Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Kako se motivirati za vježbanje - moje iskustvo

kako-poceti-vjezbati

Kako se pokrenuti  i početi vježbati – to je pitanje koje nas sve ponekad muči. Ja konstantno vježbam već 12 godina, ali i ja sam morala početi negdje. Zašto sam počela vježbati – zbog dosade. Da, dosade! Nisam bila debela, nisam bila bolesna, nisam trebala početi trčati, ali ipak jesam.

Krenula sam lagano, prvo trčanje izdržala sam jedva 20 minuta. Kašljala sam, noge su me otkidale, pluća su mi htjela eksplodirati – to je ono što i vas očekujete ako godinama niste vježbali, pa bolje da se pripremite na to.

Drugi put je bilo jednako grozno, kao i drugi i treći put, no svaki put sam istrčala više i više iviše. Bila sam jako ponosna na sebe zbog toga. Isplatilo se – danas mogu trčati 2 sata bez prestanka i bez bilo kakvih bolova. Cilj mi je bio moći uživati u svim fizičkim aktivnostima bez ružne boli.

Naravno, nisam stala na tome. Shvatila sam da trčanje nije dovoljno ako se želim dovesti u vrhunsku formu i pri tome ojačati. Iz tog razloga prvo sam krenula raditi vježbe koje se lako mogu raditi i kod kuće (nije mi se išlo u teretanu gledati oznojene likove dok se zavode pred ogledalom. Isprike ako se netko osjetio prozvanim. Ima i dobrih tamo).

Na početku sam kod kuće radila različite kombinacije ovih osnovnih vježbi:

Čučnjevi su jedna od najboljih vježbi za noge i stražnjicu, a također djeluju i na trbušne mišiće te pospješuju mobilnost i ravnotežu vašeg tijela.

Izdržaji (planks) u gornjoj poziciji skleka služe jačanju mišića trupa ili središnjeg dijela tijela – maksimalno aktiviraju mišiće trupa: trbušne i leđne mišiće, kao i mišiće nogu, ruku i ramenog pojasa odnosno, cijelo tijelo.

Marinci (burpees) su jako popularna i izuzetno praktična vježba u kojoj koristite vlastitu tjelesnu težinu – kombiniraju čučanj, sklek i vertikalan skok uvis u nizu poteza koji se izvode u brzom slijedu.

Sklekovi su odlični za oblikovanje prsa, ali rade i izuzetan posao u oblikovanju trbušnjaka, tricepsa, ramena i torza.

Trbušnjaci koriste snagu trbušnog zida, stoga je važno stalno imati na umu da pri vježbanju trbušnjaka ne koristite pomoćnu muskulaturu kako biste izveli vježbu, jer onda trbušnjaci nemaju nekakve koristi.

Ono što sam s vremenom naučila je to da se prije svakog treninga potrebno prvo zagrijati (par minuta, samo da zagrijete mišiće i ubrzate puls), zatim istegnuti (po mogućnosti sve mišiće, ali ako se žurite, onda barem one koje ćete primarno koristiti) i tek onda krenuti na vježbanje. Također, nakon treninga potrebno se ponovo istegnuti kako bi smanjili bol od upale mišića.

Ako budete redovito vježbali, u jednom trenutku osjetit ćete da vaše tijelo može podnijeti i više nego "obične" vježbe. U tom slučaju preporučam vam da koristite bućice, girje, uže za preskakanje i slične rekvizite. Ne morate baš odmah u teretanu i dizati utege – 100 kg na bench.

Napokon sam se osjetila dovoljno hrabrom da se počnem baviti ekipnim sportovima. Igrom prilika, počela sam se baviti afrobrazilskom borilačkom igrom Capoeirom. U Hrvatskoj postoji nekoliko škola i smjerova Capoeire, a sama sam trenirala u dvije škole modernu i tradicionalnu Capoeiru. Time sam se bavila gotovo 6 godina, prije nego sam upoznala svoju trenutnu ljubav – Krav Magu. 

Zašto mi se Krav Maga toliko sviđa? Kod ovog Izraelskog sustava samoobrane pristup treninzima je drugačiji od sportskih treninga, te osim praktičnog djela ima i učenja o psihologiji borbe i preživljavanja. Otkako se bavim Krav Magom, osim razvijanja koordinacije i povećanja kompletne fizičke spreme, podigla sam i stupanj samopouzdanja i razvila habitualnu percepciju, a to je, po mom skromnom mišljenju, definitivno najbolja stvar koja vam može pomoći u svakodnevnom životu.

Ako se ne želite baviti "borilačkim vještinama" kao ja, uvijek se možete učlaniti u neku grupu u bilo kojem malo kvalitetnijem fitness centru i podijeliti svoj trening s ekipom. Za mene tu vrijedi – ako je ekipa dobra, trening je bolji i zabavniji.

Dakle, ako već niste, krenite i probajte, nemate što izgubiti – osim, naravno, malo sala i celulita :)

Autor: Sara Grgić

Objavljeno 18.06.2015.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija