Gym čudaci: 10 profila koji vam najviše dižu živac u gymu!

Svaka teretana ima svoje čudake. Baš svaka. To su oni ljudi pored kojih se ponekad pitate snima li vas skrivena kamera ili su jednostavno - takvi. No, ponekad upravo takvi daju vježbačkom prostoru neku posebnu notu, makar vam puno češće idu na živce. Možemo ih zvati čudacima, osobenjacima, egotripovima....

1. Mobitel zombiji

Odrade seriju pa tipkaju po mobitelu. Dužina pauze im ovisi o brzini tipkanja. Za njih ne postoji ostatak svijeta. Oni se ne dižu s klupice tijekom pauze, pa nema mogućnosti da s nekim dijele spravu. Zbog slušalica i usredotočenosti na sadržaj na mobitelu, ne možete ni uspostaviti komunikaciju (= pitati da se izmjenjujete na spravi).

Ako ste jedan od ovih, zapamtite da teretana ima svoja pravila komunikacije i ponašanja, a ako vam je toliko dosadno pa morate stalno visiti na mobitelu, možda najbolje da promijenite sport. 

2. Novaci na kemiji

Nikada probleme u teretani ne rade iskusni vježbači koji uzimaju nedozvoljena sredstva. Oni znaju svoje ciljeve, ustrajno i predano rade i ne ugrožavaju druge ljude, ni svojim treningom, ni osobnošću. Problem su novaci u teretani koji su jučer upisali gym, danas se nakemijali, a sutra žele biti nabildani. I usput - cijeli svijet mora znati da su oni na nečemu. Oni bacaju utege, stenju, glasni su u komunikaciji, ne pridržavaju se pravila ponašanja u teretani i - vrlo često: svakih 15-ak sekundi "poziraju" pred ogledalom jer ne žele propustiti trenutak "nabildavanja".

Dragi novaci, koga briga na čemu ste vi? Kako ste nabrijano došli, tako ćete nabrijano vrlo brzo i otići. Stoga, prestanite svojim prisustvom zlostavljati sve oko sebe. Kad počnete vježbati, a ne gledati se u ogledalo, doći će i rezultati, čak i bez kemije. 

3. Girjaši neznalice

Nikada mi nije jasno zašto većina početnika ima osjećaj da zna kako se vježba s girjama!? Onako, hvataju girju bez ikakve pripreme, zagrijavanja, znanja i mlataraju na sve strane kao sumanuti. Oni znaju da je girja dobar rekvizit za razvijanje snage, koordinacije, eksplozivnosti i - točka. Da, da, i znaju mlatarati.

Girjaši, girja zaista je izvrstan rekvizit, ali ako je se koristi pravilno. Naučite osnovne pokrete, posavjetujte se s trenerima i tek onda navalite na girju. Nakon par mjeseci osjetit ćete pozitivne rezultate, umjesto ozljede.  

4. Vladar stalka s utezima

Sve je njegovo. Ne možete doći ni do jednog utega jer on baš sad tu mora raditi veslanje u pretklonu. Ponudite mu svoju klupicu na kojoj može raditi istu vježbu, ali "nagib mu nije dobar". 

Imam rješenje, priđite mu što bliže možete i "slučajno" ispustite bučicu na desetak centimetara od njegovog stopala. Dovoljno će ga to uplašiti da bi trebao, ako je imalo normalan, shvatiti poruku. No, budite spreman da možda i nije ;)

5. Braća vježbači

Vrlo česta pojava kod muškaraca: dolaze na trening u skupini od 2-3. Zauzmu klupicu za bench i samo je njihova narednih sat vremena. Vrlo često, glasno jedan drugoga spotaju, potiču i slave zbog super rezultata. No, to nije sve, vrlo često vježbe rade krivo i nemaju pojma, kako se radi ispravno. Oni u gym dolaze zbog ekipe. 

Super je da prijatelji jedni druge motiviraju na trening, ali treba imati na umu da postoji "pristojno" vrijeme boravka na pojedinoj spravi i ono nikako nije 60 minuta. Usput, ako neku vježbu ne znate odraditi kako treba, savjetujte se s iskusnijim vježbačima pa ćete i vi i vaš prijatelj ubuduće to raditi ispravno. 

6. Kružni okupatori

On radi kružni trening. Svi drugi stoje i gledaju jer ne može dijeliti nijednu spravu. Radi 8 stanica, 5 krugova, po 20 ponavljanja. Dakle, pojednostavljeno: 8 sprava je zauzeto narednih pola sata. I ne, nemojte mu se ni obraćati jer "on radi kružni"!

Kružni trening je super, ali je potrebno prilagoditi se vježbom prostoru u kojem se nalazite. Naime, ne možete u maloj teretani zauzeti 8 vježbačkih pozicija i, na taj način, blokirati rad pola gyma. Ako ste se odlučili za ovu vrstu treninga, napravite dobar plan, umjesto na spravama vježbe radite slobodnim utezima, a utege si rasporedite u prostoru u kojem nikome ne smetate. 

7. Ljigavi trener

Valjda vlasnici teretana imaju neku potrebu uvijek zaposliti jednog ovakvog. To su oni koji ispipaju svaku ženu koja dođe na treningu želji da joj "pokaže kako se vježba". Usput, na suptilan način postavi niz osobnih pitanja i pokuša je nagovoriti da je upravo on ono što ona treba od osobnog trenera!

Posao osobnog trenera je posao s ljudima i svakoj osobi treba pristupiti različito, ovisno o vježbačkom iskustvu, stavu i na kraju, potrebi za savjetima. Nemojte ženama dahtati za vratom i sliniti nad dekolteom, i tako premalo žena  vježba - pa ovako ćete potjerati i ove koje su se ohrabrile doći u gym. 

8. Pričalica

On dolazi, već na ulazu počinje pričati, u svlačionici priča, dok vježba priča u pauzama priča. On ne prestaje pričati. Priča sa svima, poznatima, nepoznatima, čak i sam sa sobom. Nema kraja pričanju. Mišić koji on najviše vježba nesumnjivo je - jezik. 

Teretana je prostor u kojem mnogi sklope prijateljstva i pročavrljaju, ali većina je ondje došla zbog - vježbanja. Imajte poštovanja prema toj odluci i prestanite ljude gnjaviti s vašim pričama. 

9. Izgubljeni crossfiter 

Sve negativne priče koje među ljudima u teretani kolaju o crossfitu, potekle su upravo od crossfitera koji zaglave u gymu. To su oni vježbači koji usred gyma rade čučanj, bacaju uteg pa u kavezu rade marince, klupicu koriste za preskakanje preko nje, a na kraju preskaču vijaču nasred gyma i svi ih zaobilaze u širokom luku. 

Crossfit je super sport koji ima svoja pravila, načine vježbanja, ali i specijalizirane prostore (boxove) opremljene potrebnim rekvizitima. Ako ste se odlučili trenirati crossfit, savjetujemo da pronađete kvalitetan box i ondje radite treninge za koje ćete imati svu potrebnu opremu. Pa zamislite da biciklist uđe u boksački ring i ondje želi odvoziti svojih 100 km. Jednostavno ne ide!

10. Čudak

Šećer na kraju. Ponekad je to čovjek s nerazvijenim socijalnim vještinama. Ponekad je zaista neki stari perverznjak koji pod kapuljačom poput predatora traži žrtvu. Vrlo često, potajno slika žene po gymu, za svoju kućnu kolekciju. Kako god bilo, izbjegavaju ga svi: i žene i muškarci. 

Jedina nada je da će brzo promijeniti gym u potrazi za novim žrtvama. Osim ako nije zaposlen u vašem gymu. A onda nema nade! Jedina nada vam je barem malo normalan vlasnik koji će porazgovarati s dotičnim i udaljiti ga iz vašeg gyma. 

Prepoznajete li se u nekoj od navedenih kategorija? Sigurna sam da ste pronašli sličnosti s nekim likovima iz vašeg gyma.

Kakav ti je post? 
Pričalice -definitivno je razlog zašto volim svoju mračnu sobu sa mirisom željeza :) A druga stvar kada sam bio nedavno sa kolegom u gymu.. Malo da svijeta vidim, Nasekirao sam se moram priznati na Lat mašini, gdje između svake serije odradi još 2-3 serije lajkanja na fejsu...
mettasttaza
24.02.15. u 16:38
line
Ali pritom mu se ne možeš ubaciti jer "ON RADIIII!" ;))
ZorroRi
24.02.15. u 16:40
line
Hehehe.... Blago vama sa takvim dijabolama :D Jedna za FEJS brzooo dok sam u pumpi :P
mettasttaza
24.02.15. u 16:45
line
Najdraži su mi oni koji stanu pola metra od ogledala i fotkaju se, ali pola sata namještaju svaki djelić sebe i smješak ;)
ZorroRi
24.02.15. u 16:51
line
Hahah a još nisam imao priliku vidjeti to :) Došao sam čisto marlo urlati na sajle koje nemam kući haha :)
mettasttaza
24.02.15. u 16:59
line
To iskustvo moraš isto doživjeti.
ZorroRi
24.02.15. u 17:03
line
Stvarno svega se čovjek može nagledati. I da gejevi da,hmm. Nemam ništa protiv njih ali ne osječam se nimalo ugodno u njihovoj blizini i gestikuliranjem tijela,pokreta.
Antonio22
24.02.15. u 20:23
line
Ameri plagirali ovaj orginalni clanak! ;) https://www.t-nation.com/powerful-words/10-most-annoying-people-in-the-gym
Balbos
24.02.15. u 23:05
line
https://www.t-nation.com/powerful-words/10-most-annoying-people-in-the-gym
Balbos
24.02.15. u 23:05
line
"Stvarno svega se čovjek može nagledati. I da gejevi da,hmm. Nemam ništa protiv njih ali ne osječam se nimalo ugodno u njihovoj blizini i gestikuliranjem tijela,pokreta." Nemaš ništa protiv "njih" ali se ne osjećaš ugodno u "njihovoj" blizini i ne voliš "njihove" gestikulacije? Nemojmo se zavaravati, imaš nešto protiv "njih".
Sasa Rajnovic
24.02.15. u 23:43
line
Balbos, ajme t-nation nas kopira. :) Oni su izvor ideje, članak nam se svidio pa smo napravili svoju šaljivu verziju na blogu.
Zoki
25.02.15. u 08:36
line
Antonio, misliš da im se sviđaš? ;)
ZorroRi
25.02.15. u 09:23
line
ja moram priznati da sam se do sada svega nagledala,i srela sve navedene tipove,i trudim se da slučajno ne radim tako nešto. popričam,jedino to,ali kratko,ako baš moram. ali najgore od svega su mi žene koje se natapaju u dezićima i parfemu,pa to počne u jednom momentu isparavati. e,to me najviše iscipelari,jer se gušim. ovo sve grugo još mogu izignorirati. kad idem u gym,točno znam što ću raditi i kojim redosljedom,e,ali ako se desi da je ta sprava ili taj uteg baš sada zauzet,e onda poludim,jer mi se poremeti moj raspored. priznajem,eto,šta reči :/
baba44
26.02.15. u 09:20
line
daa, žene s frizurama i make-upom su zasebna kategorija koja zaslužuje zaseban blog ;)
ZorroRi
26.02.15. u 09:30
line
mene zene s frizurama ne smetaju.. samo su mi smijesne. mislim zasto bi me smetale kad rijetko ometaju moj rad. od ovih nabrojanih nervirali su me uvijek ovi kruzni vjezbaci i naravno cudaci, jer doslovce ometaju trening. pogotovo kruzni, lijepo ga pitas kad je gotov da mozes i ti, a on ti odgovori nesto poput 'ma imam jos 3 kruga pa molim te pricekaj' AAAAAAA
bejb
26.02.15. u 10:55
line
glede ovog sto baba pise, ja sam to rjesavala da bi samo obrnula redoslijed, znaci umjesto te vjezbe napravila bi iducu na redu, i onda bi se vratila na prvu kad se sprava oslobodi, ali istina, nekad zna nervirati malo, to priznam.
bejb
26.02.15. u 10:57
line
Ma ni mene ne smetaju žene koje dođu u gym kao da idu u izlazak već se čudim kako mogu bilo što napraviti kao pritom paze da je frizura postojana, da se šminka ne pokvari i da u svkao trenutku izgledaju savršeno.
ZorroRi
26.02.15. u 12:10
line
ja ne volim kad ispuštaju glasne zvukove hahah kužim teže disanje i povremeno stenjanje, ajde može, ali kad prelaze to ide mi na živce xD ne volim kad su sprave zauzete, nema tog veselja kao kad vidim da u teretani nije gužva :D a što se tiče našminkanih curki, sve u redu, ako se tako osjećaju bolje, ali se apsolutno divim kako se neki ljudi ne znoje. ne pratim tuđe treninge da vidim koliko jako rade, ali ja na kraju izgledam kao da sam 10 min stajala na najjačem pljusku, nijedna šminka to nebi podnijela (a onda ja još imam osjećaj da bi mi kombinacija šminke i znoja rezultirala nekim kožnim problemima), pa mi je super kako njihova jednako izgleda na kraju i početku treninga
