"Što je najbolje jesti za doručak?"

Postoje neke teme i tekstovi koje je moguće pisati iznova i iznova. I svaki put će se u njima naći nešto novo i svaki put će oni doći do nekih čitatelja kojima će donijeti neke nove informacije. To je jedan od razloga zašto jako volim svoj posao. Ne bih to nazvala "učenjem drugih" već samo "dijeljenjem informacija".

Jedno od pitanja s kojima se vrlo često (čitajte: barem jedanput tjedno) susrećem jest: Što je najbolje jesti za doručak?

Iako se u posljednje vrijeme pojavilo nekoliko teorija koje kažu da preskakanje doručka i nije takav "big deal" kako se prije smatralo, ja i dalje doručak i obrok nakon treninga smatram najvažnijim obrocima u danu.

Zašto?

Tijekom noći tijelo iskoristi sve zalihe hrane za oporavak i regeneraciju i ujutro je "prazno", a pred nama je cijeli dan, a u mom slučaju 8 sati mentalnog rada. Obrok nakon treninga je vrijeme kad umornim i od treninga potrganim mišićima dajemo hranu da se brže oporave, regeneriraju i spreme za naredne aktivnosti.

Dakle, što je najbolje jesti za doručak?

1. JAJA

jaja

Nema sumnje da su jaja jedno od najboljih izbora za početak dana, posebno ako možete nabaviti domaća. Osim toga, potvrđeno je da ako dan započnete jajima, duže zadržavate osjećaj sitosti, a zbog njihovog sastava ne potičete neke veće oscilacije šećera i inzulina, što je dugoročno izvrsna zaštita od dijabetesa.

Osim što su bogata proteinima i zdravim mastima, jaja su bogata i antioksidansima i kolinom, nutrijentima koji nas čuvaju od niza bolesti.

Dakle, kuhana jaja, na oko jaja, jaja na kajganu, muffini s jajima... ideja ima neograničeno puno!

2. GRČKI JOGURT

Grčki jogurt je kremast, pun okusa i bogat proteinima, a upravo proteini smanjuju osjećaj gladi i, studije potvrđuju, imaju više termičke utjecaje od drugih makronutrijenata.

Osim toga, grčki jogurt je bogat i probioticima koji održavaju zdravlje želuca i crijeva. Ako ovom jogurtu dodate primjerice bobičasto voće, povećat ćete udio vitamina i minerala u prvom obroku u danu.

3. ZOBENA KAŠA

Ljubitelji žitarica s ovim obrokom dolaze na svoje. Zobenu kašu je jednostavno za napraviti, mogućnosti kombinacija su neograničene. Zobene pahuljice sadrže beta glukan, vlakno s nevjerojatnim zdravstvenim benefitima, uključujući smanjenje kolesterola. Upravo beta glukan potiče dulji osjećaj sitosti jer potiče porast hormona sitosti.

Zobene su bogate antioksidansima koje štite zdravlje.

4. CHIA SJEMENKE

chia sjemenke

Chia sjemenke su nutritivna bomba: imaju jako puno proteina i jedan su od najboljih izvora vlakana na svijetu. Vlakna na sebe navlače vodu što povećava zapreminu chia sjemenki, a u želucu izaziva osjećaj sitosti.

Bogate su antioksidansima i smanjuju upalne markere u organizmu, što su dodatni benefiti doručka s ovim čarobnim sjemenkama.

Chia sjemenke možete kupiti OVDJE

5. ORAŠASTI PLODOVI

Orašasti plodovi su nutritivno bogati, zasitni i jednostavni za ponijeti sa sobom i brzo unijeti. Iako su energetski jako bogati, studije pokazuju da ljudski organizma ne uspijeva apsorbirati sve masti iz orašastih plodova, što ima zapravo smanjuje energetski učinak.

Osim toga, orašasti plodovi smanjuju faktore rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti, smanjuju upalne procese i povećavaju osjetljivost na inzulin. Također, bogati su magnezijem, kalijem i zdravim mononezasićenim mastima.

U svoj grčki jogurt ili zobenu kašu dodajte šaku orašastih plodova i uživajte u super doručku.

Eto, ovo je mojih 5 ideja, a naravno ima ih još jako puno poput recimo voća, posnog ili zrnatog sira, lanenih sjemenki... Birajte nešto zdravo i kvalitetno i dobro započnite dan.

Dobar tek.

Kakav ti je post? 
0 Komentara
Zadnji postovi od ZorroRi:
  • Jednostavne tortilje s mljevenim mesom (za lijene i gladne) x 2
    Zaključili smo odavno: tortilje svi volimo. I koliko god ideja smislili, uvijek će svaka nova biti dobrodošla. Ovo je još jedna, jednostavna, ukusna, sočna...  3 tortilje 200 g mljevenog mesa 1 paprika 1 tikvica 1 glavica luka malo maslinovog ulja začini: papar, sol, začinksa paprika, peršin Na tavi zagrijete maslinovo ulje pa ubacite na trakice narezano povrće i poklopite pa pustite da se krčka. Pazite da vatra nije prejaka i da povrće ne zagori. kad je pri kraju, ubacite mljeveno...
  • Proteinski dip s povrćem x 3
    Često me prijatelji ili klijenti pitaju što jesti za međuobrok. Najčešće tad posegnu za nečim što znaju da nije najbolje rješenje, iako bi već i šaka badema bili prihvatljivo rješenje.  Ovo je jedna ideja koju ja često radim za međuobrok kad imam različitog povrća i kad imam vremena za reckanje... dakle, najčešće je to vikendom.  U ovom slučaju od povrća je bila:  1 rajčica 1 krastavac 1 paprika 1/3 avokada 1/4 limuna Limunom pospite avokado, da ne pocrni. Sve ostalo povrće narežit...
  • Škampić-ražnjići na žaru x 2
    Par puta godišnje zaželim se jesti škampe. Točnije, zaželim ih se češće, ali na tanjuru završe 2-3 puta u godini. Ovaj put sam ih pripremila najjednostavnije moguće - kao ražnjiće na gril tavi.  200 g očišćenih škampa 2 žlice maslinovog ulja 2 češnja češnjaka Nabola sam ih na štapiće i stavila na zagrijanu gril tavu. Može i na roštilj, ali ga se meni nije dalo paliti samo zbog toga.  kad su se škampi ispekli, izvadila sam ih na tanjur i premazala s mješavinom maslinovog ulja i na sitn...
  • Spiralna tikvica s bolonjezom x 4
    Spiralizator je u mom domu prije par godina bio pravi hit. Sve što sam uhvatila u ruku od hrane, ugurala sam u taj strojček i narezala u obliku spirale. Hrana tada izgleda zanimljivije, a prema onoj analogiji da je vino finije ako ga pijete iz lijepe čaše, tako je i hrana ukusnija ako ljepše izgleda. Ipak, u spiralizatoru najčešće i dan-danas završi tikvica. Ona dobro glumi tjesteninu u tom obliku, pa joj je sudbina zapečaćena: 1 tikvica 200 g mljevenog mesa 1 žličica maslinovog ulja 1 ...