Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Novi heroji ulice - Street workout!

Prenosim tekst kojeg je napisao Marin Vlahović, hrvatski powerlifter i član street workout ekipe sa Svetica.

“Oprostite što Vam smetam ali htio bi Vas nešto pitati: Kako radite ruske zgibove?“ Prije nekih tri godine ovako mi je prišao jedan klinac dok sam vježbao na Sveticama. Nisam imao pravog odgovora jer sam ruske zgibove eksplozivno radio bez učenja i treninga, kao ono dijete iz narodne dosjetke koje ne zna što je sto kila, pa ih samo digne i nosi. Inače , dečko koji me tada to pitao se zove Ivan Dogan i danas je jedan od najboljih street workout vježbača u Hrvatskoj i šire. Mnogi će vam reći kako je za popularizaciju ovog sporta u Hrvatskoj, pa i u Bosni, Srbiji i Sloveniji, najzaslužniji slavni Hanibal s Youtube-a ali to je samo mali dio istine.

Čitava priča je mnogo kompleksnija a usudio bih se reći da u njoj ima i dosta filozofije, ponešto poezije i jako mnogo slobode te želje za pronalaženjem sebe kroz sport, dakle kroz jednu aktivnost u kojoj stalno probijaš vlastite granice i uvijek si u potrazi za nečim novim, težim s time da pritom ne kopiraš druge, već razvijaš vlastiti stil. Zlobnici i zavidne sitne duše, prozvat će street workout cirkusom a ne sportom.
 
Stvarno, street workout i nije samo sport, on je masovni pokret umjetnika i fanatika, sanjarskih duša i zanesenjaka, on je zajednica u koju se sklanjaju između ostaloga i svi oni koji ranije nigdje drugdje nisu bili dobrodošli. Tko god dođe na Svetice, nikada od onih koji vježbaju neće čuti kako je prestar, premlad ili jednostavno netalentiran da bi vježbao. Dočekat će ga raširenih ruku, dobit će i savjete i podršku a ako nekim čudom postane izvrstan u onome što radi, postat će jedan od junaka, i ono što je naučio, širiti dalje. Taj duh, i ta pozitivna energija koja je počela s osnivanjem „Svetice workout“ tima se prenijela i na sva ostala vježbališta u regiji.
 
 
Svako vježbalište ima svoje junake, trenere i vizionare. Od igrališta na Kušlanovoj u Zagrebu pa sve do Sarajeva, Banja Luke i Beograda mladići, rođeni većinom iza 1990-e razvijaju svoje mišiće i ganjaju neke svoje ciljeve. Odlaze iz škole s torbama na ramenu i ubrzanim korakom idu na vježbališta. Siguran sam da ih već sada ima stotine i stotine, a s vremenom će se brojati i u tisućama. Nisu svi ozbiljni natjecatelji, mnogi se čak boje samog takmičenja i imaju tremu od nastupa ali iako se ne natječu s drugima, redovito se natječu sa samim sobom.
 
Sve je počelo s Markom Petrunićem i Tomom Dukićem koji su prije više od dvije godine osnovali Svetice Workout. Marko je organizirao prvo takmičenje na kojem su se pojavili vježbači iz raznih dijelova Hrvatske. Ne znam što se dogodilo s Tomom ali on je na dan takmičenja napustio Svetice i izašao iz cijele priče. Pretpostavljam da mu je zasmetalo kad je vidio kako nije jedinstven u onome što radi jer je čak i na tom premijernom natjecanju bilo izvrsnih nastupa i odličnih street workouter-a. Uistinu, teško je istaknuti se među svim tim akrobatama i spartancima ali u tome i jest fora, pogotovo u freestyle disciplini.
 
 
Biti originalan, biti drukčiji od ostalih, izraziti svoju osobnost pa i svoje trenutno raspoloženje. Ima tu i mimike , gestikulacije, kretnji koje prate glazbu pa i komunikacije s gledateljima, navijačima. Marko je čovjek iz sjene. Iako je jedan od najboljih, ne natječe se već prepušta pozornicu mlađima poput Ivana Kajtaza zvanog Dr.Štanga i Petra Brune Bašića koji je nastupio i na svjetskom prvenstvu u Street workoutu te tako postao dio povjesti street workout sporta na ovim prostorima. Pavle Djurdjević iz Banja Luke je posebna priča. On u svojoj ekipi ima desetke djevojaka koje vježbaju ali i više desetaka tisuća virtualnih fanova. Moj osobni favorit je Dario Zvornik. Dario putuje zagrebačkom županijom obilazeći škole, demonstrirajući učenicima vježbe, priča im o samom sportu, potiče ih da vježbaju. On je mladi čovjek s misijom u koju istinski vjeruje.
 
 
Nedavno sam gledao iz ekipu iz Sarajeva. Strašni su i vjerujem da će se i oni uskoro pojaviti na takmičenjima koja se organiziraju u Zagrebu. Ne znam, niti mogu predvidjeti gdje to sve skupa vodi, i gdje će završiti ili bar stati, ali nadam se da će ta energija i taj entuzijazam potrajati. Nekome može izgledati glupo visiti po štangama ali pokušajte zamisliti koliko se na taj način mladih ljudi spašava od beznađa, od depresije, od osjećaja otuđenosti i naravno, od pakla droge. Ovdje se neradi o tenisu za koji treba novaca, o bildanju u teretani gdje se opet plaća članarina (što ne mogu svi) već o potpuno slobodnoj i besplatnoj aktivnosti koju ti nitko na ovom kugli zemaljskoj ne može zabraniti. Zato je street workout pokret a ne samo sport.
 
 
On miče klince s ulica i zove ih u parkove.Na tim treninzima svi se oni rješavaju negativne energije. Nije to bježanje od stvarnosti, to je preuokviravanje i drukčije sagledavanje problema koji nas muče i tište. Velike epohe našeg života su one kad se usuđujemo svoje zlo ili svoju frustraciju pretvoriti u ono što je najbolje u nama. Probleme koji nas opterećuju ne možemo uvijek dobro vidjeti sa zemlje. Ponekad ih mnogo jasnije vidimo, kada smo u zraku.

Objavljeno 17.06.2013.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji24komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji24komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija