Evo zašto su me osvojile ove pizzette s podlogom od prosa

Ne znam za vas, ali ja sam stalno u potrazi za nekim zdravim verzijama pizza. Sve se uglavnom svodi na čarobnu formulu oko tijesta, odnosno s čime i kako zamijeniti ono klasično koje nas većinom "napuhuje".

Ovaj recept mi je sasvim slučajno šerala frendica, a ona ga je našla na Foodoris gastro blogu i rekla da joj je ispalo stvarno super te da je preukusno, a nakon toga sam se i ja odmah bacila u akciju.

Oko nadjeva se poigrajte sami jer tu nema pravila.  

Sastojci

2 šalice kratko kuhanog i odstajalog prosa
2 žlice psyllium ljuskica
1 žličica sode bikarbone
1 žličica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
sol
+ proizvoljni prilozi za nadjev

Priprema

Proso je potrebno kuhati 10 minuta u omjeru 2:1 u korist vode. Kad je skuhano pustite ga da odstoji poklopljeno još pola sata. Stavite ga potom u blender i dodajte preostale sastojke.

Miksajte dok ne dobijete gustu smjesu koja bi trebala ličiti na ljepljivo tijesto. Ako je ljepljivo to je okej. Ne brinite!

Pripremite papir za pečenje koji ste dodatno nauljili. Tijesto oblikujte mokrim i nauljenim rukama, bit će vam lakše. Sami odlučite želite li veće ili manje pizze, odnosno deblje ili tanje. Kad ih oblikujete na plehu, stavite ih peći na 180 stupnjeva oko pola sata.

Kad vidite da je tijesto dobilo koricu, nježno ga okrenite. Pecite još kojih 20 minuta tu drugu stranu. Kad tijesto postane hrskavo izvadite ga iz pećnice i krenite s nadjevom. Ja sam u tom slučaju ostala vjerna klasici, ali sve opcije su dobrodošle.

Tako nadjevene pizzette vratite u pećnicu na još 5 minuta. Nakon toga one su spremne za posluživanje i maksimalnu uživanciju. 

Kakav ti je post? 
0 Komentara
Zadnji postovi od Sienna:
  • Jutarnji napitak koji će vas dugo držati sitima x 3
    Po jutru se dan poznaje, vjerujem da ste to puno puta čuli. Ako držite do doručka i ne preskačete ga, velike pohvale. No, isto tako znam da vam se sigurno, kao ni meni, ne da smišljati svako jutro što pojesti i čime se na zdrav način zasititi, kako ne biste na poslu već oko 10 počeli razmišljati kad će više taj ručak. Pa, ovaj smoothie je super okidač za jutro ako se dugo želite osjećati sitima, znati da ste pritom za svoje tijelo napravili nešto konkretno i dobro, a i ono najvažnije, jako j...
  • Grilane tikvice s feta sirom za večeru? Može uvijek x 4
    Ovaj obrok s pripremom ne može biti jednostavniji. Potrebno vam je tek nekoliko namirnica i sastojaka kako biste dobili sjajnu večeru. Sama ideja se rodila kad mi je hladnjak ponudio zaostale tikvice i feta sir koji nikako da se potroši, a mentu sam slučajno eto imala. Google je po tom pitanju rekao svoje sugestije i tako smo mi doma dobili jednu pristojnu, ukusnu večeru koju ćemo svakako ubrzo ponoviti.  Sastojci 2-3 tikvice 4 žlica maslinovog ulja 2 žlice limunovog soka 1/2 žličice origa...
  • Chia puding u neodoljivoj Raffaello verziji x 3
    Ako volite Raffaello onda ćete sigurno obožavati i ove izdanje chia pudinga koji dolazi upravo u tom okusu. Ja ga volim doručkovati, ali je fora u tome da ga zapravo pripremite večer prije, a ujutro samo nadogradite. Posebno ga volim pojesti ponedjeljkom jer mi dođe kao neki booster za početak radnog tjedna. Možda će i vama pasati... Sastojci za puding4 žličice chia sjemenki1/2 šalice mlijeka od kokosa2 žličice kokosovih mrvica1 žličica javorovog sirupa dodacijogurt od kokosasvježe borovn...
  • Najkremastiji špinat kao prilog vašim omiljenim jelima x 3
    Špinat i jaje, meni su asocijacija na vrtić i općenito period kad sam bila klinka. Jedno je to od onih jela koje ste tada ili zavoljeli pa ga pripremate i dan danas ili nikad niste. No, ako ste u prvoj skupini kao i ja, onda vam se upravo taj obrok često nađe na meniju. Zar ne? Znam da se špinat može pripremati na puno, vrlo sličnih načina, ali s obzirom na to da sam nedavno otkrila jednu njegovu vrlo kremastu verziju, odlučila sam je podijeliti i ovdje s vama. Nije sad to neka revolucionar...