Razveselite svoje nepce i pripremite domaće njoke od ricotte s pestom od bosiljka

Mnogi će se sigurno zapitati čemu toliko dodatnog posla ako već u dućanu mogu kupiti kilu smrznutih njokica, skuhati ih i dalje poslužiti.

Da, s mnogim stvarima je u životu upravo tako, ali nekad je stvarno gušt ne ići linijom manjeg otpora i pripremiti ih ovako - da budu baš domaće jer su odmah i puno slađe. 

U nastavku vam donosim kako pripremiti domaće njokice od ricotte, a vi sami odaberite umak s kojim ćete ih preliti.

Ja se nekako najčešće odlučujem za pesto od bosiljka, pa vam donosimo i taj recept... Imate kompletni ručak!

Sastojci za njoke

500 g ricotta sira
2 žlice ribanog parmezana
1/2 žličice muškatnog oraščića
1 cijelo jaje
4 velike žlice glatkog pšeničnog brašna (tip 550)
pšenična krupica (griz)
prstohvat soli

Sastojci za pesto

50 g svježih sjemenki pinjola
1 režanj češnjaka
pola dl domaćeg maslinovog ulja
100 g svježeg bosiljka
100 g svježe naribanog parmezana ili pekorino sira

 


Priprema - njoke

Ricotta sir pomiješajte s parmezanom, oraščićem i soli. Dodajte jaje pa umiješajte brašno, žlicu po žlicu.

Radnu plohu pospite grizom, pa istresite pripremljenu smjesu s ricotta sirom.

Oblikujte smjesu u valjak debljine otprilike 3 cm pa dobro uvaljajte u griz sve dok se ne prestane lijepiti za radnu ploču.

Od pripremljenog valjka režite njoke duljine 1 cm. Izrezane njoke pospite s još malo griza.

U međuvremenu, u dublji lonac stavite vodu da proključa. Malo je posolite pa ubacujte nježno njoke redom, jedan po jedan da vam se ne slijepe.

Kada se dignu na površinu, ostavite ih da kuhaju još oko 30 sekunda, a potom ih izvadite iz vode i prelijte umakom po želji.

Priprema - pesto

Pinjole kratko bez ulja prepržite u vrućoj tavi. Pazite da ne zagore. Potom ih ubacite u el. sjeckalicu te zalijte maslinovim uljem.

Dobro ih usitnite (nemojte ih pretvoriti u tekućinu), dodajte parmezan i ponovno izmiksajte.

Na kraju dodajte bosiljak i još jednom promiksajte. Pesto je gotov te ga prelijte preko njokica.

Kakav ti je post? 
0 Komentara
Zadnji postovi od Sienna:
  • Fitness sendvič u domaćem proteinskom kruhu x 2
    Sendvič, tko mu može odoljeti? Neki dan sam se tako odlučila za večeru pojesti ga, a kako sam od dana prije imala homemade proteinski kruh, sve je bilo lakše i zdravije. Ono oko čega sam se potrudila jest nadjev, da bude bogato i sočno, ali opet zdravo. Nikakav poseban trud oko sendviča nije uložen, ali je bilo ukusno. Ukućani su ga prvo odbili kad sam im ga ponudila, ali kad su vidjeli kako ga slasno jedem, ostala sam ni kriva ni dužna bez pola. Ali, bilo je lijepo vidjeti da se svima sviđ...
  • Kako napraviti zdravi homemade čokolino? x 3
    Čokolino je bio ultimativni doručak svih nas dok smo bili klinci, zar ne? No, nekima od nas je čokolino i dan danas dio tjednog menija i teško da ćemo ga se samo odreći. No, ako držite do svoje prehrane i težite tome da ona bude zdravija, vjerujemo da vam neće škoditi da u nju uvrstite i zdraviju verziju famoznog čokolina. Kako ga pripremiti doznajte u nastavku...  Sastojci 1 šalica zobenog mlijeka1 žlica sitnih zobenih pahuljica1 žlica rižinog griza1 žlica proteinelle od lješnjaka i kakaa...
  • Jedna dijetalna i zdrava salata od kus kusa za večeru x 1
    Kus kus je izrazito bogat proteinima i mogu samo reći kako je često uvršten na naš kućni meni. Jednostavno se priprema, a uz malo mašte i dodataka može biti u funkciji odličnog i cjelovitog obroka. Tako sam neku večer bila baš gladna, ali nisam željele zastraniti, pa sam se odlučila na salatu od kus kusa s namirnicama koje sam imala doma. Evo kako je to izgledalo u pripremi. Samo ću reći još da je final bio vrlo ukusan...  Sastojci 1 šalica kus kusa 3 šalice mladog špinata1 naribana mrkva...
  • Paleo palačinke sa špinatom x 1
    Ono kad se zaželite slanog međuobroka, onda napravite ovo - palačinkice od špinata. Ako ste pak na Paleo dijeti onda će vam ovaj obrok biti posebno drag. Osim što se jednostavno pripremaju, vrlo su i ukusne. A možete ih pojesti same ili pak uz neku salatu i drugi prilog po vašem izboru. Pa, krenimo... Sastojci 30 g kokosovog brašna4 jaja1/2 žličice praška za pecivo100 g špinata (na sitno narezano)1/2 žličice jabučnog octahimalajska sol, malo papra Priprema Umutite jaja i dodajte začine, p...