trip-to-fit
26.02.15. u 12:36
line
Zorro - da i ja se isto tome cudim. ne toliko estetski koliko mene smeta kad mi ostane puder pa osjecam kako mi se mijesa sa znojem, bas to ne podnosim... svaka cast onima koji podnose.
bejb
26.02.15. u 12:56
line
Njih bi zapravo sve kozmetičke tvrtke trebale angažirati za reklamu: "Napravite 10 iskoraka i vaša šminka je postojana" "I nakon 4x15 sklekova nema tragova umora na vašoj maskari" :)
ZorroRi
26.02.15. u 13:46
line
Ipak je najgore kad ljudi dođu na trening SMRDLJIVI. Što je najgore u zadnje vrijeme žene su gore nego muškarci!!! Pa dajte, tekuće vode barem ima u Zagrebu :o/
Mya
12.03.15. u 09:49
line
Meni je nejasno da netko moze 3 dana zaredom biti na treningu u istoj (plastičnoj) majici!?
ZorroRi
12.03.15. u 10:13
line
A ja se čudim kako se i dalje samo znoj povezuje sa dobrim treningom. Ako usput još padneš niz neke stepenice na putu do doma od umora još i bolje, za status na fejsu pogotovo. Očito još jedna priča bez kraja.
Gym_girl
12.03.15. u 10:56
line
kad se prestnem znojiti - pocinjem se sminkati! :) nema labavo.
bejb
12.03.15. u 11:04
line
Labavo? Onda bi aerobik bio ubijačina od treninga, ako ćemo znoj uzeti u obzir. Pa ne znam baš :) Dobro, svakome svoje...
Gym_girl
12.03.15. u 11:11
line
A što se ovih kružnih okupatora tiče, mene to ne brine - ako mi treba nešto uvalim se bez riječi pa nek se prebaci na jednu od 10 ostalih koje je prisvojio. Sve ostalo me samo slatko nasmije, osim kad mi se nečija guzica nađe ispred nosa dok radim npr. good morning jer se on baš sad mora gledat...to su čari male teretane koje ti nekad čak malo i fale kad se prebaciš u svoj prostor.
Gym_girl
12.03.15. u 11:18
line
Don't be so judgemental ;)
hard-candy
29.05.15. u 20:46
line
Sve već viđeno i stvarno istinito ˘
Ronald23
04.05.16. u 06:38
line
28 Komentara
Zadnji postovi od ZorroRi:
 • Proteinski waffli s okusom kokosa x 2
  Situacija ide ovako: ulazim jučer u teretanu, na recepciji troje djelatnika, svi nekako posebno razdragani i veseli. Pozdravljam ih i odmah pitam što se dogodilo kad ih „šora“ takva sreća i Goga otkriva uzrok – pripremila je zdravi desert. Naravno, kako sam uvijek gladna, objeručke sam prihvatila poziv na degustaciju. Prije kušanja, Goga me upozorila da su svejedi komentirali da im je kolač bezveze, što je garancija nekoliko stvari: Kolač je napravljen od meni prehrambeno prihvatljivih sast...
 • Proteinski smoothie od bundeve x 1
  Tajana je nekidan radila neku super pitu s bundevom pa sam imala priliku uživati u toj divoti, ali i pomamiti se za bundevom na još koji način. Jedna zanimljiva ideja je uvijek smoothie od bundeve: Sastojci: 100 g pirea od bundeve 1/2 zamrznute banane 200 ml bademovog ili nekog drugog malomasnog mlijeka 1 mjerica whey proteina, okus vanilija Pire od bundeve: Pola manje hokkaido bundeve očistite od koštica, zamotajte u foliju i pecite 45-50 minuta na 180 stupnjeva. Kada tikve omek...
 • Omlet s batatom i brokulom x 3
  Kaže mi maloprije kolega da mu nedostaje ideja za pripremu jaja za doručak. Evo, donosim još jednu, valjda tisućitu ;) 3 jaja 1 manji batat 6-7 cherry rajčica par cvjetova brokule začini po želji kokosovo ulje u spreju Tavu sam pošpricala kokosovim uljem u spreju pa stavila da se zagrije. Za to vrijeme sam jaja sa začinima umutila u jednoj zdjelici. Batat sam narezala na sitne ploškice, brokulu na što manje cvjetiće, a cherry rajčice na polovice i četvrtine, ovisno o veličini.  Na ...
 • Zdravi desert: 3 recepta za proteinske kuglice! x 9
  Nakon jaaako puno napravljenih zdravih slastica, jednostavnijih ili složenijih, zaključak je ovakav: najpraktičnije i najjednostavnije zdrave slastice su uvijek neke kuglice. Prije svega one gotovo nikad ne zahtijevaju pečenje, a drugo sastav im je bogat i trebate ih sam par da zadovoljite želju za slatkim. Dakle kad ih jednom napravite imate ih za više dana. Jedino što vam je neophodno kod pripreme kuglica je dobar (čitaj: jak) blender. Donosim vam tri ideje za pripremu proteinskih kuglica,...