Evo zašto su me osvojile ove pizzette s podlogom od prosa

Ne znam za vas, ali ja sam stalno u potrazi za nekim zdravim verzijama pizza. Sve se uglavnom svodi na čarobnu formulu oko tijesta, odnosno s čime i kako zamijeniti ono klasično koje nas većinom "napuhuje".

Ovaj recept mi je sasvim slučajno šerala frendica, a ona ga je našla na Foodoris gastro blogu i rekla da joj je ispalo stvarno super te da je preukusno, a nakon toga sam se i ja odmah bacila u akciju.

Oko nadjeva se poigrajte sami jer tu nema pravila.  

Sastojci

2 šalice kratko kuhanog i odstajalog prosa
2 žlice psyllium ljuskica
1 žličica sode bikarbone
1 žličica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
sol
+ proizvoljni prilozi za nadjev

Priprema

Proso je potrebno kuhati 10 minuta u omjeru 2:1 u korist vode. Kad je skuhano pustite ga da odstoji poklopljeno još pola sata. Stavite ga potom u blender i dodajte preostale sastojke.

Miksajte dok ne dobijete gustu smjesu koja bi trebala ličiti na ljepljivo tijesto. Ako je ljepljivo to je okej. Ne brinite!

Pripremite papir za pečenje koji ste dodatno nauljili. Tijesto oblikujte mokrim i nauljenim rukama, bit će vam lakše. Sami odlučite želite li veće ili manje pizze, odnosno deblje ili tanje. Kad ih oblikujete na plehu, stavite ih peći na 180 stupnjeva oko pola sata.

Kad vidite da je tijesto dobilo koricu, nježno ga okrenite. Pecite još kojih 20 minuta tu drugu stranu. Kad tijesto postane hrskavo izvadite ga iz pećnice i krenite s nadjevom. Ja sam u tom slučaju ostala vjerna klasici, ali sve opcije su dobrodošle.

Tako nadjevene pizzette vratite u pećnicu na još 5 minuta. Nakon toga one su spremne za posluživanje i maksimalnu uživanciju. 

Kakav ti je post? 
0 Komentara
Zadnji postovi od Sienna:
  • Uz jako malo sastojaka do ukusne proteinske pite od posnog sira x 1
    Nekad je potrebno jako malo da u konačnici dobijete jako puno. Tome svjedoči ovaj recept za fitness pitu od posnog sira koju sam pronašla na jednom domaćem blogu, a za koju vam treba svega nekoliko sastojaka, a koja će vas u svom finalu naprosto okusom i jednostavnošću oduševiti. Ja sam je odmah isprobala, pa kako mi se je dobro ispala i bila vrlo fina, fer je da je podijelim dalje. Pa, ako ste u potrazi za kakvim proteinskim obrokom, bilo za ručak ili još bolje večeru, onda evo što biste s...
  • Pomfrit? Ne, hrskavi prutići od palente x 3
    Iako vam je palenta (ili pak žganci) vjerojatno sinonim za nešto tradicionalno i ono nešto što ste jeli u djetinjstvu, danas je vrlo korištena i često je viđamo u modernim verzijama raznih jela. Pomfrit od palente je upravo jedno takvo koje ćete obožavati. Dakle, ovo je jelo koje možete jesti zasebno ili ga kombinirati uz neko drugo, ali u svakoj verziji će vam jednako biti ukusno i htjet ćete još. Iako podsjeća na svima omiljene pržene krumpiriće, u pitanju je ipak jedna zdrava inačica oko ...
  • Punjena pileća prsa zapečena u pećnici odlična su ideja za vikend ručak x 2
    Oko pilećih prsa valja se nekada potruditi kako ne bi bila dosadna, zar ne? Da, znam da ih je najjednostavnije samo lagano prepržiti na grill tavici ili pak narezati na kockice i ubaciti u neki rižoto, no, možda biste po pitanju toga ipak mogli biti malo kreativniji. U mojoj kući piletina je uz teletinu glavna na meniju, pa se onda nekako trudim uvijek napraviti neki mali zaokret koji publika odmah prepozna (smijeh). Neki dan na meniju je bilo ovo i svi smo poslije oblizivali prste jer je st...
  • Hrskave mesne okruglice sa sezamom x 2
    Mesne okruglice jedu se gotovo u cijelom svijetu. Recepata stvarno ima u izobilju, no sve mesne okruglice imaju nekoliko zajedničkih dodirnih točaka. Nema veze radite li klasične ćufte, švedske mesne okruglice ili neki treći tip, da bi okruglice bile savršene trebate pripaziti na nekoliko stvari, a to su: oblikujte ih rukama, dobro ih posolite, birajte kvalitetno meso i ne zaboravite luk... Ja vam donosimo jedan recept sa sezamom što ih čini hrskavima. Provjerite u nastavku kako napraviti ov...