Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Odvodenite se - vodom!

Koliko često se osjećate vodeno? Osjećate da vam organizam zadržava nakupljenu vodu, teško pomičete zglobove, koža vam je napeta i ukupno se osjećate tromo i - kilavo. Posebno često se to događa nakon što npr za večeru pojedete nešto jako slano. Jutarnja natečenost zadržat će se pola narednog dana... 

No, iako zvuči prilično kontradiktorno, ali riješiti se viška u organizmu nakupljene vode možete - vodom! Da, nije tipfeler. 

Naime, upravo povećan unos tekućine, a posebno vode, potaknut će i jače izbacivanje vode iz organizma što će smanjiti stanje zavodenjenosti i natečenosti. (Ovo naravno nije slučaj u primjerima osoba koje imaju problema s bubrezima pa njihova slabija funkcija izaziva zadržavanje vode u organizmu. Tada za pomoć treba posjetit liječnika ili spacijalistu nefrologa.)

Dakle, stanje zavodenjenosti očituje se u nakupljenoj vodi u zglobovima, mekim tkivima i posebno - ekstremitetima (dlanovima i stopalima). Umjerena zavodenjenost može biti izazvana hormonalnim promjenama (žene to osjete svaki put s pribličavanjem mjesečnice), ali i zbog vanjskih čimbenika poput promjena vremena, visokih temperatura ili dugotrajnog stajanja. U ovim situacijama, unos dovoljne količine vode može pomoći. 

Da biste ubrzali izbacivanje vode u slučajevima umjerene zavodenjenosti - morate povećati unos tekućine. Preporučuje se piti oko 2 litre vode na dan, odnosno više ako se bavite nekim sportom vissokog intenziteta te gubite puno tekućine znojenjem ili ako ste duže vremena izloženi visokim temperaturama. 

Naše tijelo je jedan pametni stroj koji, ako dobiva dovoljno tekućine, nije u strahu od dehidracije i nema potrebu zadržavati vodu. Dobro hidriran organizam izbacit će unesenu tekućinu i svu onu koju smatra viškom, a koju je nakupio u prethodnom periodu. 

Osim vodom, višak nakupljene tekućine u tijelu možete spriječiti izbjegavanjem slane hrane. Ako ste ipak posegnuli za pršutom i slanim sirom, postoje namirnice koje djeluju kao diuretik i koje će vam također pomoći u izbacivanju viška tekućine. To su: šparoge, peršin, grašak i luk. Osim njih, zeleno lisnato povrće poput špinata, blitve i kelja će pomoći zbog vitamina B koji sadrži. Osim njih, krastavac (svježi, ne ukiseljeni) i celer djeluju kao prirodni diuretici zbog visokog udjela vode koji imaju. 

Voće koje će pomoći u sprječavanju nakupljanja vode su grožđe i ananas te lubenica zbog svojeg visokog udjela vode. 

Dakle, zapijte se vodom dobro, a vodeu  tijelu ne bude gdje je ne treba biti ;)

Objavljeno 12.02.2015.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji10komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji10komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija