Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Zgibovi - osnovna vježba snage

Osnovne vježbe poput zgibova nisu teška nauka: povedete li računa od pravilnom držanju, širini hvata, rasponu pokreta te brzini ponavljanja, brzo ćete napredovati.



Najvažnije vježbe snage ujedno su i one najjednostavnije. Da bismo ih svladali, za razliku od vježbanja na nekim spravama, ne treba nam priručnik od stotinu stranica. U tu kategoriju ulaze i zgibovi, također osnovna i jednostavna vježba. Njome prije svega nastojimo učvrstiti leđni trokut, tek sekundarno ojačati podlaktice i bicepse, a ne želimo rušiti brzinski rekord. Dakle, stvar nije tako složena da bismo morali zauzeti Aristotelovu pozu. Dovoljno je razmišljati o sljedećih nekoliko aspekata.
 
Širina hvata

Ova je točka donekle prožvakana, ali nije naodmet ponoviti da su zgibovi namijenjeni prvenstveno jačanju bočnih leđnjaka, latissimus dorsi. Preuzak hvat pojačava opterećenje bicepsa i podlaktice (ništa strašno, no za njih postoje i bolje vježbe) pa latovi ne rade koliko bi mogli kada biste samo malo raširili ruke. Pokušajte ispružiti ruke sa strane pa savinuti laktove pod pravim kutom, usmjeravajući dlanove uvis. Dobili ste najuži hvat za zgibove. Krenete li još u širinu, i dalje radite pravu stvar, no uže od toga ne idite.
 
Brzina (ni)je vrlina

Ne oslanjajte se na zamah tijela. Pri podizanju budite malo eksplozivniji, ali bez ljuljanja trupa, a pri povratku se sporije spuštajte. Osjetite bol. Tako izgledaju pravilna ponavljanja.
 
Ramena unutra, prsa van

Poznata poza u teretani: uvucite ramena unatrag, primičući lopatice jednu k drugoj i isprsite se. Ne samo da takvo pravilno držanje bolje izolira ciljane mišiće, već i čuva od o neugodnosti s ramenima. Kad smo već kod toga...
 
Raspon pokreta

Puni raspon pokreta seže od sasvim ispruženih ruku u donjem, do šaka koje dotiču ramena u gornjem položaju. Ako niste dovoljno snažni za takvu vježbu ili ako imate problema s ramenima, poštedite ih krajnjih napora. Ne iskušavajte sreću niti granice izdržljivosti po svaku cijenu: ne morate se spuštati do kraja, a pri usponu se podižite do razine očiju.



I na kraju pogledajte VIDEO YouTube legende, Scooby, kako objašnjava pravilno izvođenje vježbe - zgibovi :

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=QZF0Uz7rty8#!


supermen.tportal.hr

Koliko vi zgibova napravite i da li vam je to jedna od osnovnih vježbi u vašem treningu?

Objavljeno 05.11.2011.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji4komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji4komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija