Razveselite svoje nepce i pripremite domaće njoke od ricotte s pestom od bosiljka

Mnogi će se sigurno zapitati čemu toliko dodatnog posla ako već u dućanu mogu kupiti kilu smrznutih njokica, skuhati ih i dalje poslužiti.

Da, s mnogim stvarima je u životu upravo tako, ali nekad je stvarno gušt ne ići linijom manjeg otpora i pripremiti ih ovako - da budu baš domaće jer su odmah i puno slađe. 

U nastavku vam donosim kako pripremiti domaće njokice od ricotte, a vi sami odaberite umak s kojim ćete ih preliti.

Ja se nekako najčešće odlučujem za pesto od bosiljka, pa vam donosimo i taj recept... Imate kompletni ručak!

Sastojci za njoke

500 g ricotta sira
2 žlice ribanog parmezana
1/2 žličice muškatnog oraščića
1 cijelo jaje
4 velike žlice glatkog pšeničnog brašna (tip 550)
pšenična krupica (griz)
prstohvat soli

Sastojci za pesto

50 g svježih sjemenki pinjola
1 režanj češnjaka
pola dl domaćeg maslinovog ulja
100 g svježeg bosiljka
100 g svježe naribanog parmezana ili pekorino sira

 


Priprema - njoke

Ricotta sir pomiješajte s parmezanom, oraščićem i soli. Dodajte jaje pa umiješajte brašno, žlicu po žlicu.

Radnu plohu pospite grizom, pa istresite pripremljenu smjesu s ricotta sirom.

Oblikujte smjesu u valjak debljine otprilike 3 cm pa dobro uvaljajte u griz sve dok se ne prestane lijepiti za radnu ploču.

Od pripremljenog valjka režite njoke duljine 1 cm. Izrezane njoke pospite s još malo griza.

U međuvremenu, u dublji lonac stavite vodu da proključa. Malo je posolite pa ubacujte nježno njoke redom, jedan po jedan da vam se ne slijepe.

Kada se dignu na površinu, ostavite ih da kuhaju još oko 30 sekunda, a potom ih izvadite iz vode i prelijte umakom po želji.

Priprema - pesto

Pinjole kratko bez ulja prepržite u vrućoj tavi. Pazite da ne zagore. Potom ih ubacite u el. sjeckalicu te zalijte maslinovim uljem.

Dobro ih usitnite (nemojte ih pretvoriti u tekućinu), dodajte parmezan i ponovno izmiksajte.

Na kraju dodajte bosiljak i još jednom promiksajte. Pesto je gotov te ga prelijte preko njokica.

Kakav ti je post? 
0 Komentara
Zadnji postovi od Sienna:
  • Kad se špinat i mozzarella udruže nastane jedan jako ukusni složenac x 12
    Ovaj recept - složenac od špinata i mozzarelle je dokaz da možete jesti dijetni i fini zalogaj za večeru ili pak ručak. Nema puno kalorija, a u svakom zalogaju ćete uživati. Ono što vam još ide u prilog je jednostavna i stvarno brza priprema. No, ono što traje i na što vi ne možete utjecati jest iščekivanje da pećnica odradi svoje. Ali, to je nekako u cijeloj priči zanemarivo, zar ne? (Ja sam u međuvremenu usisala stan :) Pa evo, ovaj složenac je vrlo često na našem kućnom meniju i jako brzo...
  • Chia i bobičasto voće u smoothieju koji ćete obožavati x 5
    Činjenica je da za pripremu smoothieja ne morate biti nikakav vješti gastro znalac ili osoba od kuhinje. Za ovaj energetski napitak potrebno vam je tek nekoliko svježih namirnica i jedan dobar blender. A kako je smoothie često na mom jutarnjem meniju iz razloga jer je zdrav i hranjiv i dugo me drži sitom, tako sam paralelno stalno u procesu kombiniranja i isprobavanja raznolikih namirnica i drugačijih izvedbi. Evo jednog recepta koji mi je u posljednje vrijeme posebno drag zbog chia sjemenki...
  • Chapati - preukusne indijske pogačice koje se jednostavno pripremaju x 2
    Ne znam koja je to točno veza između chapatija i mene, ali kad ih vidim servirane na stolu ne mogu ih prestati jesti. Naime, prijateljica koja nas redovito zove na večere već zna da što god pripremala da chapati mora biti na meniju, barem kao predjelo ili dodatak uz neko od jela. Zapravo se radi o pogačici koja je u Indiji praktički sinonim za naš kruh i nezaobilazan im je dio obroka. Ono što je super jest da ne sadrži kvasac. Prije nekoliko dana konačno sam se i ja odvažila napraviti ih dom...
  • Jedan fini bolognese od crvene leće x 4
    U našoj kući uvijek su svi voljeli bolonjez, a kroz godine se on servirao u sve lakšim i lakšim verzijama s obzirom na to da je moj želudac postajao sve osjetljiviji i osjetljiviji. S klasične mesne kombinacije mljevenog mesa prešla sam samo na mljevenu puretinu, a odnedavno i povremeno na vege verziju u kojoj leća imitira meso. Osim što je ovo odlična verzija za vegetarijance, mesojedi zapravo neće biti nimalo zakinuti jer je leća sama po sebi hranjiva i puna vlakna. Pa, ako općenito volit...