Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Listovi – kako ih razviti, ako ih genetski "nemamo"


O ovoj temi je napisano već toliko toga da će vjerojatno neki od vas odmah dobiti poriv otići se izbljuvati na WC. Neki će odmah reci da je to genetika i da ih ili imaš ili nemaš. Genetika će sigurno odrediti koliko je moguće razviti određenu skupinu, ali oni koji se uporno "mudrim" pristupima bore protiv genetike ipak će ostvariti napredak.

Listovi se dijele na gastrocnemius i soleus.

Gastrocnemius je mišić koji je vidljiv s vanjske strane tijela. Funkcija gastrocnemiusa je podizanje pete. U velikoj većini sastavljen je od mišićnih vlakana tip II (brza vlakna)

Soleus se nalazi ispod gastrocnemiusa i nije vidljiv s vanjske strane tijela, njegova funkcija je jednaka kao i kod gastrocnemiusa uz razliku da se on primarno aktivira ako su savijena koljena (npr. sjedeća pozicija). Pretežito je sastavljen od mišićnih vlakana tipa I (spora vlakna) i on sam cini nekih 60% lista. 

Koliko vas natrpa troznamenkaste cifre na listove i odradi 10 ponavljanja? Iako ovaj tip treninga ima beneficija za razvoj listova, zapravo pogađate vlakna koja su u manjem omjeru zastupljena u ovim mišićima i zapravo samo djelomično napredujete. Tražeći odgovor i istraživajuci po raznim site-ovima, forumima itd.; naišao sam na zanimljiv članak koji je meni osobno pomogao u razvoju listova. Autor članka je primijetio da profesionalni plesači imaju izrazito razvijene listove. Zvuci malo čudno i vjerojatno se pitate kako je to moguće.

Ako razmislite, plesači su cijelo vrijeme na prstima. U suštini, to je ponavljanje za ponavljanjem i tako cijelo vrijeme s vlastitom težinom. Ovo je naročito primjetno kod osoba koja se bave baletom. (relevé - pokret u baletu u kojem podižete petu visoko) I na temelju njegovih opažanja,odlučio sam to primijeniti i na sebe.

Odlučio sam raditi svaki dan ujutro prije posla 100 ponavljanja podizanja na prste, svaki dan. Koliko god zvučalojednostavno, radio sam ovo svaki dan tijekom cijelog mjeseca
i odmah sam primijetio razliku u listovima.

Prije nego predložim primjer treninga, htio bih naglasiti nekoliko stvari.
1. Vježba se izvodi na bose noge, stopala u širini ramena
2. Nema pridržavanja za zid itd., ruke su uz tijelo
3. Pri vrhu podizanja, kontrahirati mišić maksimalno
4. Kontrolirano spuštanje u donju poziciju
5. 6 sekundi traje pokret (2 sekunde gore, 2 sekunde kontrakcija na vrhu,2 sekunde dolje)

Ovaj trening će uzeti 10ak minuta vašeg vremena ujutro a sigurno će vam pomoći popraviti ovu često zanemarenu mišićnu skupinu :)

Plan treninga
1.TJEDAN
Svaki dan - 50 ponavljanja

2.TJEDAN
Svaki dan - 75 ponavljanja

3.TJEDAN
Svaki dan - 100 ponavljanja

4.TJEDAN
Svaki dan - 100 ponavljanja s nekim opterećenjem (utezi za zglobove, bučice itd.)

Uživajte! :)

Objavljeno 17.06.2015.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji1komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji1komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija