Evo zašto su me osvojile ove pizzette s podlogom od prosa

Ne znam za vas, ali ja sam stalno u potrazi za nekim zdravim verzijama pizza. Sve se uglavnom svodi na čarobnu formulu oko tijesta, odnosno s čime i kako zamijeniti ono klasično koje nas većinom "napuhuje".

Ovaj recept mi je sasvim slučajno šerala frendica, a ona ga je našla na Foodoris gastro blogu i rekla da joj je ispalo stvarno super te da je preukusno, a nakon toga sam se i ja odmah bacila u akciju.

Oko nadjeva se poigrajte sami jer tu nema pravila.  

Sastojci

2 šalice kratko kuhanog i odstajalog prosa
2 žlice psyllium ljuskica
1 žličica sode bikarbone
1 žličica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
sol
+ proizvoljni prilozi za nadjev

Priprema

Proso je potrebno kuhati 10 minuta u omjeru 2:1 u korist vode. Kad je skuhano pustite ga da odstoji poklopljeno još pola sata. Stavite ga potom u blender i dodajte preostale sastojke.

Miksajte dok ne dobijete gustu smjesu koja bi trebala ličiti na ljepljivo tijesto. Ako je ljepljivo to je okej. Ne brinite!

Pripremite papir za pečenje koji ste dodatno nauljili. Tijesto oblikujte mokrim i nauljenim rukama, bit će vam lakše. Sami odlučite želite li veće ili manje pizze, odnosno deblje ili tanje. Kad ih oblikujete na plehu, stavite ih peći na 180 stupnjeva oko pola sata.

Kad vidite da je tijesto dobilo koricu, nježno ga okrenite. Pecite još kojih 20 minuta tu drugu stranu. Kad tijesto postane hrskavo izvadite ga iz pećnice i krenite s nadjevom. Ja sam u tom slučaju ostala vjerna klasici, ali sve opcije su dobrodošle.

Tako nadjevene pizzette vratite u pećnicu na još 5 minuta. Nakon toga one su spremne za posluživanje i maksimalnu uživanciju. 

Kakav ti je post? 
0 Komentara
Zadnji postovi od Sienna:
  • Zaustavite sve što radite - vrijeme je za toplu čokoladu, ali zdravu verziju! x 2
    Tko o čemu ja o čokoladi. Da, stalno sam u potrazi za rješenjem da smanjim unos nezdravih slatkiša, pa isto toliko napora ulažem u pronalazak zdravih alternativa. Na red je pala topla čokolada. Mislim, realno, tko ne voli toplu čokoladu i to još ako je kombinirate s nekim dodacima... slatkoj priči se ne nazire kraj. No, dala sam si truda pronaći ipak jednu zdraviju verziju. Naime, ova topla čokolada je posebna jer u nju ne ide ona za kuhanje koja je prepuna nezdravih rafiniranih šećera, već...
  • Ako volite brusnice onda ćete obožavati ove kekse x 4
    U posljednje vrijeme kad mi dođe velika želja za slatkim, posegnem za keksima. Pritom se trudim da to bude neka zdravija verzija od koje me neće toliko gristi savjest. Neke sam uspjela, linijom manjeg otpora pronaći u trgovinama i kupiti ih, a neki dan sam se odlučila za opciju da ih napravim i sama. Evo, baš sam jedan maloprije gricnula te su i dalje vrlo ukusni. S obzirom na to da sam doma imala veliku količinu brusnica koje mi je donijela prijateljica, odlučila sam da to definitivno onda ...
  • Fini kruh od banane i oraha za energičan početak dana x 6
    Ova poslastica je nešto što će vam uljepšati dan i to od samog jutra. Naime, ovaj kruh od banane i oraha će vam osigurati dovoljno energije kroz dan jer je dosta kaloričan, ali u pitanju su nutritivno vrijedne kalorije. Ako pak želite cjelovit obrok, šnitu kruha možete namazati sirnim namazom s malim udjelom masnoće i na taj način ste si osigurali i proteine. No, ajmo za početak napraviti kruh, pa onda vi dalje s njim kako vas volja...  Sastojci pola šalice integralnog brašna3/4 šalice bi...
  • Sjajan bezglutenski obrok koji ćete voljeti zbog puno povrća x 4
    Ovo mi je jedan od najdražih i najčešće pripremanih ručkova. Svaki put je drugačiji, ovisno o povrću koje imam, ali jednako ukusan. Možda nije neki revolucionarni obrok, ali ga dijelim jer ste ga možda pod 1) zanemarili i sad vas podsjećam, 2) mu uopće niste nikada dali priliku jer živite u uvjerenju da je jako kompleksno, a zapravo uopće nije. "Najteži zadatak" u procesu je rezuckanje, ali to uvijek možete mudro prepustiti nekom od ukućana (smijeha). Uglavnom, rižini rezanci s povrćem u wo...