Kovrčasta endivija s mariniranom puretinom

Zdravo FITovci, evo još jednog ukusnog recepta.

Ukusna topla salata od mekane puretine i hrskavih listova salate - idealna za poseban ručak ili večeru. Lagano i ukusno!



Vrijeme pripremanja: 15 minuta, plus 30 minuta za mariniranje
Vrijeme kuhanja: 10-15 minuta
Za 2 - 4 osobe

Sastojci:

200 g purećih prsa, bez kože i kosti
125 ml suhog šerija
5 ml (1 čajna žlica) meda
5 ml (1 čajna žlica) želea od crvenog ribiza
5 ml ( 1 čajna žlica) curryja u prahu
5 ml (1 čajna žlica) paprike u prahu
Prstohvat mljevenog đumbira
Svježe mljeveni crni papar
15 ml (1 jušna žlica) maslaca
    125 ml vrhnja
Vinski ocat, prema ukusu
Soli, prema ukusu
1 glavica kovrčaste endivije
1 glavica radiča
1 maleni avokado
15 ml (1 jušna žlica) maslinovog ulja
100 g narezanih gljiva
5 slanih cijelih badema 

Priprema jela:

1. Puretinu narežite na tanke komade i odložite.
2. Za marinadu, u zdjeli pomiješajte šeri, med, žele od crvenog ribiza, curry u prahu, papriku u prahu, đumbir i papar.
3. Dodajte puretinu i dobro promiješajte. Ostavite da se 30 minuta marinira na hladnom mjestu.
4. Šupljikavom žlicom izvadite puretinu iz marinade i stavite na tanjur. Sačuvajte marinadu.
5. Rastopite maslac u tavi, dodajte puretinu i pržite dok sa svih strana ne dobije zlatnosmedu boju, povremeno okrećući. Odložite.
6. Dodajte marinadu u tavu i umiješajte vrhnje. Pustite da provri i kuhajte na jakoj vatri oko 3 minute. Dodajte ocat i soli prema ukusu. Maknite s vatre i držite na toplom.
7. Ako je potrebno, natrgajte velike listove kovrčaste endivije i radiča na manje komade. Raspolovite avokado, izvadite i bacite košticu. Ogulite i narežite na kriške. Odložite.
8. Zagrijte ulje u tavi, dodajte gljive i kratko pržite. Držite na toplom.
9. Bademe pržite na suho u tavi dok ne dobiju svijetlosmeđu boju.
10. Povrće stavite u zdjelu, odozgo složite puretinu, a mlaki umak poslužite zasebno. Ukrasite bademima i odmah poslužite.

Prijedlog za serviranje
Poslužite uz toplu lepinju ili seljački kruh.

Napomena
Upotrijebite piletinu umjesto puretine. Šeri možete zamijeniti sokom od jabuka, crnim ili bijelim vinom. Čilijem u prahu zamijenite curry. Uzmite tikvice umjesto gljiva.

izvor:zena.hr

Uživajte u klopi, lagana je, niskokalorična i odlična za ljeto!
Dobar tek! :)

Kakav ti je post? 
Recept je ok, ali ovo nije kovrcasta endivija, ovo je rukola!
keti bgd
01.07.11. u 12:07
line
1 Komentara
Zadnji postovi od fitko:
  • Pureći zavitak s rajčicom i sirom od ovčjeg ml. x 0
    Hej FITovci, nismo već dugo kuhali nešto novo i ukusno. :)Ovaj recept nudi neobičnu pikantnu kombinaciju sastojaka za malo drugačije glavno jelo.Vrijeme pripremanja: 15 minuta • Vrijeme kuhanja: 10 - 15 minuta (mikrovalna pećnica) • Za 1 osobuSastojci:1 maleni luk, narezan na tanke ploške    5 ml (1 čajna žlica) maslaca    1 oguljena rajčica    sol, svježe mljeveni crni papar i šećer, prema ukusu    nasjeckani svježi origano ili mažuran, prema ukusu100- 140 g tankih odrezaka puretine1/2 kriške k...
  • Salata od prženog povrća i tofua x 1
    Evo još jedne ukusne salate koju možete jesti u bilo koje doba dana.Osvježiti će vas, ova šarena hranjiva salata prepuna je zanimljivih sastojaka. :)Vrijeme pripremanja: 25 minuta, plus vrijeme za hlađenje • Vrijeme kuhanja: 3 minute • Za 4 - 6 osobaSastojci:250 g tofua (sira od soje)115 g mahuna55 g gljiva2 mrkve2 korijena celera4 mlada luka60 ml (4 jušne žlice) maslinovog ulja55 g cvjetova brokule45 ml (3jušne žlice) limunovog soka10 ml (2 čajne žlice) meda5 ml (1 čajna žlica) naribanog svježe...
  • Salata od graha i tunjevine x 12
    Recept za šarenu, ukusnu, bogatu, niskokaloričnu i zasitnu salatu. Kuhani grah, tunjevina i razno povrće (paprika, rajčica i sl.) . Odozgo kuhano jaje. Ovo je lagani obrok, izvrsna salata, definitivno morate probati!  :)Sastojci:200 g graha (sirovog)1 konzerva tunjevine (180 g)3 čena belog luka1 kašika soka od limuna1 kašika maslinovog uljaso250 g svježe crvene paprike (2 komada)100 g crvenog luka (1 glavica)200 g paradajza (2 srednja ili 7-8 mini)10-ak maslina bez koščice1 tvrdo kuvano jajezele...
  • Tortilje s piletinom, sirom i povrćem - recept x 76
    Evo još jednog ukusnog recepta, oni koji obožavaju meksičku klopu, biti će oduševljeni. :) Svi mi volimo tortilje, definitivno probajte ovu kombinaciju namirnica. Javite kako vam je! :)Sastojci:1/2 kg piletine ili puretinepola većeg crvenog luka2 paprike (crvena i zelena)1 manja konzerva crvenog graha1 manja konzerva slatkog kukuruzameksički začini (Cantina mexicana - fajita mix)umak od rajčice za taco (Casa fiesta - mild taco sauce)1 paket tortilja (Poco loco)2 rajčicesvježi sir1 jogurt Priprem...