Prije par godina u nekoj od sezona američkog Masterchefa sudjelovala je slijepa amaterska kuharica. Još tada su mi misli o tome bile vrlo podijeljene, s jedne strane logično je da su joj okusi zbog nedostatka jednog osjetila izrazito istančani, s druge me jako bunio taj koncept. Kako netko može isporučiti jelo koje ne vidi, čak i ako je u mogućnosti probati ga nema potpunu percepciju finalnog tanjura. Na kraju je showa slijepa kuharica pobijedila, doduše, i dalje se dvoumim je li zasluženo ili zbog stvarno dobre televizijske priče. Kako bilo, ne pišem ovo da promoviram ionako već pre promovirane američke priče u kojima je sve idealno i gdje kućanice tope kile od same pomisli na dijetu.
1 jaje
1 šalica prosa
2 šalice vode
1 šalice sojinog mlijeka
1 narribane tikvice
1 manja kuhana cikla
200 ml sojinog jogurta
Sol, papar, mljeveni kim, kurkuma, sjemenke (koje imate)
Pomiješati vodu i mlijeko, posoliti i skuhati proso. Kada se proso ohladio dodati mu naribanu tikvicu, kim, kurkumu i sjemenke te zamješati u kompaktnu smjesu. Staviti u kalupe za pečenje (mi smo koristili kockaste, metalne kalupe, ali ako ih nemate poslužit će i kalupi za muffine), dobro utisnuti na podlogu i na vrh smjese razniti jaje. Od cikle, jogurta i kopra napraviti dresing, tako da jednostavno sve sastojke izblendate u blenderu.
Prava je istina to da možeš raditi sve što poželiš, makar to ne imalo smisla i bježalo od svake logike ovog svijeta. Moja priča o jajima me zapravo podsjetila na tu Masterchef priču. Naime, ja sam iznimno alergična na jaja, toliko alergična da mi od samog kontakta sa žumanjkom ili bjelanjkom ruka nabubri, a spletom okolnosti ih pripremam gotovo svaki dan.
Cura s televizije nije vidjela, ali je okusila… Ja vidim i prisjećam se okusa iz djetinjstva, dok još nisam izgledala kao da me ispikao cijeli roj pčela nakon što bi ga pojela. Stvari funkcioniraju bez logike, ako ih stvarno volite, ili u mom slučaju ako stvarno volite osobu za koju ih pripremate. I to su čari ovoga svijeta, ništa te ne treba kočiti da radiš ono što voliš.
Objavljeno 13.08.2018.