Razveselite svoje nepce i pripremite domaće njoke od ricotte s pestom od bosiljka

Mnogi će se sigurno zapitati čemu toliko dodatnog posla ako već u dućanu mogu kupiti kilu smrznutih njokica, skuhati ih i dalje poslužiti.

Da, s mnogim stvarima je u životu upravo tako, ali nekad je stvarno gušt ne ići linijom manjeg otpora i pripremiti ih ovako - da budu baš domaće jer su odmah i puno slađe. 

U nastavku vam donosim kako pripremiti domaće njokice od ricotte, a vi sami odaberite umak s kojim ćete ih preliti.

Ja se nekako najčešće odlučujem za pesto od bosiljka, pa vam donosimo i taj recept... Imate kompletni ručak!

Sastojci za njoke

500 g ricotta sira
2 žlice ribanog parmezana
1/2 žličice muškatnog oraščića
1 cijelo jaje
4 velike žlice glatkog pšeničnog brašna (tip 550)
pšenična krupica (griz)
prstohvat soli

Sastojci za pesto

50 g svježih sjemenki pinjola
1 režanj češnjaka
pola dl domaćeg maslinovog ulja
100 g svježeg bosiljka
100 g svježe naribanog parmezana ili pekorino sira

 


Priprema - njoke

Ricotta sir pomiješajte s parmezanom, oraščićem i soli. Dodajte jaje pa umiješajte brašno, žlicu po žlicu.

Radnu plohu pospite grizom, pa istresite pripremljenu smjesu s ricotta sirom.

Oblikujte smjesu u valjak debljine otprilike 3 cm pa dobro uvaljajte u griz sve dok se ne prestane lijepiti za radnu ploču.

Od pripremljenog valjka režite njoke duljine 1 cm. Izrezane njoke pospite s još malo griza.

U međuvremenu, u dublji lonac stavite vodu da proključa. Malo je posolite pa ubacujte nježno njoke redom, jedan po jedan da vam se ne slijepe.

Kada se dignu na površinu, ostavite ih da kuhaju još oko 30 sekunda, a potom ih izvadite iz vode i prelijte umakom po želji.

Priprema - pesto

Pinjole kratko bez ulja prepržite u vrućoj tavi. Pazite da ne zagore. Potom ih ubacite u el. sjeckalicu te zalijte maslinovim uljem.

Dobro ih usitnite (nemojte ih pretvoriti u tekućinu), dodajte parmezan i ponovno izmiksajte.

Na kraju dodajte bosiljak i još jednom promiksajte. Pesto je gotov te ga prelijte preko njokica.

Kakav ti je post? 
0 Komentara
Zadnji postovi od Sienna:
  • Palačinkice od jabuka su mljac x 1
    Ove palačinkice su malo drugačije, ali definitivno vrijedne truda, posebice ako ste u potrazi za nekim novim doručkom. Super je jer su vam dovoljne same po sebe s obzirom na to da su toliko ukusne, ali nitko vam ne brani da ipak u obzir uzmete neki nadjev. Eto, možete ih pripremiti već sutra za doručak.  Sastojci 50 g integralnog brašna50 g sitnih zobenih pahuljica2-3 jabukemlijeko2 mjerice whey proteina s okusom vanilije1 jajeprstohvat soližličica cimetažličica praška za pecivovoda Pripr...
  • Jedan zdravi klasik za večeru: filet oslića s povrćem x 4
    Ah taj oslić. Uvijek ga mogu pojesti i to u klasičnoj varijanti - s malo povrća. Recept nije nikakva filozofija, ali je samo podsjetnik na to koliko sve zapravo može biti jednostavno, a ukusno i hranjivo. Pa, ako ste se poželjeli ribe, i pritom ne želite puno komplicirati oko večere, onda je ovo recept za vas...  Sastojci 60 dag fileta oslića15 dag tikvica15 dag rajčica10 dag srca artičoka20 zelenih maslina1 glavica nasjeckanog luka1 vezica peršinasol i papar4 žlice maslinovog ulja1/2 dl b...
  • Popečci od špinata nalik palačinkicama x 3
      Kad razmišljam što bih si mogla napraviti i ponijeti na posao za ručak, onda to obično bude ovo. Paleo popečci od špinata koji neodoljivo podsjećaju na palačinkice. Meni su stvarno super ukusne, praktične, a uz to si onda složim nerijetko i neku malu salatu i ne treba mi više ništa. Ručak je to koji me ne uspava i ne osjećam se teško i mogu neometano nastaviti s poslom. Ugodno s korisnim rekla bih. Probajte...  Sastojci 100 g špinata30 g kokosovog brašna4 jaja1 žličica praška za pecivo1...
  • Integralna tjestenina s kozicama i avokadom x 5
    Ovo je za mene jedna ljetna verzija tjestenine koju si povremeno priuštim i u njoj uživam. Malo avokada malo kozica, malo svega i bude vam fino. Tjesteninu nekako biram da bude integralna ili pak bezglutenska jer mi više tako paše, ali vi odaberite prema svom ukusu. U svakom slučaju, umak je toliko kremast da ćete poslije polizati prste. A to nije zabranjeno, pogotovo ako ste doma. Neki dana sam ovo prijateljima pripremala za večeru, otvorili smo onda i vino... Svi smo uživali! Sastojci 1 ...