Kako pripremiti dobru voćnu salatu

Voćna salata - za osvježenje

Kod pripremanja voćnih salata, pored ukusa, bitan je izgled. Voće od kojeg se priprema salata, najčešće se sjecka, pa je važno da nož bude oštar kako se voće ne bi izgnječilo i salata pretvorila u kašu.



Nekoliko malih, korisnih savjeta pomoći će da voćna salata uspije.

-Da bi jabuke sačuvale prirodnu boju, poslije ljuštenja i sjeckanja treba ih staviti u hladnu, malo posoljenu vodu i ostaviti da stoje do upotrebe.

-Snijeg od bjelanaca, brže će se umutiti ako se doda na vrh noža šećer u prahu i nekoliko kapi limunovog soka.

-Ukoliko se voćna salata začinjava šlagom ili kremom, ove sastojke treba dodavati neposredno prije služenja, inače će se šlag, u dodiru sa voćnim sokom istopiti. Ako je u pitanju veća količina, predviđena za više osoba, u frižideru treba držati voćnu salatu i šlag u zasebnim posudama.

-Kora limuna, kao dodatak voćnoj salati može se bez straha upotrijebiti ako se limun prethodno dobro opere četkicom i toplom vodom kojoj je dodato malo sobe bikarbone. Na taj način hemikalije za prašenje voća biće uklonjene.

-Da banane ne bi potamnile u voćnoj salati, treba ih popraskati limunovim sokom i posuti šećerom u prahu. Ovo pravilo važi i za drugo voće, koje u dodiru sa zrakom mijenja boju (jabuke, kruške).

-Suhe šljive, prije stavljanja u voćnu salatu potopiti preko noći u zaslađeni čaj kome je dodata kriška limuna. Do jutra će nabubriti i dobiti prijatnu aromu.

-Voće iz koga se lako cijedi sok (jagode, maline, kupine), treba prati pod blagim mlazom vode.

-Voće jakih boja (crne višnje, kupine, borovnice) kao i voće kiselog ukusa (ogrozd, ribizle) nije podesno za voćne salate. Ukoliko se, ipak, upotrebi, treba ga dodati salati neposredno prije služenja.

Nadam se da vam se sviđa ova verzija voćne salate. Odlično dođe ovako nešto za osvježenje.
Slobodno komentirajte i slušam sve vaše ideje. :)

