Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Dobivanje mišićne mase: provoditi kardio trening ili ne?

Nakon odradenog ljeta, mnogi cesto krecu na "masu" ali ni sami zapravo ne znaju 100% objasniti što to znaci i što tocno raditi, pa se zapravo drže one stare "ŽDEREM SVE, NA MASI SAM!"

Za dobivanje "mase" potrebno je uskladiti nekoliko faktora. Adekvatan trening, odmor (rekuperacija) i naravno, kalorijski suficit. Ako želimo povecati našu "masu" tada je potrebno
unositi više kalorija nego što nam je potrebno za održavanje tjelesne mase.

Što je zapravo ta famozna "masa"?!

Bitno je odvojiti sljedece. Masa se djeli na mišicnu masu i balastnu masu (masno tkivo). Ako cemo trpati u sebe apsolutno sve, vaga ce se pomicati ali ce omjer dobivene mišicne i
balastne mase biti drasticno razlicit i samim time cemo si zadati više posla na sljedecem "rezanju". Unoseci adekvatan omjer makronutrijenata i držeci se kalorijskog suficita,
povecati cemo mišicnu masu (što je super i zapravo nam je cilj, zar ne?) a u isto vrijeme cemo minimalizirati dobivanje balastne mase (masnog tkiva) i samim time sebi olakšati iduce "rezanje" odnosno fazu definicije.

U fazi mase, pojedinci se zapravo fokusiraju iskljucivo na treninge sa opterecenjem (utezi itd.), povecavaju kilažu koju podižu i reduciraju broj ponavljanja unutar radne serije. U velikom broju slucajeva, cesto u
potpunosti izbacuju kardio trening.

Ima li zapravo kardio smisla dok smo na masi ili?

Ovisi zapravo o pojedincu. Nitko od nas nema isti metabolizam, postotak masnog tkiva itd. Zapravo, smatram da bi najviše beneficije od njega imali endomorfi. Buduci da je za njih karakteristicna sklonost laganog dobivanja mišicne mase ALI i laganog dobivanja balastne mase (masnog tkiva), ovo je zapravo još jedno orude kojim ce držati svoj postotak masnog tkiva "pod kontrolom" dok istovremeno dobivaju mišicnu masu.

Takoder, oni koji primijete da nakupljaju dosta masnog tkiva tokom "mase", nemojte odmah samo reducirati kalorije. Ukoliko odete prenisko sa kalorijama, možete se osjecati letargicno, gladno i umorno što je na kraju dana kontraproduktivno jer vas može demotivirati za daljnjim treniranjem i mogli biste posegnuti za "zabranjenom" hranom a i tijelo ce se više "boriti" protiv vas i naše grozne namjere da mu uzmemo pažljivo uskladištene energetske zalihe koje nam vizualno izuzetno smetaju. ;)

Bolja opcija je u tom slucaju povecati našu energetsku potrošnju. "Kardio mi je dosadan, zašto ne bih pojacao ili povecao broj treninga sa utezima?!" Iako pitanje stoji, odgovor je zapravo vrlo logican.

Samom redukcijom kalorija i treniranjem sa utezima je tijelo konstantno u stanju "šoka". Buduci da treninzi sa opterecenjem (utezimas itd.)i vecim kilažama izuzetno opterecuju naš živcani sustav, umor i pretreniranost kod velike vecine bi brzo nastupila.

Držeci se naše "fat burn" zone na kardiu, ne opterecujemo naš živcani sustav kao na treningu sa utezima, povecamo našu energetsku potrošnju a ne reduciramo unos hrane.

Zakljucak?

Iako ovisi o pojedincu, zapravo smatram da kardio trening itekako ima svoje mjesto u periodu mase. Ukoliko unosimo dobar omjer makronutrijenata, dovoljno je u dane odmora (npr. 2 puta tjedno) odraditi kardio trening kako bismo minimalizirali nakupljanje balastne mase (masnog tkiva) a nece utjecati na našu rekuperaciju i dobivanje mišicne mase.

Objavljeno 13.05.2015.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji1komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji1komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija