Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Osnove kolačologije :)

Prije malo više od mjesec dana, kupila sam svoj prvi whey. Potrebno je naglasiti kako nisam kupila whey da bi ga pila kao shake (jednostavno nisam od toga:)), već da bih probala izraditi proteinke kolače, muffine, kekse, palačinke i sl. Isprva, bila sam vrlo skeptična jer mi je bila potpuno strana predodžba kolača bez brašna. Kao god bilo, bacila sam se na izradu prvih kakao šnita te je rezultat bio fantastičan. Čokoladno, sočno, mirisno i nutritivno izbalansirano? Da, zvuči predobro da bi bilo istinito, ali je tako. Ubrzo sam se okuražila te počela sama raditi različite varijacije kolača. Zbog klasičnih početničkih grešaka, nekoliko mojih uradaka je završilo u smeću.

Daleko sam od mahera u izradi proteinskih poslastica, ali sam ovladala osnovnim principima koji su ključni za uspjeh Vaše male majstorije. Ukoliko se pridržavate osnovnih pravila, velika je šansa da Vaš desert neće biti samo jestiv već i vrlo ukusan.

 

1. Ukoliko koristite whey za pečenje, imajte na umu da isti isušuje masu pa se pobrinite da je Vaša masa dobro "podmazana". Češće korištene namirnice koje daju sočnost završnom proizvodu su: posni sir, pire od jabuka, pire od bundeve, pire od banane, grah, kuhani krumpir i cikla. Isprobajte različite kombinacije, ali imajte na umu udio vode svake namirnice kako bi Vap kolač imao odgovarajuću konzistenciju.

2. Svakako stavite jaja ili samo bjelanjke. Bjelanjci lijepo "narastu" u pečnici pa će Vaš kolač imati prozračnost čak i ako zaboravite prašak za pecivo.

3. Protein je zafrknuti dio priče. Jedna od mojih početničkih pogreški je bilo trpanje prevelike količine whey-a. To je rezultiralo "nečim" polujestivim konzistencije kartona/potplata/gume. Unatoč svim mojim naporima da se uvjerim da je fino, ipak su ti "kartonski" uradci završili u smeću. Pouka priče, ne pretjerujte s whey-em. Dobar je izbor dio whey-a zamijeniti nekim drugim proteinom (kazein, protein graška ili smeđe riže). Konkretno, ako radite peciva ili kruh onda je odlična izbor kombinacija proteina graška i whey-a. Poigrajte se s okusima. Ja osobno volim da su mi proteini bez okusa jer je znatno šira njihova primjena.

4. Izbor "brašna" je također važan. Birajte između zobenog, kokosovog, quinoa brašna ili sitno sameljite omiljene orašaste plodove. Brašna nije potrebno mnogo da bi kolač bio ukusan.

5. Okusi! Iako je uvriježeno mišljenje da je izbalansirana prehrana bez okusa, anemična i načelno mučna, svatko kome je izbalansirana prehrana stil života zna da je to pogrešno mišljenje. Koristite kakao (ne onaj zaslađeni već pravi, crni, gorkasti kakao), kokosovo mlijeko, orahe, lješnjake, cimet, vaniliju, kavu... Mogućnosti su velike. Isprobala sam nekoliko mogućnosti:

-kakao + cikla

-posni sir +  kokosovo mlijeko + banane --> Pina colada

- posni sir +  cimet + jabuke

Za kraj, napisati ću Vam kratki recep za zaista bajne kakao šnite. Sastojci jesu neobični, ali nećete se razočarati.

 

250g kuhane, nezačinjene cikle

20g nezaslađenog kakaa

2 bjelanjka

pola banane (cca 50g)

10g kokosovog brašna

50g whey-a bez okusa

Stevije po želji

 

Sve sastojke pomješajte koristeći blender ili štapni mikser. Pecite u mikrovalnoj pečnici (oko 8minuta na 700W). Možete peći i u klasičnoj pečnici. Osobno, uvijek koristim mikrovalnu pećnicu jer ne posjedujem pravu, ali vjerujem da su iz prave pečnice kolači još bolji.

 

Makrosi (ako podijelite kolač na 4):

kcal:116, UH:10 M:2 P:15

 

 

Ukoliko želite da Vaši kolači budu još finiji, pomješajte 1 žlicu posnog sira (najbolji je onaj bez teksture, znate o kojem govorim, da ne reklamiram) s 1-2 čajne žličice kokosovog mlijeka i nekoliko kapi stevije. rezultat je "šlagolika" tvorevina božanstvenog okusa.

 

Evo, toliko od mene zasad. Uživajte u kolačima i mirisima blagdana. Do sljedećeg puta!

Objavljeno 17.12.2013.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija