DESET NAMIRNICA ZA RAST MIŠIĆNE MASE

  • 14 komentara
  • 48 x
  • ponedjeljak, 15 listopada, 2012. u 01:59

1. Riba

Kada je u pitanju izgradnja mišića, riba zaista pobjeđuje svu konkurenciju. Losos je, recimo, idealan primjer. Ne samo da 100 grama lososa ima 25 grama proteina, već je upotpunjen i nizom drugih zdravih sastojaka pa bi ga samo budala mogla izbjegavati. Losos sadrži zdrave nezasićene i omega-3 masne kiseline. On je takođe i odličan izvor vitamina D. Sve u svemu, riba poput tune ili lososa, je pun pogodak!

2. Piletina

Šta možemo reći o piletini, a da već ne znate? Piletina je sortirana hrana za izgradnju mišića. Lijepi, čisti komad bijelog mesa od 100 grama ojačat će vas sa 21 gramom proteina i samo 4 grama masti. Dakle, što se tiče proteina, piletina je takođe pun pogodak. Ako spojite njen fini okus, te vrijednosti koje sadrži - dobili ste odličan obrok za vaše mišiće.

3. Jaja

Lagana i brza za pripremu, ukusna i zabavna za jesti, jaja su ključni sastojak u ishrani svakog mišićavog muškarca. Svako jaja u sebi sadrži od 5 do 6 grama proteina i tek 60 kalorija. Nije samo količina proteina ono što jaja čini posebnima, već i njihova vrsta. Naime, proteini iz jaja su najlakše iskoristivi i imaju veću biološku vrijednost od bilo koje cjelovite namirnice.

4. Soja

Bilo da je u obliku sira, tofua ili mlijeka, nijedna biljka, u izgradnji mišićne mase, se ne može mjeriti sa sojom. Samo jedna šoljica kuhane soje sadrži preko 20 grama aminokiselina. Soja takođe sadrži druge važne vitamine i minerale, te je tako čini najzdravijom zamjenom za meso.

5. Mljevena junetina

Crveno meso, poput čiste, nemasne mljevene junetine, je odličan izvor proteina, tako da, ako ćete ga u potpunosti izbjegavati, zbog stigme oko crvenog mesa, možete gadno pogriješiti. Samo 100 grama čiste mljevene junetine sadrži više od 27 grama proteina. Iako ista ta porcija ima i 11 grama masti te preko 200 kalorija, ono što je razlikuje od ostalih vrsta mesa su minerali i vitamini koje sadrži. Govedina je prepuna vitamina B12, cinka i željeza - svega što je jako važno za rast i razvoj mišića.

6. Čokoladno mlijeko

Dok smo bili klinci, svi su nas neprestano podsjećali na to da moramo piti puno mlijeka. Sada, kada smo odrasli, mlijeko takođe ima važnu ulogu u našem životu. S obzirom da je ono životinjskog porijekla, mlijeko nam pruža sve bitne aminokiseline, a sadrži vrlo malo masnoća, posebice ono obrano. Korist mlijeka na mišiće još je veća s obzirom da se miješa sa proteinom sirutke.

7. Kamenice

Iako nisu poznate kao namirnice za izgradnju mišića, kamenice su još jedan tajni sastojak bodybuildera i dizača tegova. Samo 100 grama kuhanih kamenica sadrži više od 20 grama proteina te samo 5 grama masti. Kamenice takođe sadrže više cinka nego bilo koja hrana. Poput magnezija, cink je još jedan mineral koji je bitan za sintezu proteina, što kamenice stavlja na sami vrh namirnica koje pospješuju rast mišića.

8. Posni sir

Možda za neke čudno zvuči, ali bodybuilderi u svoj ishrani najčešće jedu posni sir. Da bismo shvatili zašto, dovoljno je pročitati sa ambalaže da je posni sir nemastan. Samo pola šoljice nemasnog svježeg sira ima 14 grama proteina te samo 80 kalorija i nešto manje od 2 grama masti.

9. Bademi

Bademi su druga biljna namirnica, nakon soje, koja je bazirana na proteinima. Samo jedna četvrtina šoljice  badema sadrži gotovo 8 grama proteina, što je čak 2 grama proteina više od jednog jaja. Bademi su takođe odličan izvor nezasićenih masti i magnezija. Magnezij je mineral koji se u tijelu koristi u više od 300 biokemijskih reakcija i posebno je poznat po tome što daje energiju i ubrzava sintezu proteina.

10. Quinoa

Quinoa je žitarica prepuna proteina koja nam je stigla iz Južne Amerike. Ne samo da sadrži proteine, već sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina. Ova namirnica, koja ne sadrži gluten, lako je probavljiva jer je puna vlakana, magnezija i željeza. Nije ni čudo da su drevne Inke Quinou nazivale majkom svih žitarica.

 

izvor: 24sata.info

Kakav ti je post? 
Hm zašto nema tune?
Scarpetta
15.10.12. u 19:18
line
Bravo ja tek sad vidim da je br 1 RIBA, a ne losos:))
Scarpetta
15.10.12. u 19:19
line
govedina br 1
tomy
15.10.12. u 21:18
line
još da netko napiše gdje se u ZG može kupiti divlji losos?
iver
15.10.12. u 23:06
line
Čemu prepisivanje sa takvih glupih izvora poput žutog tiska, a uz to i pogrešnih info ? Kakva su to pileća prsa na steroidima sa 31g proteina? Kaj se tiće divljeg lososa nebih znao , ja sam kak piše budala jer ga izbjegavam pošto mi je i ovakav umjetni preskup da bi ga jeo često.A i nekak je neukusan,mastan,upitne kvalitete i svježine.
The Phoenix
16.10.12. u 11:46
line
The Phoenix, imas pravo sto se pilecih prsa tice, nemaju 31 vec 21 gram proteina, ispravio sam to. A sto se tice lososa, nitko nikog ovdje ne sili da nesto MORA jesti.
Erik
16.10.12. u 12:48
line
Ma znam da ne sili , neshvačena šala :) Ovakve stvari sa tih "žutih" portala su tek toliko da se baljezga o nečemu i popuni prostor u novinama , nije vrijedno kopiranja. Mislim tko si kupuje kamenice, čak ih se ne sječam da sam ih ikada i vidio za kupiti u ribarnici ili na koji način su to jaja zabavna dok ih jedemo :)
The Phoenix
16.10.12. u 12:58
line
hahah, e ovo za kamenice bas dobro kazes, to sam i ja pomislio :) A jaja, vjerovatno pod zabavu misle na koje ih sve nacine mozemo pripremit :)
Erik
16.10.12. u 13:17
line
Hajde Phoenix, pa veći postotak fitness site-ova u svijetu je žuta štampa. Pored tisuća namirnica i podvrsta je teško izdvojiti nešto, od fatburna, rasta mišića,testosterona, pa do oblikovanja prstiju i brkova. Na razini naše drage pametne Ave K..., ali magla ima najviše kupaca :))) Nisi čuo za piceke koji piju pre i postworkout shake prije izlaska u dvorište, pa krave i svinje napunjene kreatinom, itd??? Meni je losos odličan, ali ga je teško naći dobrog. A jaja i rajčice su zabavne kad gađaš nekoga, znaš, a to je ujedno i odličan "funkcionalni workout" za ramena pa imaš dvije muhe jednim udarcem...
iver
16.10.12. u 14:19
line
ja imam kalupe u obliku srca pa si u njima pečem jaja..ako to nije zabavan način onda ja ne znam šta je :D
avangarde
16.10.12. u 14:24
line
avangarde, ne znam kako drugi, ali meni je lakše oprati teflonku ili keramičku, da ne reklamiram :)) Ali hvala na ideji, ako se oženim znam što ću na medenom mjesecu naručiti dragoj za doručak :))
iver
16.10.12. u 15:10
line
Vidiš sad sam se i ja sjetio da sam kao mali imao keramičke kalupe u obliku koke kao stalak za njih........nesto poput ovog i zanimljivo je, bar dok ne pocnes jesti jer nisam neki ljubitelj jaja, onak progutam ih sam da ih ne osjetim :) http://www.shutterstock.com/pic-48815224/stock-photo-rooster-shaped-egg-holder-with-one-soft-boiled-egg.html
The Phoenix
16.10.12. u 15:34
line
http://joannagoddard.blogspot.com/2011/11/heart-shaped-eggs.html pa nego, kud puno proteina, kud puno ljubavi :)
avangarde
16.10.12. u 16:00
line
koji je geiner najbolji za masu
fedor
19.10.12. u 17:24
line
14 Komentara
Zadnji postovi od Erik:
  • DATULE x 7
    Datule sadrže malo masti i proteina, ali su bogate ugljikohidratima. Sto grama datula ima energetsku vrijednost 314 kcal, a ista količina osigurava preko 15 % dnevnih preporuka za selen, bakar, kalij i magnezij. Najzastupljeniji vitamini su vitamini B grupe i vitamin C. Datule su bogate prehrambenim vlaknima (8 g/100 g), i to su uglavnom netopljiva vlakna, a predstavljaju i dobar izvor antioksidansa. Mesnati dio ploda sadrži 44-88 % ukupnih šećera (većinom glukoza i fruktoza), masti (0,...
  • Vodič za izgradnju mišićne mase za početnike x 29
      1. Postepeno povećavanje opterećenja 2. Kalorijski višak 3. Kvalitetan program za dizanje utega 4. Kompletna dijeta 5. Odmor i oporavak 6. Dosljednost, vrijeme i praćenje napretka   Obaveza 1: Postepeno povećavanje opterećenja   Važna Činjenica Ljudskom tijelu je stalo samo do jedne stvari, a to je opstanak. Ne zanimaju ga mišići niti njihova izgradnja. Vaši ciljevi ne predstavljaju ništa vašem tijelu. Jedini cilj koje ima vaše tijelo je da vas održi na životu i da funkcioni...
  • Kozice x 8
    OPIS I PODRIJETLO Prema gastronomskim povjesničarima kozice su se nalazile na stolovima antičkih naroda i pripremale su se na razne načine. Na antičkom Mediteranu, gdje je ribolov bio u zavidnim zanatskim razmjerima i svi su uglavnom živjeli na obali, Grci su ih kuhali zamotane u listove smokve. Apicius, starorimski autor, u svojoj je kuharici skupljao razne recepte s kozicama. Sam naziv kozice proteže se iz 14. stoljeća od engleskog naziva shrimpe, njemačkog naziva schrempen i staronor...