Kakav ti je post? 
Po mojem mišljenju, ako se u takvu voćnu salatu dodaje šlag, onda nismo ništa napravili da pojedemo voće... Dapače, više je štete... Ima raznih tekućih dijetnih zaslađivača
Lydia
12.01.10. u 17:59
line
Šlag je ovdje kao eventualno dodatak i nije obavezan dio voćne salate. :) Razumijem te...
fitko
12.01.10. u 20:57
line
Onda ok:)
Lydia
12.01.10. u 21:19
line
slažem se sa Lydiom... a i ne znam što b ih sa snjegom od bjelanjaca u voćnoj salati... uz to i zaslađenim. no way suhe šljive močiti preko noći u ZASLAĐENOM čaju? :S banane treba poprskati limunovim sokom ali ne i šećerom u prahu... hvala na savjetima, ali pričaš o kalorijskoj bombi a ne voćnoj salati :)
chaxy
17.01.10. u 17:21
line
Tako je chaxy - drago mi je da imam još istomišljenika:) Šta će ti to sve u voćnoj salati. Pa to je onda kao da pojedeš pošteni kalorični kolač s voćem. Ak se mene pita - to je samozavaravanje, odnosno kalorije umotane u "zdravi celofan"
Lydia
17.01.10. u 18:11
line
Eto još jedne istomišljenice ;) Uništi mi salatu :D
Gym_girl
17.01.10. u 18:24
line
a ovo primamljivo na slici mi izgleda kao voćna bola, a ne voćna salata. :) jedino što smije u moje sjeckano voće je obični jogurt i eventualno cornflakes ali tu već skrećemo s teme i ne pričamo o voćnoj salati. :) dakle, u voćnu salatu samo limounov sok, (tko voli) možda malo cimeta koji je super protiv nadutosti i ako baš nikako ne možeš bez extra šećera- stavi žlicu meda i bon appetit ;)
chaxy
17.01.10. u 18:30
line
Jooj chaxy i Gxmka - brutalno ste iskreni poput mene. Sviđa mi se:) No, ne smijemo zaboraviti da tko ipak hoće tkvu voćnu salatu sa šlagom i ostalim dodacima - nek izvoli. Alo svakako se ne bih složila da je zdravo. Moja formula je jasna - što jednostavnije, to bolje i pametnije...
Lydia
17.01.10. u 19:25
line
Lydia ;) Stručnjaci kažu da na kožu ne stavljamo ništa što ne bi pojeli :) Slažem se s njima, ali nemamo svi ni novca ni vremena za mixanje krema pa se ja zasad držim onih primamljivih, mirisnih kutijica sa kremicama. :) Isto tako je i sa hranom, što je jednostavnija, to ju je želucu i tijelu lakše prepoznati, probaviti i (nedajbože :D) uskladištiti. Volim ja egzibicije s hranom, ali voćna salata je nešto oko čega se ne mudruje jer je najfinija u svojoj izvornoj varijanti. :)
chaxy
17.01.10. u 20:12
line
Slažem se
Lydia
17.01.10. u 20:19
line
10 Komentara
Zadnji postovi od fitko:
  • Kovrčasta endivija s mariniranom puretinom x 0
    Zdravo FITovci, evo još jednog ukusnog recepta.Ukusna topla salata od mekane puretine i hrskavih listova salate - idealna za poseban ručak ili večeru. Lagano i ukusno!Vrijeme pripremanja: 15 minuta, plus 30 minuta za mariniranje Vrijeme kuhanja: 10-15 minutaZa 2 - 4 osobeSastojci:200 g purećih prsa, bez kože i kosti125 ml suhog šerija5 ml (1 čajna žlica) meda5 ml (1 čajna žlica) želea od crvenog ribiza5 ml ( 1 čajna žlica) curryja u prahu5 ml (1 čajna žlica) paprike u prahuPrstohvat mljevenog đu...
  • Pureći zavitak s rajčicom i sirom od ovčjeg ml. x 0
    Hej FITovci, nismo već dugo kuhali nešto novo i ukusno. :)Ovaj recept nudi neobičnu pikantnu kombinaciju sastojaka za malo drugačije glavno jelo.Vrijeme pripremanja: 15 minuta • Vrijeme kuhanja: 10 - 15 minuta (mikrovalna pećnica) • Za 1 osobuSastojci:1 maleni luk, narezan na tanke ploške    5 ml (1 čajna žlica) maslaca    1 oguljena rajčica    sol, svježe mljeveni crni papar i šećer, prema ukusu    nasjeckani svježi origano ili mažuran, prema ukusu100- 140 g tankih odrezaka puretine1/2 kriške k...
  • Salata od prženog povrća i tofua x 1
    Evo još jedne ukusne salate koju možete jesti u bilo koje doba dana.Osvježiti će vas, ova šarena hranjiva salata prepuna je zanimljivih sastojaka. :)Vrijeme pripremanja: 25 minuta, plus vrijeme za hlađenje • Vrijeme kuhanja: 3 minute • Za 4 - 6 osobaSastojci:250 g tofua (sira od soje)115 g mahuna55 g gljiva2 mrkve2 korijena celera4 mlada luka60 ml (4 jušne žlice) maslinovog ulja55 g cvjetova brokule45 ml (3jušne žlice) limunovog soka10 ml (2 čajne žlice) meda5 ml (1 čajna žlica) naribanog svježe...
  • Salata od graha i tunjevine x 12
    Recept za šarenu, ukusnu, bogatu, niskokaloričnu i zasitnu salatu. Kuhani grah, tunjevina i razno povrće (paprika, rajčica i sl.) . Odozgo kuhano jaje. Ovo je lagani obrok, izvrsna salata, definitivno morate probati!  :)Sastojci:200 g graha (sirovog)1 konzerva tunjevine (180 g)3 čena belog luka1 kašika soka od limuna1 kašika maslinovog uljaso250 g svježe crvene paprike (2 komada)100 g crvenog luka (1 glavica)200 g paradajza (2 srednja ili 7-8 mini)10-ak maslina bez koščice1 tvrdo kuvano jajezele...