Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Kruhići i peciva

Kao mnogi od nas, othranjena sam na brdusini ugljića: kruhići, tjestenina, peciva... ah. Kruhići, ma tko ih ne bi volio. Onako mekani i sočni, ukrašeni namazićem, sirom... Kako god okrenuli, malo tko ne voli kruh i peciva, a o njihovoj praktičnosti ne bih ni pričala. Nažalost, komercijalno dostupni pekarski proizvodi su nerjetko prepuni loših masnoća, bijelog brašna. Ukratko, osim iznimaka, većina pekarskih proizvoda ima nisku nutritivnu vrijednost te su prepuni praznih kalorija.

Meni je totalno izbacivanje kruholikoih čudesa jako teško i u konačnici ne održivo pa sam odlučila krenuti drugim putem: ne odbacujem kruhlike proizvode nego ih prilagodim potrebama svog tijela. Dakle, nutritivno bogatije tvorevine koje zadovoljavaju i okusne pupoljke? Moguće, naravno, ali potrebno je držati se nekih osnovnih smjernica.

Možete koristi whey za izradu kruha i peciva, ALI, ja osobo ne bih preporučila. Ako se baš odlučite na takav pothvat, razmislite da dio whey-a zamijenite nekim proteinskim praškom na biljnoj bazi. Naime, proteinski prah na biljnoj bazi je znatno zahvalniji kod pečenja, ne isušuje smjesu kao whey i sama struktura je više nalik "pravom" pecivu. Osobno, kada pečem kombiniram whey i protein graška. Oba proteina su bez okusa. U smjesu možete dodavati začine prema vlastitim preferencama. Ukoliko želite dodavati u kruh mrkvu, tikvice ili nešto slično, nemojte ih smiksati s ostalim sastojcima već ih naribajte i umješajte vilicom. Razmislite o izbacivanju soli iz smjese kako Vam smjesa ne bi bila preslana. Nemojte se plašiti ukoliko Vam je smjesa tekuća, pečenjem će se stisnuti. I vrlo važno, prije rezanja kruha ili peciva, pričekajte da se ohladi. Slijedi bazični recept za vrlo ukusna peciva.

 

Zobeno pecivo:

30g proteina graška

40g zobenih pahuljica

10g kokosovog brašna

40-100ml mlijeka (smjesa treba biti gustoće smjese za vafle)

3 bjelanjka (jaje srednje veličine)

prašak za pecivo

 

Sve izmiksajte i pecite u mikrovalnoj ili običnoj pečnici. Ako koristite mikrovalnu, radije pecite dulje na nižoj temperaturi kako bi se izbjeglo pretjerano isušivanje. Prijedlog: 60% snage (od 700W) oko 6 minuta.

 

Napomena:

U ovom receptu se protein graška može zamijeniti s wheyem. U tom slučaju pazite kod pečenja da se smjesa ne isuši previše. Radije peciva izvadite dok još izgledaju djelomično nedovšrena nego da ih pretjerano isušite. Koristite kalup kakav Vam odgovara. Vrlo često peciva pečem u kalupu za muffine (nemam drugi :)). Vrlo su ukusna s namazom od avokada (avokado+malo senfa+sol+malo limunovog soka).

Poigrajte se s dodacima kao lanene sjemenke, cijele zobene pahuljice ili možda sezam.

Lijep pozdrav i najbolje želje u novoj godini.

Objavljeno 31.12.2013.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji1komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji1komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija