"Što je najbolje jesti za doručak?"

Postoje neke teme i tekstovi koje je moguće pisati iznova i iznova. I svaki put će se u njima naći nešto novo i svaki put će oni doći do nekih čitatelja kojima će donijeti neke nove informacije. To je jedan od razloga zašto jako volim svoj posao. Ne bih to nazvala "učenjem drugih" već samo "dijeljenjem informacija".

Jedno od pitanja s kojima se vrlo često (čitajte: barem jedanput tjedno) susrećem jest: Što je najbolje jesti za doručak?

Iako se u posljednje vrijeme pojavilo nekoliko teorija koje kažu da preskakanje doručka i nije takav "big deal" kako se prije smatralo, ja i dalje doručak i obrok nakon treninga smatram najvažnijim obrocima u danu.

Zašto?

Tijekom noći tijelo iskoristi sve zalihe hrane za oporavak i regeneraciju i ujutro je "prazno", a pred nama je cijeli dan, a u mom slučaju 8 sati mentalnog rada. Obrok nakon treninga je vrijeme kad umornim i od treninga potrganim mišićima dajemo hranu da se brže oporave, regeneriraju i spreme za naredne aktivnosti.

Dakle, što je najbolje jesti za doručak?

1. JAJA

jaja

Nema sumnje da su jaja jedno od najboljih izbora za početak dana, posebno ako možete nabaviti domaća. Osim toga, potvrđeno je da ako dan započnete jajima, duže zadržavate osjećaj sitosti, a zbog njihovog sastava ne potičete neke veće oscilacije šećera i inzulina, što je dugoročno izvrsna zaštita od dijabetesa.

Osim što su bogata proteinima i zdravim mastima, jaja su bogata i antioksidansima i kolinom, nutrijentima koji nas čuvaju od niza bolesti.

Dakle, kuhana jaja, na oko jaja, jaja na kajganu, muffini s jajima... ideja ima neograničeno puno!

2. GRČKI JOGURT

Grčki jogurt je kremast, pun okusa i bogat proteinima, a upravo proteini smanjuju osjećaj gladi i, studije potvrđuju, imaju više termičke utjecaje od drugih makronutrijenata.

Osim toga, grčki jogurt je bogat i probioticima koji održavaju zdravlje želuca i crijeva. Ako ovom jogurtu dodate primjerice bobičasto voće, povećat ćete udio vitamina i minerala u prvom obroku u danu.

3. ZOBENA KAŠA

Ljubitelji žitarica s ovim obrokom dolaze na svoje. Zobenu kašu je jednostavno za napraviti, mogućnosti kombinacija su neograničene. Zobene pahuljice sadrže beta glukan, vlakno s nevjerojatnim zdravstvenim benefitima, uključujući smanjenje kolesterola. Upravo beta glukan potiče dulji osjećaj sitosti jer potiče porast hormona sitosti.

Zobene su bogate antioksidansima koje štite zdravlje.

4. CHIA SJEMENKE

chia sjemenke

Chia sjemenke su nutritivna bomba: imaju jako puno proteina i jedan su od najboljih izvora vlakana na svijetu. Vlakna na sebe navlače vodu što povećava zapreminu chia sjemenki, a u želucu izaziva osjećaj sitosti.

Bogate su antioksidansima i smanjuju upalne markere u organizmu, što su dodatni benefiti doručka s ovim čarobnim sjemenkama.

Chia sjemenke možete kupiti OVDJE

5. ORAŠASTI PLODOVI

Orašasti plodovi su nutritivno bogati, zasitni i jednostavni za ponijeti sa sobom i brzo unijeti. Iako su energetski jako bogati, studije pokazuju da ljudski organizma ne uspijeva apsorbirati sve masti iz orašastih plodova, što ima zapravo smanjuje energetski učinak.

Osim toga, orašasti plodovi smanjuju faktore rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti, smanjuju upalne procese i povećavaju osjetljivost na inzulin. Također, bogati su magnezijem, kalijem i zdravim mononezasićenim mastima.

U svoj grčki jogurt ili zobenu kašu dodajte šaku orašastih plodova i uživajte u super doručku.

Eto, ovo je mojih 5 ideja, a naravno ima ih još jako puno poput recimo voća, posnog ili zrnatog sira, lanenih sjemenki... Birajte nešto zdravo i kvalitetno i dobro započnite dan.

Dobar tek.

Kakav ti je post? 
0 Komentara
Zadnji postovi od ZorroRi:
  • Superjednostavna mesna štruca x 8
    Mesna štruca je obrok koji mnogi jako vole jesti, ali tek rijetki vole pripremati. Iako, priprema mesne štruce je zapravo vrlo jednostavna i ne zahtijeva niti neku posebnu tehniku niti vještinu. Donosimo vam recept za Darkovu mesnu štrucu: Sastojci: 630 g mljevenog mesa 70 g zobenih pahuljica, sitniji tip 135 g luka 250 ml pasirane rajčice 100 g mrkve 10 g svježeg peršina 2 jaja Sol papar Postupak: U duboku posudu stavite mljeveno meso. Preko njega dodajte mrkvu i luk narez...
  • Proteinski zeleni quiche x 5
    Darko nas je još jedanput uspio oduševiti. Ovaj put je to uspio izvrsnim proteinskim obrokom bez komadića mesa. Pred nama je zeleni quiche po njegovoj recepturi: Sastojci: Za tijesto: 250 g brašna 1 prašak za pecivo 125 g maslaca 125 g posnog sira 1 žumanjak Sol, po želji Nadjev: 125 g poriluka 200 g špinata 200 g posnog sira 200 g kiselog vrhnja Kukuruz 2 jaja 100 ml mlijeka 2 cherry rajčice Začini, po želji Postupak: Prvo je potrebno pripremiti tijesto. Kroz ...
  • Jedite što više ribe: Filet bakalara s povrćem x 5
    Iako smo mediteranska zemlja, Hrvatska ne samo da se ne može pohvaliti količinom ribe koju konzumiramo po glavi stanovnika, već se tom brojkom trebamo sramiti.  Prema europskim podacima (u koje su uključene čak i zemlje koje nemaju izlaz na more), prosjek je 25,5 kg/po stanovniku godišnje. Primjerice, u Portugalu je taj broj 55,3 kg/godišnje i ta zemlja prednjači pred drugim europskim zemljama.  Naš rezultat je ispod prosjeka čemu sigurno doprinose i jako visoke cijene ribe na našim tržnicam...
  • Proteinska salata s grahom x 9
    Vratila sam se sinoć s puta. Bila sam 8 dana u Portugalu i ušla sam sinoć u stan nešto nakon 20 sati. Kao i uvijek, prije puta sam ispraznila fridž od sve hrane koja bi se, dok me nema, mogla pokvariti. Prevedeno: jučer me dočekao fridž u kojem nema ništa osim par limenki... Dakle, takav mi je bio i ručak. Jedino što sam povrće morala kupiti jutros.  1 tuna u salamuri 1/2 limenke graha 3-4 cherry rajčice komad korijena celera sol, papar maslinovo ulje Tunu sam dobro procijedila, gr...