Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Pročišćeni maslac – Maslo ili Ghee

Ako ste putroljubac kao ja, onda ste vjerovatno probali na njemu nešto dinstati ili spržiti. Tada ste sigurno primjetili da on prilikom zagrijavanja stvara pjenu, tamni i neugodno dimi. Razlog tomu je njegov sastav: najveći je udio masti, ali sadrži i dio vode i proteina. Ti proteini se prilikom njegova zagrijavanja koncentriraju na površini i stvaraju pjenu. Pročišćavanjem maslaca odstrane se voda i proteini, a preostaje čista mast koja se većinom sastoji od zasićenih masnih kiselina. Takav maslac nazivamo maslo ili ghee.

Maslo je nekad bila visoko cijenjena namirnica, što se može vidjeti po njegovoj cijeni u rijetkim trgovinama koje ga imaju u ponudi. Nažalost, propaganda je na pijedestal stavila sintetičku tvorevinu novog doba - margarin. Ghee je zdraviji od običnog  maslaca (a margarin neću staviti ni blizu popisa zdrave hrane) jer ima manje mliječnih proteina i čišći je. Lakše podnosi visoke temperature prženja. Ajurvedska medicina mu pripisuje razna pozitivna svojstva:
Povećava dugovječnost, memoriju, moć razlučivanja i inteligenciju. On daje snagu i odgađa proces starenja tjelesnih tkiva. Pospješuje plodnost, ojačava sjeme i jajašce. Poboljšava glas i grlo.

PRIPREMA

Maslac ubacimo u zdjelu i otopimo ga na jačoj vatri. Kad otopina počne ključati, smanjimo toplinu na minimum i pustimo da krčka.
Uskoro se na površini počne pojavljivati bijela pjena – nečistoće koje trebamo odstraniti žlicom. Ovisno o kvaliteti putra, kuhanje zna potrajati od 45 minuta do sat vremena; jer dok god se bijela pjena pojavljuje, treba je odstranjivati.

Zatim se čuje se pucketanje uz pojavu mjehurića, što znači da je počela isparavati i voda. Tada možete isključiti štednjak i sačekati da se otopina malo ohladi.
Potom je prelijemo u čistu posudu kroz sitno cjedilo ili filter za kavu ili čaj. Nakon nekoliko sati, dobivena zlatna tekućina se zgusne.

UPOTREBA
Na maslu možete pržiti, dinstati ili ga jednostavno dodati gotovom jelu radi boljeg ukusa. Maže se na kruh, a ja ga obožavam sa gomashijem, a o njemu ću pisati neki drugi put.


Pozdrav iz Miketa kuhinje!

Objavljeno 12.09.2011.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija