jedem. Moja mama saft ponekad radi bez luka, kako bi bio laganiji pa sam napisala obje verzije. Ako izostavite noklice, ovo jelo prikladno je za LCHF način prehrane. Pripremite: 1 veće pile ili iskombinirajte batke, zabatke i bijelo meso himalaj...
  • Crna leća sa šparogama x 7
    Jeste li ikad isprobali crnu leću? Nazivaju je još i beluga lećom jer njezina crna zrna podsjećaju na taj poznati kavijar. Meni je ukusna i draga poput svake leće, ali je nešto atraktivnija ili bolje rečeno neobičnija obzirom da je crne boje. U odnosu na druge vrste leće ima otporniju opnu pa bolje zadržava oblik tijekom kuhanja i nešto duže se može čuvati kuhana u hladnjaku zbog čega je idealna za jela koja pripremate unaprijed. Crna leća ipak ispušta svoje crnilo tijekom kuhanja pa će to u...