Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Zeleni čaj

Zeleni čaj bogat antioksidansima bi mogao biti od velike pomoći u smanjenju štetnog djelovanja oksidativnog stresa u sportaša, ukazuje nova studija.



Znanstvenici su sedam dana proučavali učinak dnevnog unosa zelenog čaja na sportaše podvrgnute napornim treninzima koji mogu povećati proizvodnju slobodnih radikala znatno više nego što ih je organizam sposoban neutralizirati. U studiji je sudjelovalo 14 ispitanika.

Rezultati su pokazali da unos zelenog čaja smanjuje razinu slobodnih radikala nakon treninga za 64 %, a istovremeno povećava razinu polifenola u krvi za 27 %. Štoviše, razina glutationa, proteina nužnog za zaštitu od oksiativnog stresa, nakon treninga je bila veća za 37 %.

Ako se ovi rezultati ponove na većem broju ispitanika, uskoro bi zeleni čaj mogao postati sastavni dio prehrane sportaša.

Zeleni čaj tradicionalni je čaj kineskog porijekla.

Osnovu čine nefermentirani listići biljke čajevac (Camellia sinensis). Zeleni čaj blagotvorno djeluje na zdravlje ljudi pa tako može smanjiti rizik bolesti srca i krvnih žila, smanjiti opasnost od rasta tumora, djeluje protuupalno ili se naprosto koristi kao stimulans zbog toga što sadrži kofein.

Zeleni čaj, prema jednom japanskom istraživanju, smanjuje rizik obolijevanja i smrtnosti od mnogih bolesti.

Istraživanje u kojem je promatrano preko 40.000 ljudi, pokazalo je kako zeleni čaj može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti gotovo za četvrtinu, smanjuje rizik i od drugih oboljenja, a na taj način produljuje životni vijek.

Zeleni čaj je kao napitak koristan u borbi protiv akni. Olakšava probavu i pomaže detoksikaciju organizma što je dobrodošla pomoć u sprječavanju nastanka akni.

Zeleni čaj se ne bi trebao piti sa šećerom jer se na taj način smanjuje njegova učinkovitost.



Priprema: Ukoliko na uputama na pakiranju nije drugačije naznačeno, čajnu žlicu biljke ili filtar vrećicu prelijte s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procijedite i pijte svježe pripremljeni čaj.

Katecini su antioksidanti kojima se, prema istraživačima i obožavateljima zelenog čaja, pridaju terapeutska svojstva protiv mnogih oboljenja, uključujući i rak, bolesti jetre i srca i pretilost. Zapravo zeleni čaj je toliko popularan kao prirodni lijek protiv svih bolesti da se prodaje u obliku kapsula u trgovinama zdrave hrane i ljekarnama.

Pored svih njegovih dobro poznatih svojstava, nedavno istraživanje je pokazalo da ovo drevno piće može jednako koristiti prosječnom čovjeku kao i nekome tko se bavi vježbanjem, i to na jedan manje poznat način: kao zaštitnik zglobova.

Dokazi sugeriraju da se propadanje zglobne hrskavice povezano s osteoartritisom može usporiti katecinom iz zelenog čaja. Također, kliničke studije su pokazale da katecin djeluje protuupalno.

Sljedeći put kad budete patili od bolova u laktovima ili ukočenog koljena, zašto si ne biste skuhali šalicu vrućeg zelenog čaja?

Preporučamo dvije do tri šalice zelenog čaja na dan, illi 270 mg EGCG-a (oblik aktivnih katecina u zelenom čaju) na dan u tri odvojene doze. Uzmite u obzir da zeleni čaj sadrži malu količinu kofeina pa ga je bolje konzumirati ranije u danu ili prije vježbanja za dodatni poticaj.

Pijete li zeleni čaj, koji i koliko često ga pijete?

Objavljeno 07.11.2011.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji6komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji6komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija