Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Japanska jabuka (kaki) - ljekovita svojstva i 3 recepta

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Kaki ili japanska jabuka je, kako joj i samo ime kaže, voće koje svoje korijene vuče iz istočne Azije. Iako je botanički opisano tek krajem 18. stoljeća, ovo voće se u Kini koristi u prehrani više od 2000 godina.

Kakiju su se kroz povijest pridavale mnoge mistične moći, od liječenja bolova u leđima i stopalima, do pozitivnih utjecaja na migrene i slične bolesti.

Kaki u sebi sadrži jako mnogo tanina (proantocijanidin), zbog čega ima opor ukus, no taj okus se gubi kako plod sazrijeva, kad plod postaje mekan i jako sladak.

Koja je nutritivna vrijednost kakija?

Kaki u sebi ima oko 78,6 g vode, a sa 100 g ploda dobijemo 77 kcal, što ga čini izrazito niskokaloričnim voćem. Ovo voće sadrži 0,7 g proteina, 19,6 g ugljikohidrata i 0,4 g masti.

Od vitamina i minerala u kakiju nalazimo 6 mg kalcija, 26 mg fosfora, 0,3 mg željeza, 6 mg kalija, 174 mg natrija te vitamina C i B-kompleksa.

kaki tanjur

Ljekovita svojstva kakija

Ljekovita svojstva koja se pripisuju kakiju rasprostiru se od poboljšanja zdravlja očiju smanjenja znakova starenja, prevencije različitih oblika karcinoma poboljšanja probave, jačanja imuniteta, snižavanja kolesterola, ubrzavanja metabolizma, do jačanja kostiju, poboljšanja kognitivnih funkcija, snižavanja krvnog tlaka i utjecaja na zdravlje kože.

Osim toga, smatra se da kaki ubrzava oporavak od bolesti, pomaže u gubljenju kilograma, smanjuje upalne procese i ubrzava cirkulaciju.

Kaki ovaj podugačak popis pozitivnih zdravstvenih utjecaja može zahvaliti svojem bogatom sastavu vitamina i minerala, ali i nekim neobičnim organskim sastojcima. Oni uključuju vitamine A, B6, C, E te mangan, bakar, magnezij, kalij i fosfor.

Organski sastojci koji se nalaze u kakiju su katehini, galokatehini, betulinska kiselina i različiti karotenoidi koji idu uz vitamine B skupine te upravo su oni najvrjedniji sastojak ovog voća.

Kako se može konzumirati na niz načina: svjež, sušen, kuhan, pečen što unekoliko mijenja njegov okusa, ali i dalje je njegovo zrelo meso jako slatko i dobro pristaje u nizu ukusnih recepata. Donosimo 3 zanimljive ideje kako da uživate u kakiju:

Smoothie od kakija i kokosa

smoothie kaki

Sastojci:

  • 1 zreli kaki
  • 100 ml zobenog mlijeka
  • 1/2 banane
  • 1 žlica kokosovog brašna
  • 1 žličica meda
  • malo đumbira u prahu
  • malo cimeta
  • malo muškatnog oraščića
  • 2-3 kockice leda

Postupak:

Sve sastojke ubacite u blender i izmiksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Ako vam je smoothie pregust, dodajte još malo mlijeka, dok ne dobijete željenu gustoću.

Salata s kakijem i pršutom

kaki pršut salata

Sastojci:

  • 50 g pršuta
  • 1/2 zrelog kakija
  • 1/4 avokada
  • 3-4 cherry rajčice
  • 50 g feta sira
  • 1 žličica maslinovog ulja
  • 1 žličica limunovog soka

Postupak:

Sve sastojke usitnite po želji i promiješajte pa stavite na tanjur, a na vrh stavite pršut. Uživajte u kombinaciji slatkih i slanih komada.

Kruh od kakija

kaki kolac

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 250 g izblendanog jako zrelog kakija
  • 100 g datulja
  • 200 g zobenog brašna
  • 50 g oraha
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 1 žličica cimeta
  • 1/2 žličice muškatnog oraščića

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Datulje na kratko prokuhajte u toploj vodi pa ogulite i narežite na što sitnije. U većoj posudi promiješajte ulje, jaja i izblendano meso kakija. U drugoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, začine, orahe i datulje.

Pomiješajte dvije smjese i izmiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Istresite u kalup za pečenje kruha i pecite dok ne dobije zlatno-smeđu boju i ne bude pečen iznutra (provjerite tako da zabodete čačkalicu u tijesto. Kad je čačkalica suha, kruh je gotov).

Objavljeno 23.10.2016.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!