"Što je najbolje jesti za doručak?"

Postoje neke teme i tekstovi koje je moguće pisati iznova i iznova. I svaki put će se u njima naći nešto novo i svaki put će oni doći do nekih čitatelja kojima će donijeti neke nove informacije. To je jedan od razloga zašto jako volim svoj posao. Ne bih to nazvala "učenjem drugih" već samo "dijeljenjem informacija".

Jedno od pitanja s kojima se vrlo često (čitajte: barem jedanput tjedno) susrećem jest: Što je najbolje jesti za doručak?

Iako se u posljednje vrijeme pojavilo nekoliko teorija koje kažu da preskakanje doručka i nije takav "big deal" kako se prije smatralo, ja i dalje doručak i obrok nakon treninga smatram najvažnijim obrocima u danu.

Zašto?

Tijekom noći tijelo iskoristi sve zalihe hrane za oporavak i regeneraciju i ujutro je "prazno", a pred nama je cijeli dan, a u mom slučaju 8 sati mentalnog rada. Obrok nakon treninga je vrijeme kad umornim i od treninga potrganim mišićima dajemo hranu da se brže oporave, regeneriraju i spreme za naredne aktivnosti.

Dakle, što je najbolje jesti za doručak?

1. JAJA

jaja

Nema sumnje da su jaja jedno od najboljih izbora za početak dana, posebno ako možete nabaviti domaća. Osim toga, potvrđeno je da ako dan započnete jajima, duže zadržavate osjećaj sitosti, a zbog njihovog sastava ne potičete neke veće oscilacije šećera i inzulina, što je dugoročno izvrsna zaštita od dijabetesa.

Osim što su bogata proteinima i zdravim mastima, jaja su bogata i antioksidansima i kolinom, nutrijentima koji nas čuvaju od niza bolesti.

Dakle, kuhana jaja, na oko jaja, jaja na kajganu, muffini s jajima... ideja ima neograničeno puno!

2. GRČKI JOGURT

Grčki jogurt je kremast, pun okusa i bogat proteinima, a upravo proteini smanjuju osjećaj gladi i, studije potvrđuju, imaju više termičke utjecaje od drugih makronutrijenata.

Osim toga, grčki jogurt je bogat i probioticima koji održavaju zdravlje želuca i crijeva. Ako ovom jogurtu dodate primjerice bobičasto voće, povećat ćete udio vitamina i minerala u prvom obroku u danu.

3. ZOBENA KAŠA

Ljubitelji žitarica s ovim obrokom dolaze na svoje. Zobenu kašu je jednostavno za napraviti, mogućnosti kombinacija su neograničene. Zobene pahuljice sadrže beta glukan, vlakno s nevjerojatnim zdravstvenim benefitima, uključujući smanjenje kolesterola. Upravo beta glukan potiče dulji osjećaj sitosti jer potiče porast hormona sitosti.

Zobene su bogate antioksidansima koje štite zdravlje.

4. CHIA SJEMENKE

chia sjemenke

Chia sjemenke su nutritivna bomba: imaju jako puno proteina i jedan su od najboljih izvora vlakana na svijetu. Vlakna na sebe navlače vodu što povećava zapreminu chia sjemenki, a u želucu izaziva osjećaj sitosti.

Bogate su antioksidansima i smanjuju upalne markere u organizmu, što su dodatni benefiti doručka s ovim čarobnim sjemenkama.

Chia sjemenke možete kupiti OVDJE

5. ORAŠASTI PLODOVI

Orašasti plodovi su nutritivno bogati, zasitni i jednostavni za ponijeti sa sobom i brzo unijeti. Iako su energetski jako bogati, studije pokazuju da ljudski organizma ne uspijeva apsorbirati sve masti iz orašastih plodova, što ima zapravo smanjuje energetski učinak.

Osim toga, orašasti plodovi smanjuju faktore rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti, smanjuju upalne procese i povećavaju osjetljivost na inzulin. Također, bogati su magnezijem, kalijem i zdravim mononezasićenim mastima.

U svoj grčki jogurt ili zobenu kašu dodajte šaku orašastih plodova i uživajte u super doručku.

Eto, ovo je mojih 5 ideja, a naravno ima ih još jako puno poput recimo voća, posnog ili zrnatog sira, lanenih sjemenki... Birajte nešto zdravo i kvalitetno i dobro započnite dan.

Dobar tek.

Kakav ti je post? 
0 Komentara
Zadnji postovi od ZorroRi:
  • Proteinska čaša s bobičastim voćem x 3
    Mnogima je posni sir simbol proteinske i zdrave večere. No, istovremeno, mnogima je posni sir dosadan i stalno im nedostaje ideje kako tu namirnicu pripremiti malo drugacije i zabavnije. Evo jedne ideje koju, zbog postojanja preko 50 različitih okusa Bolero sokova, svaki dan u mjesecu možete pripremiti drugačije: 120 ml čvrstog jogurta Bolero napitak, okus bobičasto voće ili neki drugi po izboru 60 g posnog sira Polovocu jogurta istresete u čašu. U drugu polovicu istresete malo (zaista...
  • Bolonjez sa zero carb tjesteninom x 4
    Prije par godina sam otkrila shirataki tjesteninu. Radi se o tjestenini napravljenoj od biljke koja se zove konjac i koja nema ugljikohidrata što je pravo otkriće za sve ljubitelje tjestenine koji žele ograničiti ili smanjiti unos ugljikohidrata.  Tjestenina je okusom jednaka klasičnoj tako da nema straha da vam se okus neće svidjeti, a i kuhanje je jednako. Dodatno, prednost ove vrste tjestenine je što se ne može prekuhati.  Dakle, evo receptića 200 g mljevenog mesa  1 žličica maslinovo...
  • Tajna njene linije? Omiljeni smoothie Martine Boss! x 4
    Razgovori s Martinom su uvijek zabavni. Kad god se sretnemo znam da će se dogoditi jedan od scenarija: ili ćemo odraditi super trening i jedna drugoj dati neke nove ideje za vježbe ili neke njihove varijacije ili ćemo nešto dobro pojesti. S Martinom nikad nemam brige oko hrane, ona voli uživati u hrani, baš kao i ja.  Dok smo se dogovarale za sljedeći susret i ugovarale posljednje detalje oko vremena i mjesta gdje se nalazimo, u zafrkanciji sam je pitala - što piješ?  Njezin odgovor je bio o...
  • Puretina s povrćem u "tortilji" od salate x 3
    Prije nekoliko dana s Laticom sam pričala o jednom "kulinarskom bogohuljenju", a ono se zove - burger u listu salate! Znate ono kad dođete negdje jesti burger, a onda neki "čistunac" za stolom pored vas naruči burger u listu salate jer je, eto, to savršen način da se izbjegne ugljikohidrate iz peciva. To je ono kad jednostavno padnete u nesvijest. Suglasne smo bile Latica i ja da je to jednako "odlasku kod prostitutke po zagrljaj". Ako jedete burger, jedite burger koji ima pravo nositi to ime...