Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Recite NE dijetama!!!

Everything counts!

S obzirom da posjedujem iPhone te imam ukljucene push obavijesti, stalno cujem zvuk novog maila u postanskom sanducicu. I imam sto i vidjeti! Turbo Fat Loss in 21 days!!! Only 40$!! Zatim nakon nekih 30-ak minuta opet novi mail! EXTREME LEAN IN 4 WEEKS!! Inace, registriran sam na mnogim fitness stranicama pa mi iz tog razloga salju nove nacine mrsavljenja utemeljene na novim znanstvenim istrazivanjima. O da, kako da ne!!

Kao ovdje na forumu, tako i u svakodnevnom zivotu se cesto pojavljuju nova lica koja isticu rijec "dijeta". Mislim si ja onda: "Pa zasto uopce spominjete tu rijec kad zazirete od nje, kad vam je tabu tema". Zatim cujem kako su na internetu pronasli dijete poput Atkinsonove, Montignac, pa Dukan dijeta, itd, te se odlucili okusati u jednoj od njih. Naravno, vecina se tijekom te dijete ne pridrzava rezima treninga zbog straha da im se mozda nebi misici "napuhali" pa ce izgledat umjetno. I tako nakon 10 do 12 tjedana stanu na vagu i gle uspjeha, osobe su lakse i do 20 kilograma. Izvrstan rezultat!! Da, kad bi se zafrkavali.. Ali pricekajte jos malo. I prodje neko vrijeme nakon dijete, te iste osobe prestanu se pridrzavati rezima prehrane, pocnu unositi "normalnu" kolicinu hrane u sebe, i vide nakon nekog vremena da nesto nije u redu. Stanu na vagu i shvate da su deblje nego sto je to bilo prije pocetka dijete! Misle si: "ajme Boze, sto se dogoilo?? Pa nisam puno jela, a debela sam!! Smrc!". Stvar je u tome sto ste tijekom dijete izgubili vise misica nego masnoce, i time ucinili veliku stetu svome tijelu. Odbacili ste najvece potrosace energije u vasem tijelu te je sada potrebno manje hrane nego prije kako biste se debljali. I onda pocinite jos vecu gresku!! Idete se izgladnjivati kako biste skinuli kilograme. Naravno, metabolizam se usporava jer vidi da mu prijetite izgladnjivanjem, te trosi jos vise misice, te svu hranu koju unosite skladisti kao masnocu nebi li imao rezervu za prezivljavanje.

Zapamtite, dijete obecavaju samo privremeni gubitak kilograma (uglavnom misica) koji ce kasnije biti nadoknadjen (masnocom).

Ono sto je najvaznije, jest pojam KALORIJA! Svakodnevno u organizam unosimo hranu i pice koji sagorijevanjem u organizmu oslobadjaju odgovarajucu energiju. Ta energija se izrazava u kilokalorijama (kcal). Nase tijelo svakodnevno trosi odredjenu kolicinu energije da bi odrzavalo ljudsko tijelo sposobnim za zivot. Ta kolicina predstavlja bazalni metabolizam. Formula za izracunavanje bazalnog metabolizma je sljedeca:

Muskarci: 66+(13,7 x tezina u kg)+(5 x visina u cm)-(6,8 x dob)
Zene: 665+(9,6 x tezina u kg)+(1,8 x visina u cm)-(4,7 x dob)

Kada izracunate svoj bazalni metabolizam, znate dnevni unos kalorija ispod kojeg ne smijete ici!! Nikada!! Npr. za musku osobu visine 175cm, tezine 78kg, starosti 30god, dnevni mininalni unos kalorija je oko 1800 kcal. No to nije sve! Potrebno je izracunati i dnevnu potrosnju kalorija kroz aktivnosti (trening, hodanje, posao, itd.). Znaci ako ta ista osoba u jednom danu kroz full body trening u teretanu potrosi 400 kcal, te kroz hodanje jos 300 kcal, on je svoj bazalnom metabolizmu dodao jos 700 kcal za taj dan. Znaci, toj je osobi sada potrebno 2500 kcal kako bi odrzavao tezinu!

Kod mrsavljenja je potrebno odrediti dugorocne i realne ciljeve. Ako vi sebi postavite cilj da u 30 dana smrsavite 10 kg, neuspjeh vam je zagarantiran!! Mjesecno je idealno mrsavljenje oko 2 kg (uz najmanji gubitak misica). Kasnije, kada ste vec dovoljno izdefinirani i imate maleni udio masnoce u tijelu, biti ce potrebno i mjesec ili dva za skinuti 1 kg masnoce. Znaci, da bismo mjesecno izgubili 2 kg masnoce, moramo mjesecno ostvariti kalorijski deficit od 14 000 kcal (s obzirom da 1 kg masnoce ima oko 7000 kcal). Da bismo to ostvarili, trebali bi dnevno biti u kalorijskom deficitu od oko 500 kcal, sto se postigne kroz trening, a ne kroz izgladnjivanje! No to nije sve! Ne smijemo biti previse dana u kalorijskom deficitu jer dolazi do usporenja metabolizma (organizam se bori za zivot zbog nedovoljnog kalorijskog unosa) te je najbolje svaki 4. dan povecati kalorijski unos te postici da bude jednak potrosnji. Znaci ako ste 4. dan potrosili treningom 500 kcal, a bazalni metabolizam vam je 2000 kcal, vi morate na taj dan pojesti 2500 kcal kako biste sprijecili usporavanje metabolizma! Ostala 3 dana nastojte da vam je unos kalorija nesto veci od bazalnog metabolizma, ali opet da ste u deficitu nekih 500 kcal sto cete postici treningom.

Znaci, za gore navedenu osobu, unos kalorija uz svakodnevnu potrosnju od 600kcal kroz treninga, bio bi sljedeci:

 1.,2. i 3. dan 1900 kcal  ( (1800+600)-500 )
 4. dan 2400 kcal
 5.,6. i 7. dan 1900 kcal
 8. dan 2400kcal...

Znaci kao sto vidimo, jedemo svaki dan vise od bazalnog metabolizma kako nebi usporili metabolizam, a opet mrsavimo jer smo u deficitu.

Na ovom linku mozete izracunati potrosnju kalorija treningom.

Nekoliko savjeta za pomoc kod mrsavljenja:
  • Neka vam kontrolirana prehrana postane navika
  • Nastojte zadrzati (ili povecati) misicnu masu
  • Odredite bazalni metabolizam ispod kojeg nikada ne idete
  • Koristite mali kalorijski deficit
  • Deficit ostvarite treningom, ne izgladnjivanjem
  • Jedite dnevno barem 5 obroka
  • Mrsavite pametno i polako!

STAY FIT

Objavljeno 12.09.2010.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji36komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji36komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija