Keksi za goste!

Nedavno sam bezglavo otišla u kupovinu namirnica, zapravo mi ništa nije ni trebalo ali me ponijelo vrijeme blagdana i prije nego što je zapravo počelo. Odavno sam otišla iz Splita, zapravo i dok sam živjela dolje smatrala sam kako nikada neću biti tipična žena, imati posuđe i pribor za jelo za goste, praviti paprenjake za Božić ili pince za Uskrs. Bilo mi je smiješno majčino i bakino cjelonoćno bdjenje nad  kuhinjskim stolovima prije tih velikih dana, malo sam se čak i rugala tim njihovim naučenim tradicionalnim navikama.

I onda me snašlo, među šarenim policama dućana, prije sredine dvanaestog mjeseca, daleko od doma, postala sam svoja mama. I baka. I bakina baka vjerojatno. Malo podvijenog repa krenula sam doma, sreća da po putu nije bio dućan i sa štapovima za hodanje jer bi si ih vjerojatno kupila pošto je to sljedeći korak do "posuđa za goste". Napravila sam božićne kekse prije Božića i bez cimeta, a od muke bi se vjerojatno i napila da vino nema toliko šećera i kalorija, pa je voda na kraju pobijedila.  Keks je na kraju svega samo keks, na tanjuru za goste ili u salveti.

Recept

1 šalica pirovog brašna

1/2 žličice sode bikarbone

1/4 žličice soli

1/4 šalice kokosovog šećera

1 žlica javorovog sirupa

1/3 šalice grubo sjeckane tamne čokolade

6 žlica biljnog mlijeka po izboru

2 žlice kokosovog ulja

1/4 žličice vanilija ili badem ekstrakta

Priprema

Pomiješati sve suhe sastojke i sve mokre, pa suhe polako umiješati u moke. Izraditi kompaktno tijesto, formirati u kuglu i ostaviti u hladnjaku na par sati. Ohlađeno tijesto oblikovati u kekse po želji, peći na 185° oko 17 minuta ili dok ne porumene. 

Kakav ti je post? 
0 Komentara
Zadnji postovi od sit_nica:
  • Patlidžan kojeg ćete obožavati! x 9
    Patlidžan sigurno nije prvi izbor povrća za kojim posegnemo na tržnicama ili u dućanima, uz svo to šarenilo i laku pripremu ostatka biljnog svijeta nekako ga nepravedo zapostavljamo. To debeljuškasto, ljubičasto jajasto čudo često zna prevariti svojom gorčinom,  možda smo zato tako lako odustali od njegove učestalije pripreme.  Vjerujte mi, ako mu postvetite samo malo pažnje, kao i svemu u životu, dat će vam više no što ste ikad očekivali. Za početak kada odabirete idealan komad za pripremu p...
  • Naopaki muffini x 10
    Većinu stvari u životu uzimamo zdravo za gotovo, bez da smo previše svjesni dok to činimo. Usputne stvari i ne doživljavamo, stablo nikad ne zagrlimo i ne zahvalimo mu što dišemo, sunce je žuto jer ga tako vidimo, zrak ne možemo opipati i umrli bi bez vode. I pčela, al ne volimo da nas ubodu pa ih isto tako ne doživljavamo. Cikla je crvena i mrkva narančasta, povrće uglavnom zeleno dok ga ne ogulimo pa je bijelo. Treba uvijek malo zagrebati po površini ako želimo vidjeti pravo stanje stvari. Atm...
  • Brzač - super brzi kolač x 24
    Koliko vas misli da je "crnac bez jaja" sasvim blesavo ime za kolač? Nedavno smo objavljivale fotku veganske verzije tog kolača na našem Instagram profilu i zapravo po prvi put osvijestile kako je naziv skroz neprikladan, pomalo rasistički  i zasigurno smiješan većini ljudi koja ga čuje po prvi put. Vodile smo žustru raspravu o tome je li etički napisati u opisu slike "crnac bez jaja postao je vegan", i iako se radi o kolaču odlučile smo da nije uopće zabavno. Od tada stalno zamišljam kako bi bi...
  • Može jedan RAWffaello?! x 16
    Pješčana plaža, kokos, predivno prozirno plavo more koje miluje bijeli pijesak i zgodna žena koja uživa u svemu tome… Svi znamo dobro uhodanu reklamu još poznatije slatke kuglice od kokosa, ukusne bijele kreme, hrskave ovojnice i pre finog badema u sredini. Iskreno, sline mi cure samo dok pišem ovo i ne mogu se odvojiti od misli kako mi je dućan blizu i kako želim taj Raffaello odmah sada. Umjesto da ga jednostavno kupim, odlučila sam počastiti svoje nepce nekim malo drugačijim Raffaellom, bolje...