Istraživanje provedeno: 17.05.2015
Štakori hranjeni dijetom na bazi visokog unosa soli ( otprilike 3-4 puta više nego što je ljudima preporučljivo) imali su ogroman zaostatak da uđu u pubertet za razliku od onih koji su bili na dijeti sa niskom bazom soli. Zanimljivo, štakori koji nisu uopće unosili sol također su kasno dosegnuli pubertet.
Znanstvenici sa Sveučilišta u Wyomingu, SAD koji je vodila dr. Pitynski zaključili su da je unos soli neophodan u fazi ulaska u pubertet, ali nepravilna doza utječe na reproduktivno zdravlje. U pubertetu to vodi ka problema u ponašanju, stresu i smanjenoj plodnosti.
Smatra se da dijeta s visokim unosom masti ubrzava ulazak u pubertet, ali ovim istraživanjem je dokazano da uz visok unos soli čak ni jako veliki unos masti neće ubrzati ulazak u pubertet što je vrlo interesantna činjenica.
Dr. Pitynski: „Naše istraživanje ističe po prvi puta da unos soli u našoj prehrani ima značajniji efekt na reproduktivno zdravlje od unosa masti.“
Svjetska zdravstvena organizacija isitiče da većina populacije premašuje preporučeni dnevni unos soli koji iznosi 5 grama za odraslu osobu.
Sol se u prirodi nalazi u raznoj hrani, mlijeku, vrhnju i jajima. Najviše je ima u prerađenoj hrani kao što je kruh, slanina, slatkiši, razni umaci koji čine glavninu naše prehrane.
„Danas sve više ljudi ima problema sa reproduktivnim zdravljem i to postaje globalni problem koji ne smijemo zanemariti.“ Dr. Pitynski.
Objavljeno 06.04.2016.