Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

alkohol i trendza...

gostovala sam na jednoj loklanoj televiziji u emisiji o fitnesu, pa sam ja izabrala temu alkohol i trendza... pre emisije sam sve to "stavila na papir " U WORDu, da ne bih bila konfuzna pred kamerama. :)

evo ga moje misljenje koje sam podelila sa gledaocima, a ovde su nabacane recenice, no ipak mislim da je sasvim razumljivo.

Izbjegavajte alkohol kako bi vam refleksi prilikom vježbanja bili dovoljno brzi. Čak i male koncentracije alkohola u krvi usporavaju refleksne reakcije, zbog čega se lako može desiti povreda.

Nivo alkohola u periodu mamurluka , poslije pijanstva u krvi je mali , ali ipak dovoljan da utice na reflekse.  To je zapravo onaj nivo koji kad pocnemo da pijemo nismo svjesni da usporava reflekse. Ako to uporedimo sa vozacima, to su oni vozaci koji sjedaju za volan misleci da su trijezni, a zapravo prvo na koncentraciju alkohola u krivi odreaguju refleksi. Slabi refleksi su inace prvi znak pijanstva.

Isto tako i nivo alkohola u krvi poslije pijanstva, tj. u peridu mamurluka je i dalje dovoljan da refleksi i dalje nijesu brzi. Upravo to je razlog zasto ni poslije jednog ili dva piva ne treba otici na neki jak trening, niti posalije lude noci u kafanama.

 

Zahvaljujci brzim refleksima, kad smo skroz trijezni uspijevamo da izbjegnemo povrede, pa ako krenemo da padnemo, refleksno brzo pruzamo ruke naprijed i docekujemo se na rukama, cime sacuvamo lice. Znaci to je sigurnosni mehanizam kojim se branimo u padu prilikom trcanja, ili recimo prilikom pada s bicikla,... refleksno pruzamo ruke da se docekamo na njih.

 

Ili kad noga krece da se uvrce, refleksno ubrzavamo rad noge koja nije tacka oslonca u tom trenutku i tezina se prenosi na nogu koja nije uvrnuta kako bi se ona uvrnuta oslobodila tezine tijela i tako zastitio zglob..

 

Ili recimo ako krenemo da padamo unazad, reflesi ordzavaju glavu u uspravnom stanju da ne bismo udarili potiljkom.

 

I takvih nekih refleksa ima jos. E sad  cak i male koncentracije alkohola u krvi  dvode do slabljenja refleksa i samim tim povecavaju mogucnost povreda na treningu.

 

Na refleksima se sve ne zavrsava, male koncentracije uticu i na culo vida, pa ga slabe. Sto ako odemo na trcanje i voznju bicikla opet moze da nam bude smetnja , jer neka grana ili kamen nam budu na putu, ne vidimo ih i zavrsimo ...

S druge strane, srcani misic je takodje osjetljiv na male koncentracije alkohola i reaguje slabijim pumpanjem, slabije pumpanje doprema malu kolicinu krvi do misica, i misici kojima je u radu zapravo potrebna veca kolicina krvi , pate , i onda postaju slabi da odrade zadati zadatak i vrlo verovatno ne mogu da ga odradi do kraja, dolazi do malaksalosti i u tom trenutku ce se trening zavrsiti. U gorim slucajevima moze da dodje i do aritmija i drugih neprijatnih stanja.

 

E sad ovdje smo se ogranicili od napronih i szahtijevnih treninga, ali ono sto bi moglo da pomogne da se period mamurluka skrati jeste neka umjerena, a sigurna fizicka aktivnost, u kojoj ce se laganim znojenjem odstranjivati taj alkohol koji u krvi i postoji. Tako da u tim slucajevima osim unosa tecnosti je dobra setnja napolju ili voznja sobnog bicikla, jer je tu opasnost od padova smanjena na minimum.


P.S Bice emisija jos... :)

U CG noviteta ima. Snimamo jedan fitnes CD. Predstavljamo VK1 pravac , jedinstven spoj borilackih vjestina i aeorbika. Spremamo i neki fitnes festival...nadam se da cu naci vremena da vas informisem.

pozdravcici!!!





 

Objavljeno 26.09.2010.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji18komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji18komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija