Istraživači s University of Scranton uspoređivali su polifenole, moćne antioksidanse, porijeklom iz devet prženih i sirovih orašastih plodova kao i iz dvije vrste maslaca od kikirikija – u istraživanju su se orasi pokazali najpotentniji i najkorisniji za zdravlje srca.
Istraživanje koje je objavljeno u časopisu Food&Function pokazalo je da, bez obzira jesu li orasi bili prženi ili sirovi, sadrže najvišu količinu polifenola od ostalih orašastih plodova. Smatra se da polifenoli snižavaju kolesterol, pospješuju cirkulaciju te smanjuju upalu – što u konačnici dovodi do boljeg zdravlja srca. Ne samo da orasi sadrže najveće količine polifenola već sadrže i najpotentnije polifenole od svih orašastih plodova.
Da vidimo koji još oraščići sirovi i prženi, osim oraha, sadrže visoke količine polifenola.
Sirovi orašasti plodovi poredani prema sadržaju polifenola:
1. Orasi
2. Brazilski orasi
3. Pistacije
4. Pekan orasi
5. Kikiriki
6. Bademi
7. Makadamija orasi
8. Indijski oraščići
9. Lješnjaci
Prženi orašasti plodovi prema sadržaju polifenola:
1. Orasi
2. Brazilski orasi
3. Lješnjaci
4. Kikiriki
5. Pekan orasi
6. Indijski oraščići
7. Makadamija orasi
8. Bademi
9. Pistacije
Koje orašaste plodove najviše jedete?
Jedete li orahe? :)
Objavljeno 15.01.2012.
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!
Ostali postovi
Postoji0komentara na ovu temu
Komentiraj ovu temu
Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija