Putni obrok: Polpete s tunom i posnim sirom!

U petak poslije posla idem na put. Vožnja od 4-5 sati zahtijeva planiranje obroka unaprijed. Budući da krećem ravno iz ureda, obroke moram pripremiti već u četvrtak navečer. Dakle, trebam nešto što može stajati bez straha da će se smljackati, a opet što je nutritivno kvalitetno. 

Uvijek se u ovakvim sitacijama odlučujem za polpete od tune i posnog sira. Imaju puno proteina, kompleksne ugljikohidrate, jako malo (gotovo nista) masti, a kompaktne su i mogu mi potrajati i kroz subotu. (Ako ih dobro sakrijem od ljudi s kojima putujem ;)

Što ide u polpete?

  • 2 tune u salamuri (300 g)
  • 250 g posnog sira
  • 2 bjelanjka
  • oko 100 g zobenih pahuljica (sitniji tip)
  • malo himalajske soli
  • šaka svježeg peršina

I što s tim?

Na protvan stavim papir za pečenje. Pećnicu zagrijem na 180 stupnjeva. U posudu istresem ocijeđenu tunu, posni sir, bjelanjke, sol i na sitno narezan peršin i sve dobro izmiješam. Polako, žlicu po žlicu dodajem zobene pahuljice dok smjesa ne postane dovoljno gusta da mogu oblikovati polpete bez opasnosti da se raspadnu. Super je što će zobene povući vlažnost pa će smjesa nakon 10-ak minuta postati kompaktna. 

Vlažnim dlanovima oblikujem polpete i naslažem ih na papir za pečenje i stavim u pećnicu 20-ak minuta. Polpetice su gotove kad dobiju zlatnosmeđu boju. Najbolji način da skužim jesu li pečene jest pokus s čačkalicom: probodem polpetu čačkalicom. Ako je čačkalica vlažna, znači da su polpete još sirove unutra. 

Kad su gotove iz izvadim iz pećnice i stavim u suhu krpu da otpuste vlažnost jer su finije takve nego isušene. 

Dobar tek i sretan put ;)

Objavljeno 17.03.2015.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji7komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji7komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija